İngiltere'de Ateşkes Günü Törenleri

İngiltere, Ateşkes Günü vesilesiyle Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerlerini andı.

LONDRA – İngiltere'de Ateşkes Günü vesilesiyle Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler anıldı

İngiltere’de, İtilaf devletleri ile Almanya arasında 11 Kasım 1918’de sağlanan ateşkesin yıl dönümü kapsamında Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler anıldı.

Ateşekes Günü vesilesiyle Staffordshire’da düzenlenen resmi törende Prens Harry, Ulusal Anma Arboretumu'na çelenk bıraktı.

Rupert Brooke’un Birinci Dünya Savaşı’nın başında yazdığı “Asker” adlı şiiri de okuyan Prens Harry daha sonra yüzlerce İngiliz gazi ile resmi geçit töreninde yer aldı.

İngiltere ordu mensuplarına yardım etmek amacıyla kurulmuş fonun üyelerinin Londra’nın en büyük meydanlarından biri olan Trafalgar Meydanı'nda organize ettiği törene de yüzlerce kişi katıldı.

Ateşkes Günü törenleri çerçevesinde her yıl 11’inci ayın 11’inci gününde saat 11.00’de 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuluyor.

Ayrıca ülke çapında insanlar anma etkinliği kapsamında yakalarına kırmızı gelincik rozeti takıyor.

- FIFA ile Gelincik krizi

Dünya Kupası kapsamında bugün gerçekleşecek İngiltere-İskoçya maçına İngiliz ve İskoç futbolcular da şehitleri anmak adına kırmızı gelincik kolluklarıyla çıkacaklar.

Ancak Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) gelincik sembolünü 'siyasi bir sembol' olarak değerlendirmiş, gelincikli kollukla sahaya çıkılması durumunda takımların disiplin cezası alacağını açıklamıştı.

FIFA’nın futbol müsabaka kurallarının dördüncü maddesine göre oyuncuların siyasi, dini veya kişisel slogan, ifade ve resim taşıyan forma veya kolluk giymeleri yasak.

Kaynak: AA