14 Madalya Bir Ayda El Değiştirdi

5'i altın, 5'i gümüş, 4'ü bronz olmak üzere 14 madalya sahibi sporcunun dereceleri, doping gerekçesiyle ekim ayında silindi Rusya Atletizm Federasyonu'nun üyeliğinin askıda olması sebebiyle 2016 Rio Olimpiyatları'nda unvanlarını korumak için yarışamayan atletlerden Chicherova, Pekin 2008'de aldığı bronz, Lysenko ise Londra 2012'de kazandığı altın madalyayı kaybetti Doping yüzünden aldığı men cezası 2'den 4 yıla çıkan Kenyalı atlet Jeptoo'nun, 2014 Boston Maratonu'nda parkur rekoru kırarak elde ettiği altın madalya, elinden alındı Kazak halterciler Chinshanlo, Maneza ve Podobedova'nın, 2012 Londra Olimpiyatları'ndaki şampiyonluklarını kaybetmesi dikkati çekti.

HÜSEYİN BURAK DEMİRER - Ekim ayında, doping yaptığı gerekçesiyle ceza alan 14 sporcunun madalyası el değiştirdi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), 2016 Rio Olimpiyatları öncesinde temiz sporcuları korumak adına attığı adım, sporda dürüst yarışma felsefesinin unutulduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önce ceza almaktan kurtulan birçok sporcu, doping analiz yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde yıllar sonra da olsa yakalandı.

2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları başta olmak üzere gerçekleştirilen geriye dönük analizler, spor açısından vahim bir tablo çıkardı. Temmuz ayından itibaren açıklanmaya başlayan cezalar, ekim ayında zirve yaptı.

Yasaklı madde kullanıldığı gerekçesiyle temmuz (1 gümüş, 1 bronz), ağustos (1 altın, 5 gümüş, 2 bronz) ve eylül (2 gümüş) aylarında 12 madalya el değiştirdi. Yalnızca ekim ayında ise önceki senelere ait, hak edilmeyen 14 madalya olduğu ortaya çıktı. Bir ay içinde 5 altın, 5 gümüş ve 4 bronz madalyanın sahipleri değişti.

- Dalga, Rus sporcularla başladı

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF), 'devlet destekli doping' gerekçesiyle Rusya Atletizm Federasyonu'nun (ARAF) üyeliğini askıya alması sonrası Rio 2016'da unvanlarını korumak için yarışamayan Anna Chicherova ve Tatyana Lysenko, madalyalarını kaybetti.

Rio 2016'ya katılamayan 67 Rus atlet arasındaki şampiyon isimlerden Chicherova'nın, Pekin 2008'de kadınlar uzun atlamada aldığı bronz madalya elinden alındı. 34 yaşındaki sporcunun, Londra 2012'de kazandığı altın madalyayla ilgili ise henüz bir duyuru yapılmadı.

Kadınlar çekiç atmada yarışan Lysenko'nun da Londra 2012'de kazandığı şampiyonluk, kayıtlardan silindi. Altın madalya böylece 2016 Rio Olimpiyatları'nda dünya rekoru kırarak birinci olan Polonyalı Anita Wlodarczyk'e verildi.

2013 Dünya Halter Şampiyonası'nda erkekler 85 kilonun altın madalyalı ismi Rus Apti Aukhadov ise Londra 2012'de elde ettiği gümüş madalyayı kaybetti.

- Cezası artırıldı, şampiyonluğu silindi

IAAF'nin, 24 Ekim 2014'te alınan doping numunesinde yasaklı EPO maddesine rastlanması sonrası Kenya Atletizm Federasyonu tarafından yarışması 2 yıl yasaklanan Rita Jeptoo'nun cezasının artırılması yönündeki itirazı, haklı bulundu.

IAAF'nin talep ettiği gibi cezanın 4 yıla yükseltilmesini kararlaştıran Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), 35 yaşındaki atletin 17 Nisan 2014'ten bu yana elde ettiği derecelerin silinmesine ve ödüllerin geri alınmasına hükmetti.

Aldığı 2 yıl ceza sonrası 2014 Chicago Maratonu'ndaki birinciliği silinen Jeptoo'nun, bu kararla 2014 Boston Maratonu'nda parkur rekoru kırarak elde ettiği altın madalya da elinden alındı.

- 3 Kazak halterci, şampiyon unvanını kaybetti

Ekim ayı içinde ayrıca 2012 Londra Olimpiyatları'nda doping yaptığı tespit edilen 4 kadın haltercinin, madalyalarının geri alınmasına karar verildi.

Organizasyonda altın madalya elde eden Kazak sporcular Zulfiya Chinshanlo (53 kilo), Maiya Maneza (63 kilo) ve Svetlana Podobedova'nın (63 kilo) yanı sıra 69 kiloda bronz madalya kazanan Belaruslu Marina Shkermankova'nın da derecesi silindi.

- Pekin 2008'de alınan 6 madalya el değiştirdi

2008 Pekin Olimpiyatları'nda podyuma çıkan 6 sporcunun, diskalifiye edilmesiyle 4 gümüş ve 2 bronz madalya boşa çıktı.

Londra 2012 elde ettiği bronz madalya doping nedeniyle geri alınan Özbek güreşçi Soslan Tigiev, Pekin 2008'de boynuna taktığı gümüş madalyasını da kaybetti.

Ayrıca Ukraynalı halterci Olha Korobka (gümüş), Kazak güreşçi Taimuraz Tigiyev (gümüş), Rus atlet Ekaterina Volkova (bronz), Belaruslu halterciler Nastassia Novikava (bronz) ve Andrey Ribakov (gümüş) da madalyalarını iade etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA