Buz Ve Ateş Ülkesi İzlanda

A Milli Futbol Takımı'nın 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda yarın deplasmanda karşılaşacağı İzlanda, yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar ve şelalelerle bezenmiş doğasıyla göz kamaştırıyor Karşılaşmanın oynanacağı başkent Reykjavik, düzenli cadde ve sokakları, rengarenk sevimli evleriyle turist ve ziyaretcilerin ilgisini çekiyor Futbolda son yıllarda yaptığı yatırımlarla önemli bir aşama kaydeden İzlanda, 2016 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek final oynama başarısı gösterdi.

ERCAN ÇAKAR - A Milli Futbol Takımı'nın 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda yarın deplasmanda karşılaşacağı ada ülkesi İzlanda, doğal güzellikleriyle dikkati çekiyor.

Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, Kuzey Amerika ile Avrupa kıtaları arasında volkanik bir ada üzerine kurulu olan İzlanda, yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar, şelaleler ve gayzerlerle bezenmiş doğasıyla göz kamaştırıyor.

En yakın komşusu 350 kilometre batısında bulunan Grönland olan ve Avrupa'nın bir parçası sayılan İzlanda'da bulunan çok sayıdaki yanardağdan bazısı hala faal durumda. Yanardağ püskürmeleri sonucunda oluşan lav ovalarında 'jökül' adı verilen buzulların bulunduğu ülkede, birçok krater gölü var. Şelalelere hayat veren yüzlerce ırmağın olduğu İzlanda'da ısınmada ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılan çok sayıda gayzer de bulunuyor.

Yer aldığı enlem dolayısıyla yazları gündüzlerin, kışları da gecelerin uzun olduğu İzlanda, okyanus ve Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle konumuna göre nispeten yumuşak bir iklime sahip. Bitki örtüsünün çok az olduğu ülkede, buzulların bulunmadığı alanlarda otlaklar yer alıyor.

Yaklaşık 330 bin olan İzlanda nüfusunun yarısından fazlası başkent Reykjavik'te yaşıyor.

Para birimi olarak kronu kullanan, ekonomisinde balıkçılık, alüminyum işleme ve turizmin büyük paya sahip olduğu İzlanda, dünyanın kişi başına milli geliri en yüksek ülkelerinden birisi.

Aynı şekilde, dünyanın en düşük suç oranına sahip ülkelerinden olan İzlanda'nın yemek kültürü ise daha çok balık ve balık ürünleri üzerine kurulu. İzlanda mutfağında, et yemekleri de önemli yer tutuyor.

- Nüfusun büyük bölümü başkent Reykjavik'te

A Milli Takım'ın İzlanda ile oynayacağı maça ev sahipliği yapacak başkent Reykjavik, ülkedeki nüfusun büyük bölümünü barındırıyor.

Tarihi yapıların fazla olmadığı kent; temiz, düzenli cadde ve sokakları, rengarenk sevimli evleriyle turist ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Caddelerinde sanat galerileri, kitap dükkanları, butik mağazalar ile kafelerin bulunduğu Reykjavik'te, Hallgrimskirkja Kilisesi farklı mimarisiyle ilgi görüyor. İzlanda'nın ünlü şairi Hallgrimur Petursson'dan adını alan ve kentin büyük bölümünden görülebilen 73 metre yüksekliğindeki kilise, lav taşlarından esinlenerek tasarlanmış.

Kent merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Mavi Lagün de hem turistlerin hem de İzlandalıların en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Masmavi görüntüsüyle dikkati çeken ve sıcaklığı 38 derece olan bu jeotermal kaplıcanın suyunun, sahip olduğu mineraller dolayısıyla cilde ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor.

Ayrıca en güzel doğa olaylarından olan kuzey ışıkları (Aurora Borealis), kış aylarında İzlanda ve Reykjavik'te görülebiliyor. Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların, kutup bölgelerindeki manyetik alanlarla etkileşimi sonucu gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalar, eylül ve mart ayları arasında İzlanda'da gözlemlenebiliyor.

- Futbolda yatırımlarının karşılığını alıyor

Futbolda son yıllarda yaptığı yatırımlarla önemli bir aşama kaydeden İzlanda, 2016 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek final oynama başarısı gösterdi.

İzlanda, 2000'li yılların başından itibaren futbola önemli yatırımlarda bulundu. Yaklaşık 22 bin kayıtlı futbolcunun bulunduğu ada ülkesinde, son yıllarda soğuk hava şartlarından etkilenmeyen futbol sahaları ile çocukların oynaması için okullara yakın bölgelerde çeşitli tesisler inşa edildi.

Ayrıca antrenör yetiştirmeye de büyük önem veren İzlanda'da yüzlerce uzman, UEFA'dan teknik direktörlük belgesi aldı.

Uluslararası arenada ilk çıkışını 2014 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde yapan İzlanda, E Grubu'nu İsviçre'nin ardından ikinci sırada tamamlayarak play-off'lara kaldı. Ada ülkesi, bu turda ise Hırvatistan'a elenerek Dünya Kupası biletini kaçırdı.

İzlanda, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde ise Türkiye'nin de yer aldığı A Grubu'nu ikinci sırada tamamlayarak Fransa'daki finallere gitmeye hak kazandı. Finallerde Portekiz, Macaristan ve Avusturya'nın bulunduğu F Grubu'nu 5 puanla ikinci sırada bitiren İzlanda, son 16 turunda İngiltere'yi 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Ada ülkesi, bu turda ev sahibi Fransa'ya yenilerek elendi.

FIFA dünya sıralamasında 27. basamakta yer alan İzlanda'nın birçok milli oyuncusu, Avrupa'nın önemli liglerinde forma giyiyor.

Kaynak: AA