Genel Başkan Değirmenci, Basınla Bir Araya Geldi

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, sürekli gündemde sıcak tutulan Kıdem tazminatı fonu’nun kurulmasını desteklediklerini ancak, hiçbir bakanın bunu cesaretle ortaya koyup hayata geçmesi ile ilgili bir adım atmadığını söyledi.

Sendikanın genel başkanlığına getirilmesinin ardından ilk ziyaretini Çelik-İş’in kurulduğu Karabük’e yapan ve iki gündür ziyaretlerde bulunan Değirmenci, basın mensupları ile bir araya geldi.

“Emanete sahip çıkacağız”

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, sendikanın yol haritasını belirmek için ilk ziyaretlerini sendikanın doğduğu KARDEMİR ve Karabük’e yaptıklarını kaydederek, “ Karabük bizim için olmazsa olmaz yerlerden biri. Yarım milyona yakın üyesi ile Hak- İş Konfederasyonuna bağlı Çelik İş Sendikası’nı sizin ecdatlarınız limon kasaları üzerinde kurmuşlar ve bugünlerde bize emanet etmişlerdir. Bu emanete sahip çıkacağız. Çelik İş Sendikası Türkiye’de ihtiyaç haline gelen metal iş kolunun olmazsa olmazlarından bir sendikadır. İş kolumuzda 3 tane sendika vardır. Birisi ideolojik saplantılar takılmış, ne yaptığını bilmeyen ve slogan atışından öteye gitmeyen faaliyetlerinden dolayı köşeye sıkışmıştır. Diğer sendika kendini koskoca Türkiye’nin en büyüğü sayıyor ama, işçileri ve işverenleriyle ne yaptığını anlamaz hale getirmiş ve Bursa eylemlerinde gördüğümüz gibi önü önümüzdeki süreçte metal işçisine güven vermeyecek pozisyonda. Çelik İş Sendikası kadroları ve üyeleriyle proje sendikasıdır. Projelerini hayata geçirmekte heyecanı, kadrosu var. Bu anlamda Metal işçine ve Türk çalışma hayatı ile sendikal yaşama katacağı çok çeşitli etkinlikler var. Bu anlamda biz Çelik İş Sendikası olarak yolumuzu belirlerken, genç arkadaşlarla birlikte Yeni Türkiye’nin Çelik - İş’ini hayata geçirmek için kolları sıvamış bulunuyoruz. Bunun temelini ve ilkini Karabük’te başlatmanın ayrı bir heyecanını yaşıyoruz. Çelik - İş Sendikası denince Karabük akla geliyor. Sendikayı bu konuma getiren hayatta olanlara uzun ömürler, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Biz Çelik - İş Sendikası olarak Karabük’te, sadece KARDEMİR’de toplu iş sözleşme imzalayan sendika olmanın ötesine taşımak istiyoruz. Karabük’ün sorunları Çelik - İş Sendikası’nın sorunları, sendikanın sorunlarını da Karabük’ün sorunları olarak görüyoruz. Karabük ve KARDEMİR’de yakaladığımız birliktelik ve güç Türkiye safhasına yayılmaya başladı” dedi.

“TİS görüşmelerine başlayacağız”

Değirmenci, ayrıca KARDEMİR A.Ş’de yeni dönem TİS görüşmesi için Bakanlığa yetki müracaatında bulunduklarını da kaydederek, kısa süre içinde yeni dönemin TİS görüşmelerine başlayarak, çalışanların yüzünü güldürecek bir sözleşme imzalamak için çalışmalara başlayacaklarının da altını çizdi.

“Karabükspor’a sahip çıkarak destekleyeceğiz”

Bir önceki genel Başkan ile Karabükspor arasında yaşanan soğukluğun bitip bitmediği yönündeki bir soruya ise Değirmenci, “ Karabükspor, Karabük halkının ve kentinin süper ligdeki takımı. Bu takımı yeniden süper lige çıkaran eski Genel Başkanımızı tebrik ediyorum. Karabükspor’un başkanı bizim büyüğümüz ve sendikanın onursal genel başkanıdır. Karabükspor formasının arkasında şerefle temsil ettiğim Çelik - İş’in ismi var. Üyelerinden kesilen aidat var. Bu anlamda bizim sahip çıkmamız ve destek olmamız lazım. Geçmişte olduğu gibi Karabükspor’un yönetimine ve işlerine karışmayacağız. Bize düşen seyirci anlamında STK olarak vermemiz gereken katkıyı vereceğiz. Biz işimize kimseyi karıştırmıyorsak haddimizi bilerek bizde kimsenin işine karışmayacağız. Nezaket ve katkı anlamında Karabükspor dahil Karabük’ün bütün sorunlarının çözümü noktasında katkımızı vereceğiz” ifadesinde bulundu.

İSDEMİR’de devam eden yetki mücadelesi konusunda ise Yunus Değirmeci, “İSDEMİR’de yetki mücadelemiz yargıda devam ediyor. Biz orada bir haksızlığa ve zulme uğradık. Haklılığımızı ispat etmek için yargıda mücadelemiz devam ediyor. İki kez yerel mahkemede kazanmamıza rağmen Yargıtay eksik incelmeden dolayı dosyaları geri gönderildi. Cuma günü duruşma var ve davanın yönü şekli belli olur” diye kaydetti.

“Kıdem tazminatını destekliyoruz”

Kıdem tazminatı konusunda Hak - İş Konfederasyonun görüşü bizim görüşümüzdür diyen Genel Başkan Değirmenci, “Fon kurulmasını baştan beri destekliyoruz. Türkiye’de özellikle özel sektörde kıdem tazminatı sorunu yaşayan sendikalardan birisiyiz. Fon kurulursa ve yönetimi özel olup işçilerin temsilcileri bunun içinde bulursa işverenin işten çıkarması sonucu kıdem tazminatı alamayan işçilerin bunu rahatça kavuşma pozisyonu ortaya çıkacaktır. Hak - İş’in daha önceden hazırlayıp hükümetlere sunduğu proje vardı. Bu projenin hayata geçmesi ile ilgili hükümetin çağrısı olması durumunda görüşlerimizi beyan ederiz. Eğer 30 günlük Kıdem tazminatının da eksiltme olursa bunun içinde yer almayız. Fonla ilgili bizim talebimizin içinde işçinin hiçbir kaybının olmamasından yanayız. Gündem sıcak tutuluyor ama hiçbir bakan bunu cesaretle ortaya koyup hayata geçmesi ile ilgili bir adım atmış değil” dedi.

Değirmenci, toplantının ardından 64 kiloda Avrupa boks şampiyonu olan Karabüklü bokser Çağla Aluç ile hocası Baykan Arslan’ı ödüllendirdi.

Kaynak: İHA