Pınar Karşıyaka'ya 40 Yıl Sonra Aynı Rakip

FIBA Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda yarın İtalyan ekibi Umana Reyer'e konuk olacak Pınar Karşıyaka, 19761977 sezonunda Koraç Kupası birinci turunda eşleştiği rakibine elenmişti Eski Karşıyaka Başantrenörü Karakaplan:'O dönem, İzmir basketbolunun, Türkiye'de Karşıyaka ile adından bahsettirmeye başladığı yıllardı' 197677 sezonunda oyuncu olan TBF Genel Sekreteri Arısan:'Artık herkes tarafından kabul edilen bir şey var, Türkiye ligi Avrupa'da birinci durumda'.

ALİ KORKMAZ - Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı, FIBA Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda yarın deplasmanda yapacağı maçta, İtalyan ekibi Umana Reyer'le 40 yıl sonra karşı karşıya gelecek.

Pınar Karşıyaka, 1976-1977 sezonu Koraç Kupası birinci turunda, o zamanki adı SS Canon Reyer olan İtalyan takımına karşı her iki maçta da yenilerek kupaya veda etmişti.

Türk takımlarının 1957-1958 sezonunda Modaspor ile başladığı Avrupa kupaları mücadelesinde Karşıyaka, ilk olarak 1975-1976 sezonunda Koraç Kupası'nda yer aldı.

O yıl statü gereği ikinci turdan katıldığı kupada ilk maçta Bulgar ekibi Cherno More'ye 35 sayı farkla 105-70 yenilen yeşil-kırmızılı ekip, İzmir'de rakibini 23 sayı farkla 103-80 mağlup etmesine rağmen kupadan elenmişti.

Bir sonraki sezon Eczacıbaşı ve Beşiktaş'la Türkiye'yi Avrupa'da temsil eden İzmir temsilcisi, Koraç Kupası ilk turunda İtalyan ekibi SS Canon Reyer'le eşleşti. Venedik'te 19 Ekim 1976'da oynanan ilk karşılaşmayı 89-58 kaybeden Karşıyaka, 26 Ekim 1976'daki rövanş maçında ise 87-84 yenilmişti.

Atakan Karakaplan'ın başantrenörlüğünü yaptığı Karşıyaka'nın kadrosunda Osman Savran, Mehmet Erdeniz, Tayfun Candaş, Nadir Vekiloğlu, Ardan Kayaaltı, Şadi Olcay, Firuz Koçaş, Celal Arısan, Ali Akadlı ve Sabri Duman yer alıyordu.

- Karakaplan: 'Kariyerimin henüz başlangıcındaydım'

1975-1976 sezonunda Karşıyaka'nın başantrenörü olarak görev yapan Atakan Karakaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o dönemde Türk basketbolunun henüz Avrupa'da çok adının geçmediğini söyledi.

A Milli Basketbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası'na 12 sene katılamadığını hatırlatan Karakaplan, şöyle konuştu:

'O dönem, İzmir basketbolunun, Türkiye'de Karşıyaka ile adından bahsettirmeye başladığı yıllardı. Kulüp takımlarımız da aynı milli takımımız gibi Avrupa sahnesinde başarılı olamıyordu. Karşıyaka ise başarı yakalayacağı bir dönemin başındaydı. Ben de A takım antrenörlük kariyerimin henüz başlangıcındaydım. O sezon ligde yalnızca 1 yabancı oyuncu oynatabiliyorduk ve o şartlarda Avrupa'da henüz başarılı olamıyorduk. Mücadelemiz kendi sahamızdaki maçları kazanmak içindi. Tur atlamak büyük başarı idi.'

- Arısan: 'Türkiye ligi Avrupa'da birinci durumda'

1976-77 sezonunda Karşıyaka forması giyen Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Genel Sekreteri Celal Arısan, A takıma yeni çıktığı yıllarda Umana Reyer'e karşı mücadele ettiklerini belirterek, 'Avrupa tecrübesi kazanmak, o duyguları yaşamak çok önemliydi. Bizim için çok güzel bir tecrübe olmuştu.' dedi.

Arısan, bu sezon erkeklerde toplam 10 takımın Avrupa kupalarında mücadele ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

'Bütün takımlarımız Türkiye'yi Avrupa'da en iyi şekilde temsil ediyor. Uluslararası gözlemci olarak görev yaptığım için sürekli olarak yabancı hakemlerle görüşüyoruz. Artık herkes tarafından kabul edilen bir şey var, Türkiye ligi Avrupa'da birinci durumda. Bizi üzen tek şey Türk oyuncuların az süre alması, onu da dengelememiz halinde çok daha iyi duruma geleceğiz.'

Oyunculardan Osman Savran ise Umana Reyer'le ilk karşılaştıklarında Türk basketbolunun geride olduğunu ve o yıl ilk turda Koraç Kupası'ndan elendiklerini ifade etti. Daha sonraki süreçte Türk basketbolunun geliştiğini anlatan Savran, 'Şu anda Türkiye Ligi İtalya Ligi'nden daha üstün durumda. 1976'daki kadro daha çok altyapıdan yetişen genç isimlerden oluşuyordu. Bizim için farklı bir tecrübeydi ve çok keyifliydi. Yarın Pınar Karşıyaka'nın galip geleceğini düşünüyorum.' diye konuştu.

Mehmet Erdeniz ise o dönemle bu dönem arasında çok fark olduğunu belirterek, 'Türkiye basketbolunun geldiği nokta ortada. O dönem takımlar 1 yabancı oyuncu oynatabiliyordu, sonra bu sayı 2 olmuştu. Avrupa kupası maçları farklı bir atmosferde oynanıyordu.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA