Kazada Bacağını Kaybetti, Futbolla Hayata Tutundu

Trafik kazası sonrası bacağını kaybeden ve ampute futbol oynayarak hayata tutunan Mahmut Kaya, antrenör olup, ampute futbol takımı kurmak istiyor Mahmut Kaya:'En büyük hedefim antrenör olup, ampute futbol takımı kurmak. İlkokul mezunu olduğum için antrenörlük kursuna alınmadım. Engelli çocukları topluma kazandırmak istiyorum'

YUNUS İÇEN - Trafik kazası sonucu bir bacağını kaybeden Mahmut Kaya, ampute futbol oynayarak hayata tutunmaya çalışıyor.

Muş'un Bulanık ilçesinde 2012 yılında kamyon şoförlüğü yaparken geçirdiği trafik kazası sonucu sol bacağını kaybeden Kaya, Pendik Engelliler Spor Kulübünde ampute futbol oynamaya başladı.

Özel bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de geçirdiği kaza sonrasında 14 gün yoğun bakımda kaldığını belirterek, 'Narkozun etkisi gidince ayağımın olmadığını fark ettim. Kendimi o şekilde görünce 'bu şekilde yaşamamın bir anlamı yok.' dedim. Daha sonra yoğun bakımdaki diğer hastaları gördüm ve halime şükrettim. Çünkü benden daha kötü halde olan insanlarda varmış.' diye konuştu.

Taburcu olduktan sonra hayata tutunmak için eski iş yerine iş başvurusunda bulunduğunu anlatan Kaya, şu ifadeleri kullandı:

'Eski iş yerime gittiğimde servis şoförü olan bir arkadaşımın yeğeni ampute futbol oynuyormuş. Beni tanıştırmasını istedim. Daha sonra Pendik Engelliler Spor Kulübüne gittim ve ampute futbola başladım. Yaklaşık 4 senedir oynuyorum. İnsanların hayat dolu olması gerekiyor. Şu ana kadar eve kapanıp dışarıya çıkmayan çok arkadaşımızı dışarı çıkarttık. Engelliyiz diye insanlar bize engel olmasın. Önümüzdeki engelleri kaldırsınlar. Biz zaten kendimiz engelleri aşıyoruz.'

Mahmut Kaya, daha önce toplu taşıma araçlarını çok kullandığını kaydederek, 'Ben engelli değilim. Protezimi takıyorum. Otobüste kimseye 'kalk bana yer ver.' demem. Bazen ben yaşlı insanlara yer veriyorum. Protez bacağım olduğu için benim engelli olduğumu bilmiyorlar. Protezim tamir edileceği zaman koltuk değneği ile yolda yürüyorum. Etraftaki insanlar 'bak sakat' diye söylüyorlar. Buna kızmıyorum, saygı duyuyorum.' şeklinde görüş belirtti.

- 'İlkokul mezunu olduğum için antrenörlük kursuna alınmadım'

Mahmut Kaya, en büyük hedefinin antrenörlük yapmak olduğunu belirterek, ilkokul mezunu olduğu için kursa alınmadığını söyledi.

Engelli çocuklara spor yaptırmak istediğini vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

'Ampute futbolda da sol ayağım olmadığı için sağ bek mevkisinde oynuyorum. Aslında hücuma yönelik oynuyorum. En büyük hedefim antrenör olup ampute futbol takımı kurmak. Bu benim önümdeki en büyük engel aslında. İlkokul mezunu olduğum için antrenörlük kursuna alınmadım. Engelli çocukları topluma kazandırmak istiyorum. Bu seneki kurs için bütün evraklarımı Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna gönderdim. Harcırah bile yatırdım ama olumsuz cevap geldi. Dışarıdan liseyi bitirip antrenörlük belgesini alacağım. Daha sonra engellileri spora yöneltmek istiyorum.'

Kaynak: AA