KADASK'tan Doğa Tutkunlarına 'Kaybolma' Uyarısı

Kastamonu Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü (KADASK), sonbaharla birlikte orman gezilerine çıkmayı planlayan doğa ve fotoğraf tutkunlarını kaybolma riskine karşı uyardı.

KADASK Başkanı Dr. Alp Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin doğal güzelliklerinin her mevsim doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çektiğini belirtti.

Özellikle sonbaharda doğada yetişen yemişlerin ilgi gördüğünü anlatan Arslan,şunları söyledi:

'Ancak, kimse doğada kaybolma riskini aklına getirmez ve hiçbir tedbir almadan yola koyulur. Doğa gezisi öncesinde mutlaka zaman etkili bir şekilde planlamalıdır. Gezilecek sahanın hava koşulları, parkur keşfi de önceden yapılmalı, ekip başı olarak güvenilir bir rehber edinilmelidir. Patika, dere ve göl gibi su kaynağı kenarları, elektrik hatları ve birtakım işaretler yön bulmayı kolaylaştıracaktır. Yani, kaybolan bir insanın yönünü bulması için ayırt edici özellikler son derece önemlidir. Doğaseverlerin yanına çakı, çakmak, düdük alması ise kaybolma durumunda çok işe yarar. Uzun süreli bir gezi programı yapıldıysa kişilerin yedek kıyafet, su ve ilaçlarını yanına alması da oldukça önem taşır. Mümkünse Küresel Konumlama Sistemi (GPS) özellikli cihazların da aktif kullanılması ve yedek batarya taşınması son derece önemlidir.'

Gerekli önlemlerin alınmasıyla doğanın daha keyifli bir hale geleceğini aktaran Arslan, doğada yaşam ve dağ sporları eğitimlerine katılanların doğal güzelliklerin tadını rahatlıkla çıkarabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA