Curlingte İlk Hedef Özerklik

Curling Federasyonu Başkanı Kenan Şebin: 'Özerkliği almamız durumunda, iddia ediyorum 5 sene içinde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz' 'Tesis, buz teknisyeni, uluslararası hakem, antrenör, sporcu ve müsabaka sayımızı artıracağız' 'Geçiş süreci nedeniyle 20152016 sezonunun yapılamayan ligini aralık ayında başlatıyoruz'.

BUĞRA ERSAVAŞ - Türkiye Curling Federasyonu Başkanı Kenan Şebin, özerklik konusunda yönetim kurulunda karar aldıklarını ve Merkez Danışma Kuruluna başvurduklarını söyledi.

Şebin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özerkliğin curling branşının gelişmesindeki en önemli nokta olduğunun altını çizerek, 'Özerkliği almamız durumunda, iddia ediyorum 5 sene içinde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz.' dedi.

Branşlarının ülke genelinde tanınması ve yayılması noktasında özerkliğe ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Şebin, 'Özerklik sonrasında çok hızlı büyüyeceğimize inanıyorum. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç, curlinge ciddi destek veriyor. Kendisinin branşımızla ilgili beklentisi büyük. İmkan verilmesi halinde kısa zamanda başarılı ve iddialı olacağımızı biliyorum.' diye konuştu.

Türk insanının zeka ve yetenek konusunda üst düzeyde olduğunu dile getiren Şebin, 'Curling, Türk insanına çok uygun bir spor. Branşımızın ülke genelinde çok sevileceğine inanıyorum. Tüm Türkiye'nin sevgisini kazanacağımızı ve ülke geneline yayılacağımızı düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Okullara girmeden hiçbir spor gelişemez'

Kenan Şebin, özerkliği almalarının ardından birçok projeyi hayata geçireceklerine değinerek, özellikle okullara girmenin gelişme adına büyük önem arz ettiğini belirtti.

'Okullara girmeden hiçbir branş gelişemez.' diyen Şebin, şöyle devam etti.

'Gelecek sene şubat ayında okullar ligini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Okullar bizim gibi sporlar için çok önemli. Okullara girmemiz durumunda, özellikle sporcu sayımızda büyük gelişme olacaktır. Özerkliğin bize katacağı çok büyük şeyler var. Tesis, buz teknisyeni, uluslararası hakem, antrenör, sporcu ve müsabaka sayımızı artıracağız. Şu anda mücadele ettiğimiz ülkeler, belki 40 belki 50 yıldır bu sporu yapıyor. Mevcut şartlarda bile onları büyük farklarla yenebilecek duruma geldik. Özerklik sonrasında uluslararası alanda da çıtayı yükselteceğiz. Uluslararası Curling Federasyonuna bağlı 57 ülke var. Son 5 senede kazandığımız puanlarla 21. sıraya kadar yükseldik. İddia ediyorum, 5 yıl içinde ilk 10 ülke arasına gireceğiz. Sonrasında da hedeflediğimiz nokta dünyanın zirvesi olacak.'

- Lig aralık ayında başlıyor

Türkiye Curling Federasyonu Başkanı Kenan Şebin, geçiş süreci nedeniyle 2015-2016 sezonunun yapılamayan ligini aralık ayında başlatacaklarını ifade etti.

Branşlarının Buz Pateni Federasyonunda olduğunu, yaptıkları seçimle Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir federasyon konumuna geldiklerini hatırlatan Şebin, sıfırdan başladıklarını vurguladı.

Ligin 15 Temmuz Demokrasi şehitlerinden Abdullah Tayyip Olçok adıyla düzenleyeceklerinin altını çizen Kenan Şebin, 'Ligimiz tüm kulüplere açık olacak. Bir sonraki senenin hem birinci hem ikinci ligini oluşturmuş olacağız. Liglerimizin statüsünü hazırladık. Bunu yakın zamanda sitemize koyarak herkesle paylaşacağız. İlk 8-10 takım, gelecek sezon için 1. lig olacak. Kalan takımlar ise 2. ligi oluşturacak.' değerlendirmesinde bulundu.

- Yeni tesisler geliyor

Kenan Şebin, olimpik ölçülerdeki tek salonun Erzurum'da olduğunu, bu kısıtlamadan kurtulmak için de yeni tesisleri ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Birkaç ilde yeni tesisler yapmayı planladıklarının altını çizen Şebin, şunları kaydetti:

'Curlingin gelişimi için yeni tesislere ihtiyacımız olduğu saklanamaz bir gerçek. Erzurum'un ardından Kocaeli ve İstanbul'da yeni tesisler yapmayı düşünüyoruz. Bu iki il için düşündüğümüz tesislerin projeleri hazırlandı ve Sayın Bakanımızın onayına sunuldu. Bunların dışında Ankara, Trabzon, Zonguldak ve Antalya'da ise mevcut salonları kullanacağız. Bu tesislere 1-2 kulvarlık salonlar yaparak, daha aktif bir görüntü içine gireceğiz.'

Kaynak: AA