Davala Açıklaması 'Yurt Dışında Hedef Büyük Takımlar Olmalı'

Eski Milli futbolcu Ümit Davala, genç futbolcuların hedeflerinin yurt dışında büyük takımlar olması gerektiğini söyledi. Davala, Türkiye’nin EURO 2016’da iyi bir performans sergileyeceğini de sözlerine ekledi.

Kariyerinde A Milli Takım ile Dünya üçüncülüğü, Galatasaray ile UEFA Kupası, Werder Bremen ile Almanya 1. Ligi şampiyonluğu yaşayan bir dönem de Milan’da forma giyen Ümit Davala, genç futbolcular için önemli tavsiyelerde bulundu. Davala, Avrupa’da herhangi bir takıma gitmektense büyük bir takıma gitmenin gerekliliğini savunurken, futbolcuların kariyer sonrası planlarını kariyerlerinin sonlarına yaklaşırken yapmalarını ve bu konuda Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği’nden (TPFD) önemli destekler alabileceklerini söyledi.



"HER ZAMAN ÖNEMLİ OLAN FUTBOLDAN ZEVK ALMAK"

Hem İtalya hem de Almanya’da futbol oynadığını hatırlatan Ümit Davala, "Bir farklı yanım olarak yurt dışında doğup büyüdüğüm içinde orada altyapı eğitimi almış olmanın faydalarını çok gördüm. Disiplin, azim, hırs, eğitim açısından bana çok katkıları oldu. Türkiye’deki altyapı eğitimine göre çok daha ciddiler. En başa da oyun olgusunu koyuyorlar. Futboldan keyif almayı öne çıkarıyorlar. Daha sonrasında taktik bilinç veriliyor. Her zaman önemli olan ise futboldan zevk almak" dedi.

"MILAN TEKNİKTEN ZİYADE TAKTİĞE ÖNEM VEREN BİR TAKIMDI"

Eski milli futbolcu Ümit Davala, Milan takımının teknikten ziyade taktiğe çok önem veren bir takım olduğunu belirterek, "Ligi de öyle. Hoca antrenmanda çok şey anlatırdı. Taktik çalışmayı birden çok kez gösterirdi. Türkiye’de tempolu antrenmanlar oluyor, hoca kesmiyor. İtalya’da ayrıca değer gördüğümü de hissettim. Futbolcu olduğumu anladım. Hem basın, hem de dışarıdaki insanlar sana karışmıyor. Özel hayatına karışmıyor. Ne yaparsan yap insanlar senin dışarıda yaptığınla değil sahada yaptığınla ilgileniyor. Sahada oyununu sergilerken, daha çok rahat ediyorsun ve ister istemez kendine daha çok dikkat ediyorsun. Çünkü esas iş sahada ortaya koydukların ve antrenmanda yaptıkların" diye konuştu.

"GENÇ FUTBOLCULAR SADECE YURT DIŞINA GİTMEK İÇİN GİTMEMELERİ GEREKİR"

Genç futbolcuların sadece yurt dışına gitmek için gitmemeleri gerektiğini belirten Davala, "İyi bir takıma gitmeliler. Hep en üst seviyeyi hedeflemeliler. Yurt dışında düşük bir takımda oynamaktansa Türkiye’de ortalama üstünde bir takımda kalsalar daha iyi olur. Başka bir ülkede oynamak tabii ki büyük bir tecrübe. Almanya’da ve İtalya’da oynadım. Türkiye’de oyun daha çok tempolu ve mücadeleli. İtalya’da ve Almanya’da stratejik anlamda çalışmalar daha üst yönde. Farklılığı tecrübe etmek gelişim açısından önemli. Maddi açıdan da orada oynamak büyük avantaj. Burada kulüplerin borçlarını, maddi sıkıntılarını biliyoruz. Son dönemde bu sıkıntılardan ötürü bir çok futbolcu federasyona başvurdu. Elazığspor, İçel İdmanyurdu gibi takımlar oyuncularına ödeme yapamıyor. Almanya’da ve İtalya’da ne söz verildiyse anında yerine geliyor. Bir kere İtalya’da paramı bir gün geç çektim, kulüpten aradılar; ’Paranı neden çekmiyorsun?’ diye sordular" dedi.

"BİZİM BİLDİĞİMİZ TEK İŞ FUTBOL"

"Futbol kariyeri bittikten sonra futbolcu için en büyük zorluk nedir?" sorusuna ise Davala, "Futbolcuyken belli bir programın var. Sabah kalkma saatin, antrenmanın, dinlenmen, yatış saatin, yiyeceğin, içeceğin bellidir. Her sene uymak zorunda olduğum bir program vardı. Futbol hayatım bitince 3 ay her sabah ’Bugün ne yapsam’ diyerek uyandım. O üç ayda her şey çok güzel de geçiyor bir yandan. Futbolcuyken yapamadıklarını, arkadaşlarınla ailenle tatilini rahatça yapıyorsun. Ama gezmekten veya bu tür şeylerden bir süre sonra sıkılıyor insan. Bu süreçte işte psikolojik sorunlar yaşanabilir. En kısa sürede bu psikolojik sorunu çözmek gerekir. Bizim tek bildiğimiz iş futbol. 20-30 yıl bununla uğraştık. Bu yüzden de futbolcular kısa süre içinde futbol içinde kalarak yorumcu oluyor, yazar oluyor ya da antrenör oluyor. Bu şekilde hızlı bir şekilde atlatabilir futbolcular bu süreci" şeklinde cevap verdi.

Kariyer planlarını futbol oynarken yapılması gerektiğini de belirten Davala, "TPFD bu konuda imkanlar sunuyor. Kariyer planlaması eğitimi sunuyor, başka türlü eğitimler sunuyor, yabancı dil eğitimleri sunuyor. Kişisel gelişim eğitimlerini de önce yapmak lazım. Sonraya bırakırsan iş bulamayabilirsin. Futbolculuğun son sezonlarında gelecek kariyerleri üzerine düşüncelere girmek ve sürece başlamak lazım" ifadesini kullandı.

"MİLLİ TAKIM FRANSA’DA İYİ BİR DERECE ÇIKARIR"

Avrupa Şampiyonası’nda A Milli Takım’ın her an her şeyi yapabileceğini vurgulayan Davala, "2008’de de olduğu gibi. Önemli olan katılmayı başarmaktı. Turnuvalarda hep bir şeyler de yapıyoruz. Havası farklıdır grup maçlarının. Telafisi olmayan maçlara çıkacağınız için havası farklı, motivasyonu, baskısı farklı oluyor. Onları en iyi bilen Fatih Hocadır. O yüzden çok iyi bir hazırlık dönemi geçirecektir milli takım ve genç bir kadromuz var. Ben eminim ki Fransa’dan iyi bir derece çıkarırız" diye sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA