'2015 İkinci Dönüm Noktamız Oldu'

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, başarılı ve verimli bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Tulay, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2015'i, İş Bankası'nın ana sponsorluğunda 10 yıl boyunca yürütülen çalışmaların meyvelerinin netleştiği, karnesindeki notlarla başarısını ortaya koyduğu bir yıl olarak tanımlarken, "Daha da önemlisi 2015, 10 yıllık başarılı ve verimli yolculuğun, 6 yıl daha devam edeceğinin ilan edildiği, bu konuda ilk adımın atıldığı bir yıl oldu" dedi.

2005 yılında İş Bankası ile imzalanan işbirliği anlaşmasının, Türkiye'de satranç için bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Tulay, 10 yıllık yolculuğun start aldığı 2005 yılında 30 bin lisanslı sporcu varken, bugün 629 bin 931 sporcuya ulaşıldığının altını çizdi. Tulay, lisanslı sporcu sayısıyla, 58 spor federasyonunun önüne geçtiklerini vurguladı.

Antrenör sayısının 10 yılda 2 binden, 75 bin 863'e ulaştığını belirten Tulay, kulüp sayısının 600'den, 2 bin 104'e, hakem sayısının ise 1.702'den, 7 bin 86'ya çıktığını söyledi.

Tulay, bu yıl itibariyle 183 satranç eğitim merkezinin bulunduğunu anlatarak,  "Türkiye Satranç Federasyonu, satrancın Türkiye genelinde yaygınlaşmasını ne kadar önemsiyorsa, çocuklara eğitim verecek öğretmenlerin akademik düzeyde yetiştirilmesini de o kadar önemsiyor ve bu yönde çalışmalar yapıyor. Çıktığımız bu yolculuk ile satranç sporunu dalga dalga yaydık. Başarı için yarışmak ve mücadele etmek şart" ifadelerini kullandı.

- "Sporcularımız ve ülkemizin etkinliği arttı"

Gülkız Tulay, 2005 yılında sadece 400 turnuva yapılabilirken, bugün Türkiye genelinde 4 bin 260 satranç turnuvası düzenlediklerini kaydederek, "Artık güçlü, büyük organizasyonlara ev sahipliği yaparak, Avrupalı satranç ustalarının ilgisini çeken turnuvalara imza atıyoruz. Uluslararası alanda sporcularımız ve ülkemizin etkinliği arttı" dedi.

Geçen yıl Norveç'te düzenlenen 41. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda, federasyon tarihinin en iyi sonucuna imza attıklarını hatırlatan Tulay, şöyle devam etti:

"Genel kategoride yer alan ulusal takımımız, Almanya, İngiltere ve Bulgaristan gibi ülkeleri geride bıraktı. Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) ELO listesine göre, 8 Büyük Usta, 3 Kadın Büyük Usta, 18 Uluslararası Usta, 3 Kadın Uluslararası Usta, 48 FIDE Ustası, 7 Kadın FIDE Ustası, 15 Usta adayı, 21 Kadın Usta adayı olmak üzere 123 unvanlı sporcumuz var. 2005 yılında sadece 6 unvanlı sporcumuz olduğu hatırlanırsa, geldiğimiz noktayı daha iyi anlaşılabilir. Madalya sayımız 2005 yılında 11 iken, bu yıl 312'ye çıktı."

- "Spora yatırım geleceğe yatırımdır"

Sporcuların gurur duydukları başarılara imza attığını belirten Tulay, "Spora yatırım, geleceğe yatırımdır. Satranç sporuna yatırım ise bu ülkenin sağlıklı, stratejik düşünen genç beyinlerine yatırımdır" diye konuştu.

Türkiye İş Bankası ile 10 yıldır devam eden işbirliğinin, 24 Aralık'taki sözleşmeyle 6 yıl uzattıklarını kaydeden Tulay, bundan aldıkları güçle, ülkeye yüzlerce madalya kazandıran çocukların gururunu paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.

Okullar arası yarışmaların, milli takım havuzuna sporcu veren prestijli bir şampiyona haline geldiğini anlatan Tulay, bu yıl bu yarışmalara 113 bin 657 sporcunun katıldığını kaydetti.

Tulay, Türkiye İş Bankası Süper Satranç Ligi, Türkiye Satranç Birinci Ligi, Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası ile Çocuk ve Yıldızlar Satranç Ligi'nin yanı sıra  ulusal, uluslararası arenada büyük ilgi toplayan prestijli bir çok açık turnuva düzenlediklerini, 10 yılda, 1 satranç olimpiyatı, 21 dünya şampiyonası, 9 Avrupa şampiyonası, 2 Akdeniz şampiyonası ve 3 grand prix'ye ev sahipliği yaptıklarını dile getirdi.

- Hedefler

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliği ile 2016-2017 eğitim öğretim yılında "Satranç Eğitimi Öğretmenliği" bölümünün, üniversitelerde açılmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Tulay, şöyle devam etti:

"İnanmak başarmanın yarısıdır. Biz bu yolda, doğru hamlelerle, güçlü bir alt yapı oluşturarak, insana yatırım yaparak ilerliyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde, ülkemizdeki tüm sevgi ve çocuk evlerine, İş Bankası Satranç Sınıfları açmayı planlıyoruz."

Uzun vadeli hedefleri arasında, satrancın ülke genelinde dengeli bir şekilde yayılıp gelişmesine katkıda bulunmak, 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşmak, antrenör, hakem ve sporcu eğitimlerinin devamlılığını sağlamak, sporcu eğitimlerinde spor teknolojisi, spor psikolojisi, beslenme ve kondisyon konularında uzmanlardan yararlanmak gibi konu başlıklarının yer aldığını dile getiren Tulay, kısa vadeli hedeflerini ise şöyle sıraladı:

"2016 Satranç Olimpiyatı'nda Genel Kategoride ilk 15, kadınlar kategorisinde ise ilk 20 ülke arasında yer alması, küçük yaş gruplarında antrenörler tarafından oluşturulan yeni modelle, A milli takımlarımızın altyapısının zenginleşmesi, 2019 yılı sonuna kadar uygun çalışma programlarıyla 8 olan Grand Master unvanlı sporcunun, 15 Grand Master unvanlı sporcuya çıkarılması, kulüplere maddi desteği arttırıp, iyi sporcu transferleriyle ligin marka değerinin arttırılması, üniversitelerle işbirliğine devam ederek satrancın Eğitim Fakülteleri ve Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümleri'nde branş olmasının sağlanması."

Tulay ayrıca, 2018 ve 2019 yılları için Dünya ve Avrupa Yaş Grupları Şampiyonaları'na adaylık başvurularında bulunarak en az bir tane şampiyonaya ev sahipliği yapmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA