İlhan Cavcav'dan Fatih Terim'e Sert Uyarı

Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, "18 kulübün içinden gelmiş, iyiyi, kötüyü yaşamış bir sürü değerli insan varken Milli Takımımızın baş antrenörü Fatih Terim kardeşimin federasyona müdahale etmeye hakkı yok" dedi.

Futbolun duayen ismi, Gençlerbirliği’nin 37 yıllık başkanı İlhan Cavcav, Türk futbolunun mevcut sorunları ve geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cavcav, kendine has üslubuyla Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Milli Takım Futbol Direktörü Fatih Terim ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı sert bir dille eleştirdi.

Bu isimleri adeta topa tutan Cavcav’ın yakındığı konuların başında hakem hataları, 6 hakem uygulaması, altyapı fonu ve menajerlerin çoğalması geliyor.

5. haftanın geride kaldığı Spor Toto Süper Lig’de yaşanan hakem hatalarını eleştirerek sözlerine başlayan Cavcav, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın maçlarda hakemler tarafından "himaye edildiğini" savundu.

"6 HAKEM UYGULAMASINDAN VAZGEÇİN’ DEDİM"

Yaşanan hakem hatalarının ardından Türkiye’de 2 yıldır uygulanan 6 hakem uygulamasının kaldırılması için TFF Başkanı Yıldırım Demirören’i telefonla aradığını açıklayan Cavcav, "Maç eğitim yeri değil, bir yanlış karar rakibi mutlu ederken, beni kahrediyor. Tuttum, Yıldırım’a bunu söyledim, ’Bunları kaldırın, 6 hakemden vazgeçin’ dedim" diye konuştu.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) eski Başkanı Yusuf Namoğlu ile de 6 hakem uygulaması hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Cavcav, Namoğlu’nun kendisine "İlhan Abi yerden göğe kadar haklısın. Aynı şeyi (ilave yardımcı hakemliğin kaldırılması) ben Federasyon’da ifade ettim, kabul etmediler. Onun için bana görev tevdi edildiği halde ben görevimi kabul etmedim" dediğini açıkladı.

ALTYAPI FONUYLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Cavcav, kulüplerin kadrosunda yer alan 14 yabancı oyuncu için TFF’ye toplam 5 milyon 670 bin lira ödeme yapmasını gerektiren uygulamayla ilgili geçtiğimiz aylarda TFF’nin idari merkezi Riva’da 18 kulüp başkanının katılımıyla düzenlenen toplantının perde arkasını anlattı.

Altyapı fonu konusunda toplantıda neler yaşandığını açıklayan Cavcav, "Toplantı bitti, bir karar alındı, 14 futbolcuya 6 milyon. Neymiş hem 14 yabancı oyuncu alırsam 6 milyon ödeyeceğim hem de yerli oyuncu oynatırsam bunun için federasyon bana prim verecek. Hal böyle olunca ne oldu, yerli futbolcu 2 milyon istedi, yabancı oyuncuyu 200-300 bin Euro’ya almak durumunda kaldık. Bunları sabaha kadar konuşsak bitmez" ifadelerini kullandı.

Cavcav, altyapı fonu kararının ardından tekrar İstanbul’da bir toplantı düzenlendiğini hatırlatarak, "Riva’da toplantıda bütün kulüp başkanları bu paranın çok olduğunu söyledi.

8 yabancı oyuncudan para alınmaması gerektiğini, 8 yabancıdan sonra alınacak her yabancı için futbol federasyonuna 250 bin lira vermeyi kabul ettik. 8 yabancı oyuncu aldığın zaman para yok ama 6 yabancı oyuncu daha alırsan 1.5 milyon TL daha ödemeyi kabul ediyorum. O zaman ne olacak? Ben 8 yabancı oyuncudan sonra federasyona 1.5 milyon daha ödemeyeyim diye almayacağım. 1.5 milyon lira üzerinden Kulüpler Birliği’nde söz aldım" açıklamasında bulundu.

"ONLAR İŞİ BERABER YAPIYORLAR"

Aynı toplantıda TFF Başkanı Demiören’e, "Burada 18 kulüp 1.5 milyon liraya bunu kabul ediyoruz, bunun üstünde para olursa 130-140 üyeye sahibiz, aksini yaparsanız o zaman genel kurula gideriz" dediğini açıklayan Cavcav, sözlerine şöyle devam etti:

"Yıldırım Demirören ’Fatih’le konuşalım’ dedi.

Bunu toplantıda sadece bana değil herkese diyen Yıldırım Demirören. Hiçbir şey demedim, toplantıdan çıktık. Servet Bey var Federasyon’da, ona dedim ki ’Böyle böyle çok garibime gitti, Fatih çok saygı duyduğum, sevdiğim bir insan fakat Yıldırım Bey böyle bir şey dedi’ dedim. O da ’Onlar işi beraber yapıyorlar’ deyince ’Federasyonu Fatih Terim mi idare ediyor, Fatih Terim Milli Takım Futbol Direktörü’ karşılığını verdim.

Servet Paşa yemiyor içmiyor, bunu Fatih Terim’e söylüyor. Dolaylı olarak bana haber geliyor ki ’Federasyonu peki İlhan Cavcav mı yönetecek?’ diyor. Bu laflar insanları fevkalade üzüyor. Ben yıllarca futbolun içindeyim. Gençlerbirliği’nin menfaatleri bir tarafa, Türk futbolunun menfaatleri için uğraş veren bir insanım. Bugün 15 yaş daha genç olsam, Futbol Federasyonu başkanlığı yapsam da Türk futboluna neler getireceğime herkes şahit olsa. Ama Kulüpler Birliğimiz var, Allah selamet versin."

"FATİH TERİM’İN FEDERASYON’A MÜDAHALE HAKKI YOK"

"Fatih Terim’e cevap vermedim. Niye cevap vereyim, gerek yok" diyen Cavcav, "Önemli olan burada Futbol Federasyonu’nu çekiştirmek değil bir doğru yol bulmak. TFF’de 18 yönetici var, her kulüpten bir yönetici aldılar. 18 kulübün içinden gelmiş, iyiyi, kötüyü yaşamış federasyonda bir sürü değerli insan varken bir antrenörümüz ki Milli Takımımız’ın baş antrenörü, Fatih kardeşimin Federasyon’a müdahale etmeye hakkı yok. Kamuoyunda bunun böyle bilinmesi lazım. Fatih Terim, Milli Takım’ın antrenörüdür, Milli Takım için ne yapmak gerekiyorsa onu yapar. Gider takımları izler, maçları izler. Şimdi biz o durumdayız ki her şeyi milli takım antrenörüyle... Ben bunları söylerken kötü oluyorum" ifadelerini kullandı.

2 yıllığına Futbol Federasyonu Başkanlığı’na seçilen bir ismin Milli Takım Futbol Direktörlüğü için 7 yıllık sözleşme imzalamasını kendine has üslubuyla eleştiren Cavcav, " 2 yıl için geliyorum, hangi antrenör olursa olsun 2 yıl başkan olduğum bir yerde 7 senelik mukavele yapmam. Duyduğuma göre yıllık 3 milyon 700 bin Euro, 7 sene için 100 milyon lira para. Ya tamam, alsın, helal olsun. Bunlar yayınladığı zaman belki tepki alacağım, hiç kimse umrumda değil" diye konuştu.

AZİZ YILDIRIM’A YABANCI TRANSFERLER ÜZERİNDEN SERT ELEŞTİRİ

Fenerbahçe’nin yabancı transfer politikasını eleştiren Cavcav, "Fenerbahçe veriyor 8 milyon, ondan sonra da mahalle mahalle ’1 milyon üye kaydedeceğim’ diye çıkıyor. Ayıp ya, sen milleti zorla mı üye yapacaksın. Üye yap, pay ver heriflere o zaman. Diyor ya ’Messi’yi de alabilirim, İbrahimovic’i de alabilirim.’ Sen 100 kilosun, seninle güreş yapıyorum ben 30 kiloyum. Böyle bir rekabet olabilir mi kardeşim. Bunu ben söylüyorum diye kanun adamı değilim, mantığımla konuşuyorum, sıkıntıları gördüğüm için konuşuyorum. Ben de düşünüyorum yarın çıkayım ’Ankara’da 20 bin üye yapmak istiyorum’ diye. Gideyim Hacı Bayram önünde mendil açayım" dedi.

"5 OYUNCU TRANSFERİNDEN TOPLAM 35.5 MİLYON LİRA ZARAR ETTİM"

"Menajerlerin çoğalması bizim elimizde değil" diyen Cavcav, "Kulüpler Birliği toplanacak, başkanlar bir araya gelecek, ’Arkadaş menajer geldiği zaman bu futbolcuyu almayacağız’ diyecekler. Bakalım o zaman nereye gidecekler görelim. Kulüpler Birliği’nde istikrarın, birliğin ismi var, kendi yok. Dolayısıyla futbolu günlerce konuşsak sıkıntı ve dertler bitmez" ifadelerini kullandı.

"Menajerler yüzünden son 10 yılda en aşağı 100 milyon lira, belki daha da fazla zararım oldu" diyen Cavcav, "5 oyuncu aldık, kulüpte inandığım bir adamın yanındayım bir de kulüpte müdür var, videodan seyrediyorlar, ’O havada uçuyor, karada uçuyor’ dediler, aldık. 5 tane adam. Dün hesap ettim, 3 yılda 5 oyuncuya menajerleriyle beraber verdiğim para 32.5 milyon lira. 5 adamın bana maliyeti" açıklamasında bulundu.

KULÜPLER YASASI TASARISI

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ancak üç yıldır olgunlaşması için bekletilen Kulüpler Yasası Tasarısı’na ilişkin de değerlendirme yapan Cavcav, "Parlamentoya giren sevgili milletvekillerimiz, onların da taraftarı olduğu bir kulüp var. Bu kulüplerin de büyük çoğunluğu ya Galatasaray ya Beşiktaş ya Fenerbahçe. Eğer böyle bir yasa Meclis’ten çıkarsa bu yasadan zarar görecek olan onlar, biz Anadolu kulüpleri değiliz. Bu kanunun Meclis’ten çıkması için herkesin milletvekili olarak orada daha sakin, tarafsız ve futbolumuzun geleceği açısından önemli olan kararları alması gerekir. Ama ben Fenerbahçeliyim duygusuyla, Galatasaray sevgisiyle, Beşiktaş sempatizanı olarak reyime ’evet’ demem, çünkü orası zarar görecek" ifadelerini kullandı.

29 MİLLETVEKİLİNE ÇAĞRI

Meclis’te Grubu bulunan 4 siyasi partiden Ankaralı 29 milletvekiline seslenen Cavcav, "Beşiktaş maçı vardı, Ankara’da kaç milletvekili var? Bir tane milletvekilimiz yok. Arayan arayana ’bilet de bilet’ diye. Şeref tribünü Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait. 120 kişi. Öbür tarafta 500 kişi amatörlere bedava bilet verdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı arıyor, 60 bilet daha onlara gönderdik. Nerede Anadolu kulübü, Beşiktaş’la oynuyor. Yarın Kasımpaşa’yla oynarken gel bari kardeşim, İçel’le oynarken gel" diyerek tepkisini dile getirdi.

Kaynak: İHA