Aba Güreşi Türkiye Şampiyonası

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde düzenlenen Aba Güreşi Türkiye Şampiyonası, eleme maçlarıyla başladı.

Yayladağı Belediyesi'nin ev sahipliğinde Fehmi Dinçer Stadı'nda yapılan şampiyonaya 9 ilden 1100 sporcu katıldı. Maçlar öncesi şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve dua edildi.

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada, ata sporu aba güreşinin ana vatanının Yayladağı olduğunu söyledi.

Şampiyonaya katılımın her geçen yıl arttığını vurgulayan Kalkan, "Her yıl daha da büyük bir organizasyon yapmak için çalışıyoruz. Türkiye Şampiyonası'nın ardından, önümüzdeki günlerde Antakya'da Dünya Şampiyonası olacak. Amacımız bu sporu tüm dünyaya duyurmak. Tüm sporculara başarılar diliyorum" diye konuştu.

Kaymakam Alpaslan Altınışık da, amaçlarının hem sporseverlere güzel bir şölen sunmak hem de ata sporunun unutulmasını engellemek olduğunu belirterek, bu sporu yaymak için kurs ve müsabakalar düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti.

Şampiyona, yedi sıkletteki müsabakalarla gün boyu devam edecek. Müsabakaların ardından dereceye girenlere madalya ve ödülleri törenle verilecek.

- Aba güreşi

Türk tarihinin en eski sporlarından olan ve "dünyada giysiyle yapılan ilk güreş branşı" olarak bilinen aba güreşinde, yağlı, serbest, grekoromen, karakucak ve judo stilleri bulunuyor.

Desenli kumaştan dikilen özel giysiyle yapılan sporda güreşçiler, bele sarılı kuşaktan tutarak rakibini devirmeye çalışıyor.

Kaynak: AA