Görme Engellilerden İstiklal Caddesi'nde 'Savaşa Hayır' Koşusu

Görme engelli vatandaşlar ‘savaşlara hayır’ demek için İstiklal Caddesi’nde koştu. Görme engelli sporcuların giydikleri tişörtlerin üzerinde barış sloganları içeren yazılar dikkat çekti.

Engelli Hakları Forumu üyesi bir grup görme engelli vatandaş, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombasının atılmasının 70’inci yılında ‘Savaşlara Hayır’ demek için İstiklal Caddesi üzerinde koşu yaptı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen görme engelli vatandaşlar Odakule önünde toplanarak Galasatasaray Lisesi’ne kadar kılavuzları eşliğinde koştu.

Engelli vatandaşların üzerine giydiği tişörtler ve ellerindeki pankartlarda yazan “Savaşa karşı barışı savun”,  “Nükleere karşı yaşamı savun” ve “Savaşsız engelsiz bir dünya istiyoruz” yazıları dikkat çekti. Koşu sonrası Galatasaray Lisesi önünde toplanan engelli vatandaşlar pankart açarak açıklama yaptı.

Engelliler adına açıklama yapan bedensel engelli Mahmut Kement, “Kuşkusuz ki her savaşın sonunda engelliler artmaktadır. Bugün burada savaşın en ağır sonuçlarından birisi olan sakatlık ve engele dikkat çekmek için toplandık. Bugün savaşsız ve engelsiz bir dünya için koşuyoruz. Hiroşima’ya atom bombasının atılmasının 70’inci yıl dönümünde halkların kardeşliğine dayalı özgür ve savaşsız gündemi hala özelliğini korumaktadır” dedi.

“SAVAŞ ENGELLİ İNSAN SAYISINI ARTTIRIR”

‘Savaşlara hayır’ demek için Ankara’dan gelen Türkiye Görme Engelliler Milli Takımı atletizm sporcusu Tacim Nergiz, "Savaşa hayır demek için Ankara’dan geldim. Bu savaşlar sonrasında kimse engelli olmasınlar diye. Kimse ölmesin, kimse toprağından kopmasın diye savaşa hayır demek için buraya geldik" diye konuştu.

Koşuya katılmak için Ankara’dan gelen görme engelli Deniz Arslan Koç ise, "Bugün buradaki eylemimizle savaşa karşı olduğumuz göstermek istiyoruz. Artık insanların ölmemesi ve çocukların öksüz kalmaması için özellikle de bu toprakların kanla yıkanmaması için bugünü seçtik. Hiroşima’nın 70’inci yılı olsun isteğimiz için bugün buraya geldik. Savaş yüzünden engelli sayısı çoğalıyor. Biz burada koşarak insanlara bir şeyleri göstermeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA