Deve Güreşi Özlemini Kahvehanede Gideriyorlar

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, bulunan yaklaşık 70 güreş devesi, kış boyu Ege ve Marmara bölgelerindeki güreşlere K katılırken, çok sayıda meraklı da onları izlemeye gidiyor. İlçedeki güreş meraklıları, yaz aylarında da, deviciler’e ait 2 lokalde sürekli oynatılan deve güreşi videolarını izliyorlar

Deveciler Derneği Lokalinde buluşan deve sahipleri, geçtiğimiz sezonda yapılan güreşlerin videolarını büyük bir ilgiyle izlerken, rakiplerin taktiklerini öğrenme fırsatı bulduklarını anlattı. Bu günlerde özel besiye alınan develer, yaklaşık 1,5 ay sonra havutlarını giyecek ve kışın da sahalara çıkacak. Develere iyi baktıklarını anlatan Cahit Akçay,” Bu sezon başında develerimize iyice baktık. Allah nasip ederse,1-15 ay sonra hayrımız olacak. Deve hayrı, havut hayırları. Ondan sonra güreşlerimiz hazırlanıyor. Güreşlere götüreceğiz develerimizi. Bütün yaz böyle hazırlığımızı yapıyoruz. Deve güreşlerini videodan izliyoruz. Televizyonlarımız böyle devamlı video gösteriyor. Arkadaşlarla böyle toplanıp, hem sohbet ediyoruz. Hem deve güreşlerini izliyoruz. Yarından sonra karşılaşacağımız develerin taraflarını görmek istiyoruz. Onu arkadaşlarla değerlendiriyoruz. İşimiz gücümüz devecilik” dedi.

Ragıp İmer de,” Yaz boyu geliyoruz. Burada kahvemizde derneğimizde güreşleri izliyoruz. Karşıki develerin yönü nedir neyi vardır onu öğreniyoruz. Yarın develerimize havut giydirdikten sonra yarın bu güreşlerde hayvanın yapabileceklerini öğrenmek bilmek istiyoruz. Burada derneğimiz de vakit geçiriyoruz. Yarın karşımıza çıkacak develeri bilmek mecburiyetindeyiz. Alanda eşleştirildikleri zaman bizim hayvanımız bunlarla olur mu, olmaz mı bilmek zorundayız” dedi.

Yusuf Tınmaz ise,” Küçüklüğümüzden beri deve merakı var. Biz hep kışın bu güreşlere gidip görüyoruz. Arada bir de resimlerini yapma merakımız da var. Bu bir deve ve hayvan sevgisi. Yazında bu videolardan merakımızı gideriyoruz. Kışı bekliyoruz güreşleri görelim diye” dedi.

Lokal İşletmecisi Saim Aydın da,” Biz de, bu deveciler kahvesini açıp katıyoruz. Bu arada devamlı video oynatıyoruz. Bu da vatandaşların dikkatlerini çekiyor. Bilhassa, pazartesileri köylerden gelenler çok ilgi gösteriyor. Güreşlere gidemeyen, arkadaşlar, gelip burada seyrediyor” dedi.

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aydınlıgil de,”Devecilik kültürünü yaşatmaya devam ettirmeye çalışıyoruz.. Şu anda develeri besliyoruz. Yavaş yavaş antrenmanları başlatıyoruz. Kışa ve güreşe hazırlıyoruz. Şimdine ben bütün arkadaşlara, deveci arkadaşlara başarılar diliyorum. Hayvanlarına sağlık diliyorum. İnşallah, güzel bir gelecek bu kültür bizi bekliyordur. Devamı için elimizden geleni yapacağız. Tüm deveci arkadaşlarıma sevgilerimi saygılarımı gönderiyorum” dedi.

Kaynak: İHA