Madenin Ücretli Mühendisi, Madeni Denetleyen Kişi Çıktı

Soma davasında savunma yapan Ertan Ersoy’un, madende hazırlık baş mühendisliği yaparken aynı zamanda Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)’nün teknik nezaretçisi olduğu ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Hem madende mühendis, hem de başlarında müfettiş. Hem madenin ücretle çalışan elemanı hem de bu madenin başındaki kamu denetçisi” dedi.

Soma davasında avukatların doğrudan sorularını yanıtlayan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin hazırlık başmühendisi Ertan Ersoy, aynı zamanda TKİ ve MİGEM’in bu ocaktaki teknik nezaretçisi olduğunu itiraf etti.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “Çapraz sorgusu yapılan Ertan Ersoy’u herkes Soma A.Ş.’nin hazırlık baş mühendisi olarak biliyor. Bu kişi sorulan bir soru üzerine aynı zamanda TKİ ve MİGEM’in bu ocaktaki teknik nezaretçisi olduğunu itiraf etti ve bu görevin kendisine 2013’ün Nisan ayında işletme müdürü Akın Çelik tarafından verildiğini söyledi.

Bunun önce TKİ daha sonra MİGEM tarafından onaylanarak kendisinin buranın teknik nezaretçisi olduğunu söyledi” diye konuştu.

“MADENDE HEM MÜHENDİS HEM DE BAŞLARINDA MÜFETTİŞ”

Kazadan sonra madenci ailelerinin söylediği, ‘Ertan Ersoy, hem mühendis hem de müfettiş’ dediğini hatırlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Unvanı resmen müfettiş değil, teknik nezaretçi ama görevi; devlet adına bu ocağa gelecek, bu ocağa bakacak, bir eksiklik varsa yazacak, bu eksikliğin giderilmesini sağlayacak. Bu yazdıklarını TKİ ve MİGEM’e bildirecek. Eğer eksiklik giderilmezse veya eksiklik hayati ise madenin çalışmasını, hatta ruhsatını iptal edilmesini talep edilecek kişi. Bu kişi Alp Gürkan’dan, Can Gürkan’dan, Soma A.Ş.’den maaş alıyor aynı zamanda. Çünkü madenin hazırlık baş mühendisi. Bir daha ki ay kömür çıkarmak için hazırlık yapacak, yeni baca açtıracak, ayak hazırlıklarını yapacak, kömür çıkarılacak yeni yere karar verip hazırlıklarını yapacak, bir ay sonra da kendi karar verdiği yere bakacak ki işler yolunda mı? Hem madende mühendis, hem de başlarında müfettiş. Hem madenin ücretle çalışan elemanı hem de bu madenin başındaki kamu denetçisi. Bu çok açık ve sistemsel bir sıkıntıdır.”

“BİRÇOK SOMUT GERÇEK ORTAYA ÇIKTI”

Bugüne kadar söylenen hiçbir iddianın mahkemede çürümediğini dile getiren Özel, şu ifadeleri kullandı: “Bu hafta net olarak şunu görebiliriz; tutuklu sanıkların ifadelerinin uyumlu olması için sanık avukatlarının büyük bir gayret ve hazırlık içinde olduklarını, zaman zaman birbiriyle çelişki olduğu durumlarda araya girerek itiraz ederek konuyla ilgili savunmanın bütünlük arz etmesi için gayret ettiklerini, Soma A.Ş. koordinasyonunda bütün tutuklu ve tutuksuz sanıkların birbirini destekleyecek ifadeler vermeye çalıştıklarına şahitlik ediyoruz. Sorguda istediği kadar savunma tarafı iyi bir hazırlık yapmış olsun, birçok somut gerçek ortaya çıktı.”

Kaynak: İHA