Alman Futbolunda Şiddet Korkutuyor

Almanya Kupası'nda geçen hafta sonu oynanan karşılaşmalarda yaşanan olaylarda faillerin henüz bulunamaması, ülke futbolunda şiddet tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Kupanın eleme maçı öncesi Bielefeld'e giden Herta Berlin'in takım otobüsüne silahlı saldırı düzenlenmesi ile Osnabrück-Leipzig maçı sırasında atılan çakmak nedeniyle hakemin yaralanarak mücadelenin tatil edilmesi, ülkede gözleri futbolda yaşanan şiddet olaylarına çevirdi.

Alman basınında yer alan haberlerde, artan şiddet olaylarının sebeplerinin araştırılması ve faillerin en kısa zamanda yakalanarak ciddi olarak cezalandırılması gerektiği, yaşananların Bundesliga'nın imajına zarar verdiği belirtildi.

- Soruşturmalar sürüyor

Bielefeld polisi, Herta Berlin'in takım otobüsüne yapılan saldırının ardından soruşturmanın aralıksız sürdürdüğünü ve henüz bir bulguya da ulaşılamadığını ifade etti.

Otobüs şoförünün şans eseri yara almadan kurtulduğu saldırının ardından polis, Hertha Berlin kafilesine eskort araç ve güvenlik ekibi sağlamıştı.

Türk futbolcu Atınç Nukan'ın forma giydiği Leipzig ile Osnabrück arasında oynanan maçın 71. dakikasında hakem Martin Petersen'in kafasına çakmak atarak yaralanmasına ve mücadelenin yarıda kalmasına neden olan holigan da henüz bulunamadı.

Polis sözcüsü Mareike Kocar, olayı gerçekleştirenin henüz tespit edilemediğini, çakmağın atıldığı görüntüleri içeren bütün kameraların incelendiğini ve görgü tanıklarından olayla ilgili ifadeler alınacağını söyledi.

Almanya Futbol Federasyonu sözcüsü Ralf Köttker ise olayın ardından hakem Petersen'in küçük çapta bir beyin sarsıntısı geçirdiğini kaydederek, "Durumu şu an için iyi, kısa bir zamanda tekrar göreve hazır duruma gelecek" dedi.

Leipzig Teknik Direktörü Ralf Rangnick da şiddet olayını kınadıklarını vurgulayarak, "Buna rağmen maçın tekrarlanmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- Daha önce de yaşanmıştı

Benzeri bir olay, 9 sene önce Stuttgart Kickers ve Hertha Berlin takımları arasında oynanan kupa maçında yaşanmıştı. Hertha Berlin'in 2-0 önde götürdüğü karşılaşmanın 81. dakikasında yardımcı hakemin ensesine içi dolu plastik bir cisim isabet etmiş ve maç iptal edilmişti. İptal edilen karşılaşma, 25 Eylül 2006 tarihinde Almanya Futbol Federasyonu tarafından Hertha Berlin'in lehine tescil edilmişti.

1 Nisan 2011 tarihinde St. Pauli ile Schalke 04 arasında oynanan Bundesliga karşılaşmasında ise yan hakem Thorsten Schiffner'in ensesine sert bir cisim atılmış ve maç yarıda kalmıştı. Hakemler, 86. dakikada tatil ettikleri maçın ardından polis koruması altında soyunma odasına gitmiş ve maç Schalke lehine tescil edilmişti.

- "Naziler" sahada

Ayrıca, Almanya'nın aşırı sağcıları Neonazilerin, tribünlerde görülmesinin ardından amatör ligde mücadele eden bir takımda forma giydikleri de ortaya çıktı.

Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BfV) raporuna göre, Sachsen Anhalt eyaletinde Ostelbien Dornburg adıyla amatör ligde mücadele eden kulüpte en az 15 Neonazi top oynuyor.

Bölgedeki amatör liglerde düdük çalan Michael Pieper, 65 hakemden 59'unun Ostelbien takımının maçlarına çıkmak istemediğini ifade etti. Çevreye korku salan ve oynadıkları her maçta ırkçı hakaretlerde bulunan taraftarlar ve oyuncuların, BfV tarafından gözlemlendiği ve kulübün kapatılması için uzun bir hukuki süreç geçebileceği belirtiliyor.

Kaynak: AA