'Satrançta Beklediğimiz İlgiyi Göremiyoruz'

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, geçmiş yıllara göre satranca ilginin biraz daha arttığını ancak hala beklenen düzeyde olmadığını söyledi.

2015 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası için geldiği Konya'da, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tulay, 1991 yılında kurulan federasyonun, 81 il ve 275 ilçede örgütlü olduğunu ifade etti.

Federasyon bünyesinde yaklaşık 600 bin lisanslı sporcunun bulunduğunu, sayı bakımından tüm federasyonlar arasında açık ara önde olduklarını belirten Tulay, yapılacak çalışmalarla sporcu sayısını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

- "Satranca ilgiyi artırmak için çalışmalarımız var"

Satrancın seçmeli ders olarak okutulması ve İş Bankası'nın desteğiyle ülke genelinde 12 binden fazla okulda satranç sınıfı açılmasıyla büyük bir ivme kazandıklarını aktaran Tulay, şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllara göre satranca ilgi biraz daha artıyor diyebiliriz ancak hala beklediğimiz gibi değil. Satranca ilgiyi artırmak için çalışmalarımız var. Özellikle okul öncesi programlarla ilgili 13-14 Haziran'da uluslararası satranç seminerleri çalıştayında, satrancın daha etkin olarak öğrenme, öğretme biçimleri ve yaygınlaştırmasıyla ilgili çalışma yaptık. Bu çalışmanın satranca, özellikle alt yaş gruplarında çok ciddi ivme kazandıracağına eminim."

- "Dünyanın önde gelen antrenörleriyle çalışıyoruz"

Tulay, uluslararası turnuvalardan bireysel ve takım anlamında başarıyla döndüklerini vurgulayarak, "2014 yılı ve 2015'in ilk yarısı bizim için gayet başarılı geçti. Sporcularımız çeşitli uluslararası turnuvalardan derecelerle dönerek yüzümüzü güldürdüler" diye konuştu.

Satranç A Milli Takımı'nın geçen yıl Norveç'in Tromsö kentinde yapılan 41'inci Satranç Olimpiyatları'nda 21'inci olduğunu anımsatan Tulay, şöyle devam etti:

"Altyapıya ve A Milli Takım çalışmalarına çok önem veriyoruz. Dünyanın önde gelen antrenörleriyle çalışıyoruz. Geçen yıl Norveç'te yapılan 41'inci Satranç Olimpiyatları'nda milli takımımız 21'inci oldu. Bu durum milli takımın olimpiyat tarihinde aldığı en önemli başarıdır. 42. Satranç Olimpiyatları, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak. A Milli Takımımız çok ciddi hazırlanıyor. Burada hedefimiz ilk 10 ülke içerisine girebilmek. Bunu başaracak güçteyiz. Çok iyi bir olimpiyat geçireceğimizi düşünüyorum."

Kaynak: AA