Kartepe Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri Tamamlandı

Geleneksel 12. Kartepe Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivanlığı finalde Kaan Kaya’yı yenen Ekrem Yavuz elde etti.

Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nin bu yıl on ikincisi Hergeleci Er Meydanı’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Güreşler öncesi Başkan Üzülmez, güreşçilerle birlikte Sarımeşe Cami önünden davul zurnaların da yer aldığı kortej eşliğinde Hergeleci İbrahim’in kabrine kadar yürüdü. Kabri başında anılan pehlivanlar ustası için dualar edildi. Kabristan ziyaretinin ardından kortej er meydanına kadar yürüdü.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen güreşlerin ağalığını ise Yunus Merttürk üstlendi. Kartepe dışında 3 farklı ilde aynı gün düzenlenen yağlı güreşlerde 50 pehlivandan 34’ü Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde kol bağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından pehlivanlar için dua yapıldı. Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde ağalığı 100 bin TL ile alan Yunus Merttürk, ağalık ihalesinde Selami Tarakçı, Abidin Akyol, Fatih Topal, Özer Özden, Mevlüt Ağra, Hüseyin Türker, Yaşar Yıldız, Necdet Subaşı ve Şafak Çolak ile çekişti. Baş cazgır Şükrü Kayabaş ile birlikte 4 cazgırın görev yaptığı güreşlerde 21 hakem görev aldı.

Hergeleci İbrahim Er Meydanı’nda 14 boyda 293 pehlivanın minik 1-2, teşvik 1-2, tozkoparan, ayak, deste küçük boy, deste orta boy, deste büyük boy, küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta, başaltı ve başpehlivanlık kategorilerinde güreşleri gece 21.30’a kadar çekişmeli mücadelelere sahne oldu.

Türk’ün gücünü, cesaretini, çevikliğini anlatan, bu topraklarda birçok pehlivan yetiştiren Hergeleci İbrahim’in de anıldığı Kartepe Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’ne katılan konuklara teşekkür eden Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Kartepe’de spor, tüm dallarda gelişmektedir. Kartepe Belediyesi olarak yaz ve kış spor okullarında da güreş, futbol, basketbol, kayak, yüzme, karate, voleybol ve daha birçok spor dalında binlerce çocuğumuza uzman eğitmenler eşliğinde, hem bedensel hem de zihinsel gelişimlerini sağlayacak eğitimler verilmektedir. Burada şunu özellikle belirtmek istiyorum; geleceğin daha güçlü Türkiye’sini, ne yer altı ne de yer üstü doğal kaynaklarımızla kuramayız, bizim geleceğimiz için en büyük kaynağımız iyi yetişmiş çocuklarımız, gençlerimiz olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA