11 Yaşında 100 Kez Milli Oldu

İçel'de 5 yaşında başladığı satrançta 100 kez milli formayı giyen, dünya ikinciliği ve üçüncülüğü ile Avrupa şampiyonluğu elde eden 11 yaşındaki Ekin Barış Özenir, en büyük hedefi olan "büyük usta" unvanına erişmek için destek bekliyor.

Ailesinin desteğiyle satranca başlayan, kısa sürede başarılı sonuçlar alan Özenir, öğretmenlerinin teşvikiyle çeşitli turnuvalara katıldı.

Sekiz yaşında satranç olimpiyatlarına katılan, 90'ı yaş gruplarında, 10'u A milli olmak üzere 100 kez milli forma giyme başarısı gösteren Ekin Barış Özenir, "büyük usta" anlamına gelen "grand master" unvanına erişmeyi hedefliyor.

- Başarıya doymuyor

Özenir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez 7 yaşında milli olduğunu ve Polanya'da Türkiye'yi temsil ettiğini söyledi.

Satrancı çok sevdiğini ifade eden Özenir, "Kendimi geliştirmek için evde çalışma yapıyorum. Kitaplarımla, kardeşimle ve ailemle zaman zaman satranç oynuyorum. Polanya'da dünya ikincisi , Sırbistan'da Avrupa birincisi oldum. İstanbul'da satranç olimpiyatına katıldım. Antalya'da gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda ikinci sırayı elde ettim. Tüm şampiyonalardan başarıyla döndüm" diye konuştu.

Satrancın derslerine de yardımı olduğunu vurgulayan Özenir, "Satranç, hızlı düşünme ve çabuk karar vermeyi geliştiriyor. İleride 'grand master' yani 'büyük usta' olmak istiyorum. Bunun için çalışıyorum. Erken yaşta dünya ikincisi olmak bana daha çok öz güven verdi. İleride büyüklerde de dünya şampiyonu olmak istiyorum. Bunun için evde günde iki saat çalışıyorum" ifadesini kullandı.

- En büyük destek ailesinden

Baba Alaaddin Özenir de oğlunun satrançta çok başarılı olduğunu 4-5 yıldır sürekli turnuvalara katıldıklarını söyledi.

Oğlunun yeteneğini ispatladığını belirten Alaaddin Özenir, şunları aktardı:

"Bir yetenek var, bunun için 5 yaşından itibaren çalıştı ve başarılı oldu. Ekin şu anda A milli olmuş dünyanın en küçük ikinci sporcusu. Olimpiyatta unvan almış en küçük sporcu. Türkiye'nin dünya sıralamasında en iyi 50 veya 100'de satranç oyuncusu yok. Biz bunu hedefleyebiliriz. Sponsora ihtiyacımız var. Tayland'da Dünya Şampiyonası var ama maddi olanaksızlıklardan gidemedik."

Özenir, oğlunun küçük yaşlardan itibaren turnuvalara katıldığını ifade ederek, "Arkadaşları oyun oynarken biz turnuvaya gidiyoruz. 5 yıldır tüm turnuvalar için yıllık izin kullandık. Bunun karşılığını çok fazlasıyla gördük" dedi.

Oğlunun Türkiye'ye satranç alanında başarılar getirmesi için çok fazla fedakarlık yaptıklarını ancak bazen imkanlarının yeterli olmadığını kaydeden Özenir, yetkililerden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA