(özel Haber) Bozdağ’da Kaybolan Dağcıların Rehberi Konuştu

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ’da kaybolan 18 dağcının rehberi Şerif Ağlıç, ölümden nasıl döndüğünü ve yaşanılanlardan nasıl bir ders çıkardığını anlattı.


Geçen Pazar günü İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ’a tırmanan 19 dağcı bir anda başlayan fırtına ve tipi ile dağda mahsur kalmış ve 18 saatlik bir kurtarma operasyonu sonucu sağ salim kurtarılmıştı. İşte o dağcıların rehberi, yol göstericisi olan Şerif Ağlıç yaşananları anlatarak, yaşadıklarından ders aldıklarını aktardı. Herhangi bir kimseden uyarı almadıklarını söyleyen Ağlıç, “Diğerlerinin çıktığı gibi bizde çıktık. Belki teknik olarak hatalarımız, malzeme eksiklerimiz olabilir, evet bunu kabul ediyoruz. Başımıza gelen bu olay diğer kulüplerin de başına gelebilir. Bu anlamda tabi ki hatalarımızı kabul ediyoruz eksiklerimizi kabul ediyoruz, bunları gördük. Bundan sonraki süreçte daha iyisini yapmaya çalışacağız. Eksiklerimizi gidereceğiz, bu konuda bir eğitimin verilmesi taraftarıyım. Bunun daha sağlıklı bir şekilde yapılması gerekir. Bugün bizim başımıza gelenler yarın diğer kulüplerin başına gelebilir. Eksiklerimizi gördük bunu gördükten sonra yönetimle de paylaşacağız. En kısa zamanda bunları giderecekler. Ben rota rehberiyim teknik bir rehber olamam, teknik konularda hocam gibi olamam. Ama rotalarda da bazen böyle kazalar olabilir, bunu da kabul ediyorum ve herkesin başına gelebilecek bir şeydir. Sonuçta manidarım üzüldük evet böyle bir şeyle 19 arkadaşımızla birlikte orada esir kaldık” şeklinde konuştu.

İNEN GRUP DURUMUN PEK SIKINTILI OLMADIĞINI SÖYLEDİ
Bozdağ’da 18 saat mahsur kalan dağcıların rehberi Şerif Ağlıç, kendilerinin çıkarken inen gruptan bir uyarı gelmediğini aksine yukarıdaki durumun pek sıkıntılı olmadığını ve çıkmaya müsait olduğunu söylediklerini aktardı. Sonuçta dağa çıktıklarını ifade eden Ağlıç, “Ama bunu ben kendimde bir eksiklik olarak şimdi şuan fazlasıyla görüyorum. Evet, sıkıntılı bir süreç yaşadık, donmamak için neler yapmak gerektiğini anlattım arkadaşlara. Ferdi karar almadım, arkadaşlara, burada alacağımız karar hepimizin kararı olacak, bireysel kararlılık yoktur, hepinizi dinlerim hepinizin düşüncelerini harmanlayarak bunun içinden nasıl çıkacağımızı değerlendirdim. Bazı arkadaşlardan bazı noktalardan inmemizi söyledi fakat ben bunun risk olduğunu, bu saatten sonra çok aşırı derecede fırtına var, mutlaka zayiat veririz, zayiat verirsek de başımıza daha farklı şeyler geleceğini söyleyerek bu noktada durmamız gerektiğini söyledim” dedi.

ARKADAŞLARA MORAL VEREREK NASIL HAYATTA KALINACAĞINI ANLATTIM
Bozadağ’a çıktıktan kısa bir süre sonra aniden tipi ve fırtınaya yakalanarak 18 saat mahsur kalan dağcıların rehberi Ağlıç, “İl temsilcimize ulaştık, jandarmamız var, kriz masamız var, valimiz vardır hiç endişeniz olmasın mutlaka bize ulaşacaklardır, bunları teyit ettirdim. Sonra da nasıl korunacağımız ile ilgili bilgiler verdim. Orda bir çember oluşturdum bu çember içerisinde zayıf halkaları içe alarak, pançolarımızı giyerek omuz omuza vererek sürekli hareket halinde hareketleri yaparak donmamaya uğraştık. Çantalarınızda olan sıcak suları ve erzağı çok ekonomik kullanmak gerektiğini anlattım” diye konuştu.

İKİ ÜÇ KERE UYKUYA DALMAMA AZ KALMIŞTI
Hayatını arkadaşlarına borçlu olduğunu ve iki üç kere uyumaya ramak kala arkadaşlarının kendisinin uymaması için mücadele verdiğini söyleyen Ağlıç, “İki üç kere uykulama oldu bende, o konuda tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hepsi benim için seferber oldu. O uykulamadan bide bazı kramplar mideme ve kasıklarıma girdi beni en çok sarsan onlardı zaten. Ama umutluydum çünkü arkadaşlarım öyle bir çaba gösterdiler ki benim orda ölümümün aklıma gelmesi binde bir defa ihtimal vermedim. Zaten arkadaşlarımın çabaları ile o uykulamalar da iki üç dakika içinde geçti. Pançolarımızı üç kişi paylaştık ve böyle bir süreç yaşadık” diyerek yaşadıklarını ve yaşadıklarından çıkarttığı dersleri paylaştı.

MEVSİM DAĞCILIKTAN AÇIKLAMA
İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ’da kaybolan 19 dağcı ile ilgili kulüplerinin medyada hedef olarak gösterildiğini söyleyen Mevsim Dağcılık Başkanı Mehmet Haktan Aslan konuyla ilgili açıklama yaptı. Yönetim olarak basında verilen, bizlerin görevlendirmediği kişilerin yorumlarda bulunmasının sağlıklı olmadığını ifade eden Aslan, “Basından çıkan bilgilerin netlik kazanması için rehber ve hocalarımızı dinleyerek durum değerlendirmesi yaptık. Bu bağlamda kurtarma görevi yapan ekipleri, rehber arkadaşımızı dinleyerek, eksiklerimizi, hatalarımızı bilhassa en kısa zamanda gidermemiz gerekmekte. Biz yeni bir kulüp olarak bunların hepsinin bilincindeyiz” dedi.

KURTARMA ANINDA İLK TEPKİ, ‘SİZİ SEVİYORUZ’ OLDU
18 dağcının Bozdağ’da mahsur kaldıktan sonra kurtarma ekibinde olan Dağcılık Antrenörü Neşet Hakan Aslan, 19 dağcı ile ilk buluşmalarını anlattı. Rota üzerinde zirveye 300-400 metre kala setin hemen üstündeki iki kaya duvarı arasında arkadaşlarımızı bulduğumuzda ilk tepkileri, tabi kafa lambaları filanda yok sizi çok seviyoruz, sizi çok seviyoruz dediler. Tabi biz sevinelim mi, üzülelim mi bilemiyoruz. Bir taraftan seviniyoruz çünkü şok bekliyorduk, nasıl bir tepki verecekler onu sezmeye çalışıyoruz. Grubun kontrolünü yavaş yavaş elimize almamız gerekiyor, onlara kendimizi dinlettirmemiz gerekiyor. Neyse ki onlara yavaş yavaş kendilerini bizim kontrolümüze bıraktılar. Onların gerekli çantalarını vesaire düzenledik. Giysilerini biraz takviye ettik, elimizle getirdiğimiz giysileri onlara verdik, bir termos getirmiştik sıcak sular içtiler” diyerek kurtarma anını anlattı.

Kaynak: İHA