'Türk Futbolu Yargı Sistemi' Paneli

Spor Hukuku Enstitüsü Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Hüseyin Alpay Köse, "Spor hukuku alanında Avrupa'da ve ABD'de üniversitelerde ciddi çalışmalar var. Ancak maalesef ülkemizde akademik çalışma noktasında ciddi eksiklikler söz konusu" dedi.

Kayseri Barosu, Erciyes Üniversitesi ve Spor Hukuk Enstitüsü'nün düzenlediği "Türk Futbolu Yargı Sistemi" konulu sempozyum, Sabancı Kültür Sitesi'nde yapıldı.

Burada konuşma yapan Köse, spor hukukunun ayrı bir bilim dalı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Spor hukuku, bünyesinde farklı hukuk dallarının özelliklerini barındırmakta. Kanun işin içine girdiği için idare hukukunu ilgilendirmekte ve disiplin yargısı nedeniyle ceza hukukunu ilgilendirmekte. Ama spor hukukunu diğer hukuk dallarından ayıran temelde iki net ayrım var. Spor hukukunun kendine özgü mevzuatı söz konusu. Her ne kadar spor hukuku ceza hukukuyla ilişkilendirilse de ceza hukuku mevzuatını ve borçlar hukuku mevzuatını kullanmıyor. Spor hukukunu kullanan yapıda, en başta bahsedeceğimiz örgüt uluslararası olimpiyat komitesidir. Daha sonra kıtasal sportif örgütler FIFA, Uluslararası Basketbol Federasyonu, Atletizm Federasyonu gibi federasyonlar daha sonra kıtasal ve ülkesel federasyonlar."

Türkiye'nin spor hukuku alanında daha fazla çalışmaya önem vermesi gerektiğine dikkati çeken Köse, "Spor hukuku alanında Avrupa'da ve ABD'de üniversitelerde ciddi çalışmalar var. Ancak maalesef ülkemizde akademik çalışma noktasında ciddi eksiklikler söz konusu. Bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak değerlendiriliyor. Bunun üstüne daha yoğun şekilde gidilmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Moderatörlüğünü Türker Arslan'ın yaptığı sempozyuma, Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, baro üyeleri, hukuk fakültesi öğrencileri ve diğer davetliler katıldı.

Kaynak: AA