'Demir Bilek' Şaban, Hedefinden Vazgeçmiyor

ÖZGÜR ALANTOR - Doğuştan bacakları olmayan "Demir bilek" lakaplı bedensel engelli bilek güreşi sporcusu 50 yaşındaki Şaban Mazak, dünya şampiyonasında zirve hedefinden vazgeçmiyor.

Şaban Mazak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra Avrupa ve dünya şampiyonalarında çeşitli dereceler elde ettiğini, son olarak da ekim ayında Malezya'daki Bedensel Engelliler Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda, +75 kiloda dördüncü sırada yer aldığını söyledi.

Bu yıl Türkiye şampiyonluğu elden eden, uluslararası arenada altın madalya hedefinden hiç vazgeçmeyen milli sporcu, "Haziran ayında Avrupa ikincisi oldum. Ekim ayında dünya dördüncüsü oldum. Şimdi ilk hedefim 2016 yılı. 2016 yılında yapılacak Türkiye Şampiyonası'nda birinci olduktan sonra Avrupa ve dünya şampiyonasına gitmek için çalışacağım. Hedefim bilek güreşinde dünya şampiyonu olmak" diye konuştu.

Halter de yapan Şaban Mazak, 25 yıl hiç giyemeyeceği ayakkabıların tamiri ve imalatını yaptığını, 2 yıl önce de emekli olduğunu ifade etti. Bilek güreşine başlamasına milli takım antrenörü Selahattin Çöpten'in vesile olduğunu belirten milli sporcu, onun desteğiyle Türkiye şampiyonluğuna ulaştığını kaydetti.

- "Spor yapmak için zorlukları aşıyorum"

Mazak, Kurşunlu ilçesinde yaşadığını, antrenman için haftada 3 gün hocasının il merkezindeki spor kulübüne gittiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Haftada 3 gün antrenmanlar için kendi aracımla yaklaşık 170 kilometre yol yapıyorum. Sürekli ilçeden il merkezine gidip gelmek zor ama spor yapmak için bu zorlukları aşıyorum. Spor yapmayı çok seviyorum. Herkesin de spor yapması gerekiyor. Spora başlamadan önce vücudumda ağrılar vardı. Başladıktan sonra zamanla tamamen geçti. İlaç kullanmayı bıraktım. Spor sayesinde kilo verdim."

- Antrenör Çöpten: "Örnek olabilecek yapıya sahip"

Antrenör Çöpten, 15 yıl önce dönemin Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Ümit Uztürk sayesinde tanıştığı Mazak ile antrenmanlara başladığını kaydetti.

Birkaç antrenmanın ardından Şaban Mazak'ı Türkiye Şampiyonası'na götürdüğünü dile getiren Çöpten, "Orada birkaç maç yaptı. Çok heyecanlı olduğunu gördüm, bilek güreşini devam ettirmek istediğini iletti. O günden sonra bağlarımızı koparmadık ve bu günlere geldik" diye konuştu.

Bedensel engeline rağmen Mazak'ın çok azimli bir sporcu olduğuna dikkati çeken Çöpten, "Şaban kardeşimiz azmiyle tüm sporculara örnek olabilecek yapıya sahip. Ona daha fazla destek verilmesi gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA