'Timsah Arena' Kapılarını Açıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Bursaspor taraftarlarının, "Timsah Arena" olarak adlandırdığı 44 bin seyirci kapasiteli yeni stat, 21 Aralık Pazartesi günü düzenlenecek görkemli törenle resmen açılacak.

Temeli Haziran 2011'de atılan, 400 bin metrekare proje, 190 bin metrekarelik de inşaat alanıyla Bursa'nın en büyük anıtsal yapılarından biri olma özelliği taşıyan stadın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Açılışta Türkiye Şöhretler Karması ile Bursa Şöhretleri Karması gösteri maçında karşı karşıya gelecek.

74 taraftar, 20 VIP, basın, loca ve 7 engelli turnikesi ile 84 tribün kapısının bulunduğu stat, seyircilerin 8 dakika gibi kısa sürede tahliyesine imkan sağlıyor. Ayrıca 644 araç ve 2 otobüslük kapalı, 912 araç ve 254 otobüslük açık otoparkın yer aldığı statta, 100 bin 123 metrekare alan otoparklara ayrıldı.

Statta 35 ile 190 metrekare arasında olan 72 loca, 789 tuvalet ile 35 büfe bulunuyor. Altmışar metrekare alanlı 2 son teknoloji led ekran skorbord tabelasının bulunduğu statta, ayrıca 240 metre uzunluğunda led reklam tabelası bulunuyor.

- Kale arkası tek parça

Timsah Arena, her yönüyle içinde ilkleri barındıran bir stat.

Taraftarların görüşü alınarak kale arkası tribün, kesintisiz 61 sırayla tek parçadan oluşurken, statta ayrıca alttan ısıtma sistemi kullanılacak. Trijenerasyon enerji sistemiyle ısıtma, soğutma ve enerji ihtiyacının bir bölümünü kendisi üretecek olan statta oluklar vasıtasıyla toplanacak yağmur suları depolanarak, stadın sulamasında kullanılacak.

- İnşaat aşamasında ödül aldı

Dünyada, takımının sembolü örnek alınarak projelendirilmesi açısından ilk olan timsah görümündeki stat, bu özelliğiyle ödüle de layık görüldü.

Avrupa'nın en prestijli gayrimenkul ödüllerinden olan "Avrupa Gayrimenkul Ödülleri Yarışması'nda (International Property Awards) mimarisiyle ödüle layık görülen yeni stat, daha inşa sürecinde dünyanın gündemine geldi.

Timsah görünümünde tasarlanan çatıyla dikkati çeken ve maç olmayan günlerde özel gezilere ve turlara imkan sağlayacak şekilde tasarlanan statta, kafa kısmının altında Bursaspor müzesi, özel tanıtımlar için sinema salonu, yeme içme mekanları bulunuyor.

İngiltere'nin yüksek tirajlı The Telegraph Gazetesi'nin editörü Adam Hurrey de dünya genelinde inşaatı devam eden dev stat projeleri araştırmasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadı'nı dünyanın en heyecan verici 10 projesi arasında göstermişti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta forma giyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını gerçekleştireceği statta forma da giyecek.

Pazartesi günü saat 15.00'te açılışı gerçekleşecek statta Türkiye Şöhretler Karması ile Bursa Şöhretler Karması, özel bir maç yapacak. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim gibi ünlü isimlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir süre maçta yer alacağı öğrenildi.

Ünlü şarkıcı Fettah Can'ın konser vereceği açılışta, ses, havai fişek ve ışık gösterileri de yapılacak.

- Açılış ücretsiz

Açılışı takip etmek isteyen Bursalılar ve Bursaspor taraftarları stada ücretsiz girebilecek.

Açılış günü 12.00 ile 16.00 saatleri arasında açılış biletlerini gösteren vatandaşlar, Bursaray, belediye otobüsleri ve T1 tramvay hattını ücretsiz kullanabilecek.

Etkinliğin sonunda da saat 18.30'dan itibaren Bursaray Acemler İstasyonu'ndan kalabalık bitinceye kadar ücretsiz yolcu kabul edilecek. Yine etkinlik sonunda stadyum önünden Dikkaldırım, Çekirge ve Heykel yönüne ücretsiz otobüsler kaldırılacak. Vatandaşların stadyuma girişlerde sorun yaşamamaları için saat 13.00'ten sonra giriş kapıları açılacak. Vatandaşların biletlerin alt kuşak rengi, hangi kapıdan giriş yapılabileceğini gösterecek.

- "Sayın Cumhurbaşkanımız yeşil sahalara inecek"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Aralık Pazartesi gününün Bursa için tarihi bir gün olduğunu, 190 bin metrekarelik inşaat alanıyla kentin en büyük eseri olan yeni stadın açılışını yapacaklarını söyledi.

Altepe, yeni stadın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştireceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Stadın açılışı, olimpiyat veya Akdeniz Oyunları'nın açılışı gibi bir şölene dönüşecek. Burada her türlü sanatsal aktiviteler, konserler, sportif aktiviteler, ses ve ışık gösteriyle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı şöhretler maçı yapılacak. Hem Türkiye'nin şöhretleri hem de Bursa'nın şöhretleri karma olarak maç yapacak. Bu karşılaşma da açılışımıza ayrı bir renk katacak. Açılışımızın en önemli tarafı da Sayın Cumhurbaşkanımızın yeşil sahalara inmesi ve şöhretler maçına katılması olacak. İnşallah güzel bir gün olacak. Her şeyi düşündük ve planlıyoruz. İkramlarımızla ve sunumlarımızla dolu dolu bir açılış yaşamış olacağız. Milli Takım Teknik Direktörümüz, ekibi, Türkiye Futbol Federasyonuyla irtibat kurduk ve açılışa çağırdık. Onlarla birlikte güzel bir organizasyon olacak. Bursa tarihine geçecek açılışı hep birlikte gerçekleştireceğiz."

Erdoğan’ın vizyonu doğrultusunda ve büyük organizasyonları ülkeye çekebilmek için Türkiye'de 20'nin üzerinde yeni stat inşa edildiğini aktaran Altepe, şunları kaydetti:

"Uluslararası organizasyonları alabilmek için elimiz güçlendi. Her şeyin en iyisi, en güzeli oldu. Bu stat için dünyadaki örnekler incelendi. En güzel uygulamaları kente kazandırdık. Böyle bir çatı uygulaması Almanya'da en son yapılan statta var. Berlin'de son olimpiyatlar için yapılan çatıydı. 8 bin tonluk bir çatı ama burada demir yığını göremiyorsunuz. Her şey estetik. Son teknolojik ürünleri kullanarak stadı inşa ettik. Sahası, tribünü, iç mekanları, içi, dışı ve çevresi en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Çevresiyle ilgili ileride daha da gelişmeler olacak. İstanbul, Ankara ve İzmir'in tam ortasında. Başta milli maçlar olmak üzere birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak."

Kaynak: AA