'Voleybol Barış Dolu Bir Spordur'

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Başkanı Dr. Ary Graça, Rusya takımları Belogorie Belgorod ile Dinamo Moskova'nın, Arkas Spor ve Ziraat Bankası ile yapacağı maçlar için Türkiye'ye gelmemesi konusunda, "Sporun birebir içinde insanlar olarak, dünyaya 'spor barıştır' mesajı vermeliyiz" dedi.

DenizBank CEV Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden iki Rus ekibin, Türkiye'ye gelmemesini AA muhabirine değerlendiren Graça, sporun, siyasetle tamamen zıt bir oluşum olduğunu vurgulayarak, "Sporun birebir içinde insanlar olarak, dünyaya, 'spor barıştır' mesajı vermeliyiz. Üstelik voleybolda birebir temas, bir itişme kakışma da yok. Voleybol, ailelerin izleyebileceği barış dolu bir spordur" diye konuştu.

"Gerek fair play, gerek sporun ülkedeki gelişimi, gerekse organizasyon anlamında Türkiye'den oldukça tatminkarım" diyen Graça, şunları söyledi:

"Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil'i çok iyi tanıyorum. Türkiye, dünyanın en iyi tesislerine sahip. Türk halkı voleybola çok yatkın ve voleybolu seviyor. Bazen değişiklik iyidir, yeni bakış açısı getirir. Özkan Mutlugil de bize yeni bakış açıları getiriyor. Kendisini FIVB yönetimine alarak iyi bir seçim yaptığımızı düşünüyorum."

Uzun süredir dopingle savaş verdiklerini ve eğitimleri çok sıkı tuttuklarını kaydeden Brezilyalı başkan, bu konudaki çabalarının yerini bulduğunu ve bu nedenle voleybolun dopingden uzak kaldığını dile getirdi.

Dr. Graça, bir süredir oyun süresini kısaltmak için kafa yorduklarını anlatarak, "Aslında sürenin uzunluğu en çok televizyon yayınları için sorun oluyor. Maçın süresi bilinmediği için televizyonlar adına olumsuz bir durum. Süreyi kısaltmak için gerçekten uğraşıyoruz ama bir saatten de az olmasın istiyoruz. Detaylar üzerinde çok çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Boricic: "Spor, siyasetten korunmalı"

Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Başkanı Aleksandar Boricic ise hayatı boyunca sporla yatıp kalktığını ve bunca yıldır herhangi bir politikaya dahil olmadığını, bundan sonra da olmayacağını söyledi.

Sporun, siyasetten korunması gerektiğini kaydeden Sırp başkan, "Sporu olduğu gibi bu şekilde korumalı ve bu şekilde devam etmesi için savaş vermeliyiz. Rus takımları iki ülke arasındaki gerilimden dolayı çekinmiş olabilirler. Genel olarak ne yapmaları gerektiğini de bilemediler ancak voleybolda, oyuncular arasında bir file var. Temas yok ve bu voleybolu bir dostluk sporu yapıyor" şeklinde konuştu.

Rus takımlarının maçlara gelmemesiyle ilgili kararın en kısa sürede verileceğini vurgulayan Boricic, "Bizim de kendimize has kurallarımız var. Rus takımlarıyla ilgili en doğru karar verilecektir ama önemli olan karar verirken tüm detayları inceleyip, voleybolun bu olaylardan en az zararla çıkmasını sağlamak. Bizler hep birlikte sporun iyiliği için savaşmalıyız, birbirimizle değil" dedi.

Ekim ayında Bulgaristan'da yapılan CEV Genel Kurulu'nda göreve getirilen Boricic, "Zor bir görev, kolay değil. Yeni bir ekip oluşturduk. Organizasyonlar başta olmak üzere bir çok yenilik getirmek istiyoruz. Uzun süredir organizasyonlar belli bir kalıptaydı. Hayatımıza yenilik ve mutluluk getirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Türk voleybolunu takdirle takip ettiğini dile getiren Boricic, "Özkan Mutlugil'e güvenim sonsuz. Zaten bu yüzden onu mali ve finans işlerinin başına getirdim" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA