Ardahanlı Patenciler, Kocaeli'de Buzla Tanıştı

Buz pisti bulunmayan Ardahan'dan gelen sürat pateni (Short Track) sporcuları, Kocaeli'de 14-15 Kasım'da yapılacak Kısa Kulvar Sürat Pateni Federasyon Kupası yarışları öncesi ilk kez buz üzerinde antrenman yaptı.

Buz pistinde antrenman yapabilmek için şampiyonadan 3 gün önce antrenörleri Leyla Yılmaz nezaretinde yaklaşık bin 400 kilometrelik kara yolu yolculuğuyla kente gelen Ardahan Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü'nün 10 sporcusu, Kocaeli'de buzla tanıştı.

Buz pistinde yapılacak yarışlara tesis ve malzemeleri olmadığı için tekerlekli patenlerle hazırlanmak zorundan kalan sporcular, ilk kez buz üzerinde durmanın heyecanını yaşadı.

Antrenör Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski milli atlet ve sürat pateni sporcusu olduğunu hatırlatarak, buz pisti olmayan bir kentte bu sporun yapılabileceğini göstermek istediklerini söyledi.

Göle Kaymakamlığı'nın desteğiyle 8 ila 13 yaşında yaklaşık 30 çocuğa tekerlekli paten alındığını dile getiren Yılmaz, 3 ay önce çalışmalara başladıklarını, çocuklara bu branşla ilgili temel eğitim verdiğini ve kondisyona yönelik çalışmalar yaptırdığını dile getirdi.

Yılmaz,  aile ve çocuklardan yoğun taleple karşılaştıklarını vurgulayarak, ''İlçemizde sadece atletizm branşı var. Çocuklar farklı bir branşa yönelmek istediler, biz de tekerlekli patenlerle de olsa 'shot track'a başlattık'' dedi.

Atletizm yaptığı yıllarda 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum'da sürat pateni seçmelerine katılarak olimpiyat sporcusu olma imkanı bulduğuna değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

''Şu anda bu spor yalnızca Erzurum ve Kocaeli'de yapılabiliyor. Erzurum'da tesis fazla ama bizim oraya gidip antrenman yapma imkanımız yok. Kamp yapmamız gerekiyor. Çocuklar tekniği öğrendi ama ne yapacaklarını bilmiyordu. Uzun çelikli patenleri olmadığı için 'hocam buzda tekerlekli patenle mi kayacağız?' diyorlardı. Öncelikle kask aldık, sonra Buz Pateni Federasyon Başkanı Dilek Okuyucu aracılığıyla Erzurum'daki sporcuların eski patenlerinden ihtiyacımızı gidermeye çalıştık. Çocuklar bu patenleri görünce şaşırdı. 30 sporcum, 10 patenimiz var. Patenler bazı sporculara büyük, bazılarına küçük oldu. Küçük yaş grubu çok sporcum var. Bunların çelikleri çok uzun, kendilerini taşıyamazken patenlerini taşımaya çalışıyorlar. 14-15 yaşındaki çocuğun kullanabileceği çeliği 10 yaşındaki çocuk kullanıyor."

Yılmaz,  Kocaeli'de sporcularının ilk kez buza çıktığına işaret ederek "Açıkçası bu kadar iyi olacaklarını beklemiyordum. Beni çok şaşırttılar. Şampiyonda öncelikli hedefimiz madalya değil.  Sporcularımız  buzun üzerinde durmayı yeni öğrendi, öncelikle yarışmayı tamamlamalarını istiyoruz" ifadesini kullandı.

- Ardahan'a buz pisti talebi

Sporculardan 10 yaşındaki Rabia Polat, arkadaşlarından ilçelerinde böyle bir branşın eğitiminin verileceğini öğrenince, annesinden izin alarak kardeşiyle eğitim almaya başladığını söyledi.

Büyüyünce antrenör olmayı hedeflediğini ifade eden Rabia, ''İlk defa buza çıktık. Yarışmayı inşallah ben ya da kardeşim kazanır'' dedi.

Rabia Polat, arkadaşlarıyla Ardahan'a da buz pisti yapılmasını istediklerini, yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Kaynak: AA