Diack, IOC Onursal Üyeliğinden İstifa Etti

IAAF eski başkanı Diack, askıya alınan IOC onursal üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) eski başkanı Lamine Diack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) onursal üyeliğinden istifa etti.

IOC medya servisinden alınan bilgiye göre adı yolsuzluk soruşturmasına karışan Diack, askıya alınan IOC onursal üyeliğinden istifa ettiğini komiteye bildirdi.

Fransa’da yolsuzluk ve ve kara para aklamakla suçlanan Diack, daha önce de Uluslararası Atletizm Vakfı başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Bağımsız Komisyonu'nun atletizmde sistematik doping yapıldığına dair iddialar hakkında hazırladığı raporda, Rus atletlerin müsabakalara katılım haklarının askıya alınması ve 2016 Rio Yaz Olimpiyatları'nda Rus atletlerin yarışmaması gerektiği tavsiyesinde bulunulmuş, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna ulaşıldığı belirtilmişti.

Fransız polisi, Diack'ı dopinge bağlı yolsuzluk yaptığı iddiasıyla 4 Kasım'da gözaltına almış ve daha sonra kefaletle serbest bırakmıştı. WADA'dan gelen bilgilerin doğrultusunda kara para akladığı iddiasıyla da suçlanan Diack hakkında Fransa'da soruşturma başlatılmıştı.

1999 yılından geçen ağustos ayına kadar IAAF'te başkanlık görevini yapan Diack'ın, IAAF'in pazarlama bölümünün yöneticisi oğlu Papa Massata Diack, Rusya'daki doping skandallarının üstünü kapatarak yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevinden istifaya zorlanmıştı. IAAF'in mali işlerinden sorumlu aynı zamanda da Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı Valentin Balakhnishev ise yine skandalın ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA