Diack'ın IOC Onursal Üyeliği Askıya Alındı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, IAAF'in eski başkanı Diack'ın onursal üyeliğini geçici olarak askıya aldı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) eski başkanı Lamine Diack'ın, IOC onursal üyeliğini geçici olarak askıya aldı.

IOC'den yapılan açıklamada, adı yolsuzluk soruşturmasına karışan 82 yaşındaki Diack'ın onursal üyeliğinin askıya alındığı bildirildi.

Açıklamada IOC, IAAF'ya, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) bağımsız komisyonun hazırladığı raporda adı geçen tüm atletler, antrenörler ve yetkililer hakkında disiplin soruşturması başlatması çağrısında bulundu.

IOC, son 10 yıldaki tüm doping testlerini sakladığını ve yeni bilimsel tekniklerle iddialar hakkında yeniden inceleme başlatabileceği bilgisini verdi.

WADA'nın Bağımsız Komisyonu'nun atletizmde sistematik olarak doping yapıldığına dair iddialar hakkındaki raporunu dün açıklayan komisyonun başkanı Richard Pound, Rus atletlerin müsabakalara katılım haklarının askıya alınması ve 2016 Rio Yaz Olimpiyatları'nda Rus atletlerin yarışmaması gerektiği tavsiyesinde bulunarak, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna ulaştıklarını söylemişti.

Fransız polisi, Diack'ı dopinge bağlı yolsuzluk yaptığı iddiasıyla 4 Kasım'da gözaltına almış ve daha sonra kefaletle serbest bırakmıştı. WADA'dan gelen bilgilerin doğrultusunda kara para akladığı iddiasıyla da suçlanan Diack hakkında Fransa'da soruşturma başlatılmıştı.

1999 yılından geçen ağustos ayına kadar IAAF'te başkanlık görevini yapan Diack'ın, IAAF'nin pazarlama bölümünün yöneticisi oğlu Pape Massata Diack, Rusya'daki doping skandallarının üstünü kapatarak yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevinden istifaya zorlanmıştı. IAAF'nin mali işlerinden sorumlu aynı zamanda da Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı Valentin Balakhnishev ise yine skandalın ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA