'26 Yıldır 3 Saniyeyi Hiç Unutmadım'

Malatyaspor ile deplasmanda oynayacakları 1. Futbol Ligi maçına giderken 20 Ocak 1989'da bulundukları otobüsün kaza yapması sonucu antrenör, 3 futbolcu ve şoförün hayatını kaybettiği Samsunspor kafilesinde futbolcu olarak yer alan ve kazada felç olan eski kulüp başkanı Emin Kar, 26 yıldır kaza anını unutamıyor.

Kaza sonucu felç olan ve 26 yıldır tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Emin Kar, AA muhabirine, Türk spor tarihine "Futbol Şehitleri" olarak geçen 20 Ocak'taki kazayı anlattı.
Samsunspor'un Malatya deplasmanına gitmek için her zamanki gibi yola çıktığını belirten Kar, şöyle devam etti:
"Sisli ve puslu bir havaydı, kar vardı. Otobüsün zincirini çıkarttık. Çünkü Havza'da zincirle gidecek kadar yerde kar yoktu. Şoförümüz rahmetli Asım Özkan ağabey, çok tecrübeli bir insandı. Karşıdan gelen kamyon şoförünün hatasıydı ve bize gelip çarptı. Diğer futbolcu arkadaşlarım uyuyordu ama ben en arkadaki 4'lü koltukta yolu izliyordum. Kazayı saniye saniye gördüm. Özelikle son 3 saniyeyi 26 yıldır unutamadım. İnanılmaz bir panik vardı otobüsün içinde. Zaten gözümü günler sonra hastanede açtım. Bir futbolcuyken artık tekerlekli sandalyede hayatımı sürdürüyorum. Eşimin ve çocuklarımın desteği sayesinde tekrar yaşamayı öğrendim."
- "Başkan olmayı rüyalarımda bile görsem inanmazdım"
Samsunspor tarihinde kendisi gibi birinin bulunmadığına işaret eden Kar, "Samsunspor'da ben oyunculuk, takım kaptanlığı, genel menajerlik, yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık yaptım. Takımın tarihinde bu bana nasip oldu. Belki de Türk futbol tarihinde futbolcuyken başkan veya menajer, teknik direktör olan oldu ama benim gibi hepsini bir arada yapan sanırım olmadı. Başkanlığa rüyalarımda bile görsem inanmazdım" diye konuştu.

Kar, Samsunspor aşkının kendisini hayatta tuttuğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Samsunspor benim sevdam. 26 yıldır tekerlekli sandalyede olmama rağmen sadece 3 maçını kaçırdım. 2,5 yıl önce 50 milyon lira borcu olan ve sadece 2 futbolcusu bulunan Samsunspor'a bin 500 lira maaşla başkanlık yaptım. Taraftarı olduğum kulüpte başkan olmak benim için büyük bir onur. 2,5 yılda ben inanıyorum ki başarılı bir takım oluşturdum ve iyi şeyler yaptık. Başkanlık sonrası da yine taraftar olmaya devam ediyorum. Kentin de Samsunspor'a sahip çıkması lazım. Bu marka etrafında herkesin birleşmesi, kırgınlık ve dargınlıkları bitirmesi gerekiyor."
- 20 Ocak faciası
Samsunspor kafilesi, 55 DU 637 plakalı kulüp otobüsüyle 20 Ocak 1989'da Malatyaspor ile oynayacağı 1. Futbol Ligi müsabakasına giderken, Havza ilçesinde kafileyi taşıyan otobüs, 61 AC 535 plakalı kamyonla çarpışmıştı. Samsunsporlu futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır, Zoran Tomic, teknik direktör Nuri Asan ve otobüs şoförü Asım Özkan hayatını kaybetmişti.
Futbolcular Emin Kar, Erol Dinler, Şanver Göymen, Orhan Kılınç, Kasım Çıkla, Fatih Uraz, Burhanettin Beadini, Yüksel Öğüten, Uğur Terzi ile menajer Yüksel Özan yaralanmıştı. Trafik kazasından sonra Samsunspor, kırmızı-beyaz olan forma renklerine, kaybettiği isimlerin anısına "siyah" rengini de ekledi.

Kaynak: AA