Wushuda 'Olimpik' Heyecan

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), olimpiyatlarda temsil edilecek spor branşŸları sayısının 28 ile sınırlandırılması kararını değŸişŸtirerek esnekliğŸe gitmesi, olimpik mücadele veren wushucuları umutlandırdı.

Wushu Federasyonu İcra Kurulu BaşŸkanı Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, IOC kararıyla 2020 Tokyo'dan başŸlamak üzere yaz oyunlarının olimpik programında 28 branşŸ sınırlamasının kaldırılıp, uygulamaya 10 bin 500 sporcu ve madalya dağŸıtılan 310 etkinlikle devam edileceğŸini söyledi.

Akyüz, branşŸ konusunda olimpiyatları düzenlemeye aday ülkelere inisiyatif verildiğŸini ifade ederek, "Bu karardan oldukça memnun olduk. Böylelikle olimpiyatlara dahil olduğŸumuzu düşŸünüyorum. ǖrneğŸin wushunun ana branşŸ olduğŸu LJin'de, wushu, olimpiyat programına dahil edilebilecek. IOC'nin bu kararı alması çok önemli" diye konuşŸtu.

-"Olimpiyatları hak ettik"
Akyüz, Antalya'da düzenlenen dünyanın önde gelen spor konferanslarından SportAccord Convention 2014 toplantısında IOC BaşŸkanı Thomas Bach ile görüşŸmelerinde wushunun olimpiyatlara dahil olması için konuşŸtuklarını da anlattı.
Wushunun olimpiyatları hak ettiğŸini belirten Akyüz, sözlerine şŸöyle devam etti:
"Bach, LJin'in Nanjing kentindeki Gençlik Olimpiyatları'nda müsabakalarımızı izleyip, sporculara ödüllerini takdim etti ve 'bu olimpiyatlara sadece wushu karşŸılaşŸmalarını izlemeye geldim' dedi.

Wushuyu bu denli önemsemesi bizim için çok önemli. Wushunun olimpiyatlara yer almasını hak ettiğŸimizi kendisine ilettik. Bach da bu konuda bizi desteklediğŸini ve çalışŸmalara devam ettiklerini belirtti.

İşŸte bu alınan son kararın wushu için alındığŸını gösteriyor. Biz bu şŸekilde değŸerlendiriyoruz."
Akyüz, Gençlik ve Spor BakanlığŸının alınan bu kararı nasıl değŸerlendireceğŸini merak ettiğŸini ifade ederek, wushuya olimpiyat sporu gözüyle bakılması gerektiğŸini vurguladı.
Karar neticesinde wushunun olimpiyatlara girmesinin "kesinleşŸtiğŸi" yorumunu yapan Akyüz, "Bu branşŸ sınırlamasının kaldırılacağŸını biliyorduk. 2024'de de wushunun olimpiyatlara katılmasına kesin gözüyle bakıyoruz. Wushu için verdiğŸimiz mücadeleler adım adım hedefine ulaşŸıyor" diye konuşŸtu.
 

Kaynak: AA