Galatasaray, Transfer Dönemini 8 Yeni Oyuncuyla Kapattı

Futbolda yaz transfer dönemi dün akşam tamamlanırken, Galatasaray kadrosunu 8 yeni isimle güçlendirdi.

Transfer döneminin özellikle son 24 saatini oldukça yoğun bir mesaiyle geçiren sarı-kırmızılı kulüp, yaptığı atakla 3 isme birden imza attırarak kadrosunu güçlendirdi.
Galatasaray, 6 Ocak-2 Şubat tarihleri arasındaki ara transfer dönemine kadar olan süreç öncesi kadrosunu şekillendirirken, teknik direktör Cesare Prandelli'ye emanet edilen sarı-kırmızılı ekibin bu dönemde sözleşme imzaladığı yeni isimler, Eskişehirspor'dan Tarık Çamdal, Napoli'den Goran Pandev ile Blerim Dzemaili, Trabzonpor'dan Olcan Adın, Kayseri Erciyesspor'dan Yasin Öztekin, PSV Eindhoven'ın 19 yaş altı takımından Kaan Baysal ve Vfb Stuttgart II takımından Sinan Gümüş ve Porto'dan kiralanan kaleci Sinan Bolat oldu.

- Prandelli'yle 2 yıllık mukavele
Sarı-kırmızılı kulüp, vatandaşı Roberto Mancini'den takımı devralan İtalyan teknik adam Cesare Prandelli'yle 2 yıllık mukavele imzaladı.
2014 Dünya Kupası'nda İtalya Milli Takımı'nın başında bulunan ve alınan kötü sonuçlar nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Prandelli, kariyerine Galatasaray'da devam etme kararı alırken, tecrübeli teknik adamın alacağı ücrette ise başarı primleri etkili olacak.
İki yıllık anlaşmaya varılan Prandelli, her sezon için 2 milyon 295 bin avro garanti ücret alacak. İtalyan teknik adamın, 2014-2015 sezonunda Süper Lig şampiyonluğu kazanılması ve aynı sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynanması durumunda, bir sonraki sezon yıllık ücretine 350 bin avro zam alacağı, lig şampiyonlukları halinde 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarının her biri için de 1 milyon dolar prime hak kazanacağı vurgulandı.
Takımın başında kazanacağı her bir Türkiye Kupası şampiyonluğu için 500 bin dolar prim elde edecek Prandelli'nin, her bir sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final için 250 bin dolar, yarı final için 500 bin dolar, final için 1 milyon dolar, kupanın kazanılması halinde de 2 milyon dolar prim alacağı aktarıldı. Prandelli'nin UEFA Avrupa Ligi başarı primleri, final oynanması halinde 600 bin dolar, şampiyon olunması durumunda da 1 milyon 200 bin dolar olarak açıklanırken, UEFA Süper Kupa priminin şampiyon olunması halinde 500 bin dolar, FIFA Kulüpler Dünya Kupası priminin de yine şampiyonluk halinde 300 bin dolar olduğu paylaşıldı.

- Son güne 3 isim sığdırıldı
Galatasaray Kulübü, transferin son gününe 3 yeni isim sığdırarak, Eskişehirspor'dan Tarım Çamdal ile Napoli'den Goran Pandev ile Blerim Dzemaili'yi transfer etti.
Toplam 5 yıllık mukavele imzaladığı Tarık Çamdal için Eskişehirspor'a 4 milyon 750 bin avro bonservis veren "Cim Bom"un, oyuncuya da sırasıyla her bir sezon için sırasıyla 1 milyon 177 bin avro, 1 milyon 284 bin avro, 1 milyon 391 bin avro, 1 milyon 498 bin avro ve 1 milyon 605 bin avro garanti ücret verileceği duyuruldu. Tarık'a ilk 11'de yer alacağı her maç için 10 bin avro ve bir sezonda toplam 30 maçta ilk 11'de forma bulması halinde de 100 bin avro ödeme yapılacağı vurgulandı.
Sarı-kırmızılı kulübün Napoli'den transfer ettiği Makedon oyuncu Goran Pandev için bonservis ödenmezken, oyuncuyla 1 yılı opsiyonlu olmak üzere 2 yıllık mukavele yapıldı. Bu sezon için 2 milyon 400 bin avro ödeme yapılacak Pandev'in, 2014-2015 futbol sezonu içerisinde 27 resmi maçta en az 30 dakika oynaması durumunda sözleşmesinin otomatikman 1 yıl daha uzayacağı, sözleşmenin uzaması halinde ise oyuncuya 2015-2016 sezonu için 2 milyon 100 bin avro sabit ücret verileceği aktarıldı.
Napoli'den transfer edilen bir diğer isim olan Arnavut asıllı İsviçreli futbolcu Blerim Dzemaili ile ise 3 yıllık sözleşme imzalandı. Dzemaili karşılığında Napoli'ye 2 milyon 350 bin avro bonservis veren Galatasaray, oyuncuya bu sezon için 2 milyon 400 bin avro, kalan 2 sezon için ise 2 milyon 100'er bin avro ödeme yapacak.

- En dikkati çeken isim Olcan Adın
Geride kalan sezonda Trabzonspor formasıyla başarılı bir performans ortaya koyan Olcan Adın, Galatasaray'ın bu sezonki en dikkat çekici transferi oldu.
Olcan'ın bonservisi için Trabzonspor'a 4 milyon avro ödenirken, 1 milyon 750 avro karşılığı satın alma opsiyonuyla Salih Dursun da bordo-mavili kulübe 2 sezon kiralandı. Sarı-kırmızılı ekiple 4 yıllık mukavele imzalayan oyuncuya, her bir sezon için sırasıyla 1 milyon 600 bin avro, 1 milyon 700 bin avro, 1 milyon 800 bin avro ve 1 milyon 900 bin avro sabit transfer ücreti ile 15 bin avro maç başı ücreti ödeneceği duyuruldu.

- Yasin Öztekin için kıran karına pazarlık
Kayseri Erciyesspor'dan Yasin Öztekin'i kadrosuna katan Galatasaray yönetimi, bu transfer için uzun süren pazarlıklar yaptı.
Yasin için Kayseri Erciyesspor'ya 2,5 milyon Avro bonservis ücretinde anlaşan "Cim Bom", oyuncuyla 4 yıllık mukavele imzaladı. Yasin'in 2014-2015 sezonu için 1 milyon avro, 2015-2016 sezonu için 1 milyon 50 bin avro, 2016-2017 sezonu için 1 milyon 100 bin avro, 2017-2018 sezonu için de 1 milyon 150 bin avro sabit transfer ücreti ile tüm sezonlar için 10 bin avro maç başı ücreti alacağı ifade edildi.

- Kaan Baysal ve Sinan Gümüş'den beklenti yüksek
Geride kalan sezonun devre arasında genç oyunculara dönük bir transfer politikası belirleyen Galatasaray'ın, bu plan çerçevesinde yaz döneminde kadrosuna dahil ettiği genç isimler ise Kaan Baysal ile Sinan Gümüş oldu.
Hollanda ekibi PSV Eindhoven'ın 19 yaş altı takımından alınan Kaan Baysal ile Alman ekibi Vfb Stuttgart II'den alınan Sinan Gümüş için bonservis bedeli ödenmedi.
Beşer yıllık mukavele yapılan oyunculardan Sinan Gümüş'e toplam 1 milyon avro, Sinan Gümüş'e de toplam 2 milyon 900 bin avro garanti ücret ödeme taahhüdünde bulunulurken, sözleşmelerine ayrıca maç başı ücretleri de kondu.

- Sinan Bolat kiralandı
Geride kalan sezonda kiralık olarak Kayserispor forması giyen Belçikalı vatandaşı gurbetçi futbolcu Sinan Bolat, Porto'dan kiralık olarak 1 sezonluğuna alındı.
Fernando Muslera'nın ardından kalede tecrübeli bir ikinci isme ihtiyaç duyan Galatasaray, Ufuk Ceylan ile Aykut Erçetin'le devam etmeme kararı alırken, Sinan Polat'ı 1 milyon 300 bin avro garanti ücret ve 20 bin avro maç başı ücret karşılığında 1 yıllığına kiralık olarak kadrosuna dahil etti.
Öte yandan, geride kalan sezonun devre arasında İsviçre'nin Basel takımından transfer edilen ancak, yerli statüsünde oynayabilmesi için gerekli izin o dönem alınamayan Endoğan Adili de kadronun bir diğer yeni ismi oldu. Adili, devre arasında Galatasaray'a gelip, A takımla antrenmanlara da çıkmasına rağmen, lisansı çıkarılmadığı için forma giyememişti.

- Aysal döneminin yaz transferleri
Galatasaray Kulübü, başkan Ünal Aysal yönetiminde 4. yaz transfer dönemini tamamladı.
Aysal döneminin en fazla oyuncu transfer edilen yaz dönemi geride kalırken, toplam 8 yeni isim kadroya dahil edilmiş oldu.
Sarı-kırmızılı ekibin son 4 sezondaki yaz transfer dönemi performansı şöyle oldu:
2011-2012 sezonu: Fernando Muslera, Felipe Melo, Selçuk İnan, Tomas Ujfalusi, Johan Elmander, Albert Riera, Emmanuel Eboue, Engin Baytar, Okan Derici, Ceyhun Gülselam, Sercan Yıldırım.
2012-2013 sezonu: Burak Yılmaz, Hamit Altıntop, Nordin Amrabat, Dany Nounkeu, Umut Bulut, Cristiano ''Cris'' Marques Gomes.
2013-2014 sezonu: Aurelien Chedjou, Erman Kılıç, Bruma.
2014-2015 sezonu: Tarık Çamdal, Goran Pandev, Blerim Dzemaili, Olcan Adın, Yasin Öztekin, Kaan Baysal, Sinan Gümüş, Sinan Bolat,

- Altı oyuncu ayrıldı, Hajrovic FIFA'dan lisans alarak gitti
Galatasaray'da geride kalan sezon sonu itibariyle mukaveleleri sona eren 6 oyuncu, başka takımların yolunu tutarken, kulüple FIFA'da mahkemelik olan İzet Hajrovic ise geçici lisansla Almanya'ya gitti.
Mukaveleleri sona eren isimlerden Serdar Eylik Samsunspor'la, Ufuk Ceylan İstanbul Başakşehir'le, Aykut Erçetin Çaykur Rizespor'la, Didier Drogba Chelsea'yle, Ceyhun Gülselam Hannover 96'yla ve Johan Elmander de Brondby'le sözleşme imzaladı.
Geride kalan sezonun son bölümünde, ödemelerinde gecikme yaşandığı gerekçesiyle takımdan ayrılarak kulübü FIFA'ya şikayet eden Boşnak futbolcu İzet Hajrovic, geçici lisans alarak Almanya ligi ekiplerinden Werden Bremen'le anlaştı.

- Kadro dışı 3 oyuncu
Teknik direktör Cesare Prandelli'nin Avusturya kampı öncesi kadro dışı bıraktığı isimlerden 3 oyuncunun durumu netlik kazanmadı.
Kampa götürülmeyen isimlerden Gökhan Zan, daha sonra tekrar kadroya alınırken, Sabri Sarıoğlu, Engin Baytar ve Emmanuel Eboue çalışmalarını hala takımdan ayrı sürdürüyor. Galatasaray, Sabri ve Engin için federasyondan lisans çıkartırken, yabancı sınırı nedeniyle Eboue için böyle bir uygulamaya gidilmedi.

- Yedi oyuncunun sözleşmeleri yenilendi
Galatasaray Kulübü, uzun vadeli kadro planlamaları çerçevesinde 7 oyuncunun sözleşmelerini yenileme yoluna gitti.
Sarı-kırmızılı kulüpte, Hakan Balta'yla 2 yıllık, Yekta Kurtuluş'la 3 yıllık, Eray İşcan, Semih Kaya ve Fernando Muslera'yla 4'er yıllık, Selçuk İnan ile Burak Yılmaz'la da 5'er yıllık yeni sözleşme imzalandı.

Kaynak: AA