Edirne'de 200 Kilogramlık Bal Kabağı Yetiştirildi

Edirne'de çiftçi, market sahibi olan Ziraat Mühendisi Ömer Durmaz, arkadaşına ait bahçede melez tohumlarla 200 kilogram ağırlığında bal kabağı yetiştirdi.


Durmaz, Uzunkaldırım Caddesi'ndeki iş yerinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, kabağın tohumunu yurt dışından getirttiğini söyledi.

Amerika'da her yıl en ağır kabak yarışması düzenlendiğini belirten Durmaz, "Dünya rekortmeni olarak şu ana kadar yetişmiş en büyük kabak 921 kilogramdır. Bu ürünü reklam ve tanıtım amaçlı yetiştirdik. Amacımız daha büyük ve ağır bir kabak yetiştirmekti ama tohumlarımız kazaya uğradı, gelecek yıl inşallah yetiştireceğiz. Bu ürünü yetiştirmek biraz zahmetli. Bakımı için yaprak gübresi ve bakteriler kullanarak büyütmek için elimden gelen gayreti gösterdim. Kabağı Doyran köyünde Mustafa Kaynak isimli bir arkadaşımızın bahçesinde yetiştirdim" diye konuştu.

Kabağın melez tohumlardan elde edildiğini anlatan Durmaz, gelecek yıl dünya rekoruna aday kabak yetiştirmek istediğini dile getirdi.

Durmaz, müşterisi çıkarsa kabağı satabileceğini belirtti.

Ziraat Mühendisi Bitki Besleme Uzmanı Ramazan Yıldırım ise iklim şartlarının büyük bal kabağını yetiştirmeye uygun olduğunu belirtti.

Ürünün besleme, ilaçlama ve bakımının önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bir kabağımız daha vardı 450 kilogramlık. İlaçlamamıza rağmen onu danaburnuna kaptırdık. 200 kilogramlık kabağımızı 5 yıldızlı bir otelin üç öğün yemeği olarak düşünebiliriz. Aynı şekilde tohumlarla oynandıktan sonra domates ve birçok sebze de yetişebilir" diye konuştu.

Öte yandan, annesiyle iş yerinin önünden geçerken kabağı gören 4 yaşındaki Arda Tuna üzerine oturarak fotoğraf çekildi.

Kaynak: AA