Genç basketbolcular tarih yazdı

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası final maçında Sırbistan'ı 85-68 yenen Türkiye, Avrupa şampiyonu oldu.

Karşılaşmaya iki takım da karşılıklı top kayıplarıyla başladı. Okben ve Berk ile ilk iki dakikada sayılar bulan Türkiye, baskılı oyununu sürdürdü. Müsabakanın ilk üç dakikası 6-1 Türkiye'nin üstünlüğüyle geçildi. Sert defans yapan ay yıldızlılar, Sırbistan'ın sayı farkını kapatmasını engelledi. Doğuş ve Okben'in basketleriyle aradaki farkı 8 sayıya (11-3) çıkaran Türkiye, üst üste aldığı hücum ribaundlarıyla rakibini kendi sahasından çıkarmadı. İlk 6 dakika, 14-5 Türkiye'nin üstünlüğüyle geçildi. Üst üste bulduğu üçlüklerle farkı 14 sayıya (21-7) çıkaran genç milliler, kenardan gelen Alper'in katkılarıyla ilk periyodu 25-11 önde kapattı.

İkinci periyoda Pavlovic'in basketiyle başlayan Sırbistan, farkı eritmeye çalıştı. Periyodun ilk 2 dakikası sayı atamayan Genç Milli Takım, defansta istediği oyunu yakalayamadı. 5-0'lık seri yakalayan Sırbistan'a karşı, Tolga ve Ayberk'in basketleriyle karşılık veren Türkiye, farkı yeniden açmayı başardı (29-16). Üst üste Djokovic ile sayılar bulan Sırbistan, periyodun bitimine 3 dakika 20 saniye kala 8-0'lık seri yakalayarak, farkı eritmeye çabalasa da devre arasına üstün giren taraf Türkiye oldu: 36-28

Genç Milli Takım, Okben ve Tolga'nın basketleriyle başladığı 3. periyotta, hızlı hücumlardan bulduğu sayılarla skor üretti. Tolga, Furkan ve Egemen'in boyalı alandan bulduğu basketlerle periyodun ilk 5 dakikasını 51-37 önde geçen Türkiye, üstün oyununu sürdürdü. Son dakikaları karşılıklı basketlerle geçilen periyot, 68-46 Türkiye'nin üstünlüğüyle sona erdi.

Final periyoduna tutuk başlayan Genç Milli Takım, potasında üst üste 9 sayı gördü. Türkiye, Tolga ve Ege ile farkın erimesini engellemeye çalışırken, Vucetic ve Peno ile basketler bulan Sırbistan, farkı 17 sayıya (72-55) indirdi. Toparlanan ve boyalı alandan sayı üreten Türkiye, sert savunma yaparak rakibinin direncini kırdı. Son 5 dakikaya 77-57 önde giren Türkiye, hücum etkinliği sürdürmeye devam etti. Maçın bitmesine 3 dakika kala 16 sayı fark yakalayan Milli Takım, rakibine pota altında da zor anlar yaşattı. Taraftar desteğini de arkasına alan ay yıldızlı ekip, Sırbistan'ı 85-68 yenerek şampiyonluğa uzandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, karşılaşmayı protokol tribününden takip etti.

Üçüncülük maçında Yunanistan ile karşılaşan Hırvatistan, 75-71 galip geldi.

Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden sonra sahasında şampiyonluğu kazanan ikinci ülke unvanını alan Türkiye, gençlerde iki yıl üst üste Avrupa şampiyonluğuna ulaşan ilk ülke oldu.

ÇOK BÜYÜK GURUR
Genç Erkek Milli Takımı Başantrenörü Ömer Uğurata, "Şampiyonluk 12 oyuncunun kendi egolarını kenara bırakıp, kendi önceliklerinden taviz vererek takım için bir şeyler yapmasıyla geldi" dedi.

Uğurata, FIBA Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı yenerek altın madalya kazanmalarının ardından açıklamada, "Dünya şampiyonasına Avrupa şampiyonu olarak gitmek benim için çok büyük bir gurur" diye konuştu.

Hırvatistan galibiyetinin ardından oyuncularıyla konuştuğunu ve Sırbistan maçına da aynı motivasyonla çıkmaları halinde farklı galip geleceklerini söylediğini ifade eden Uğurata, şunları söyledi:

"Dışarıdan kolay mı gözüktü bilmiyorum ancak içeride çok büyük çalışma ve emek var. Kolay bir şey değil. 60 gündür beraberiz. Çok önemli oyuncularla çalıştık. Ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştılar. Onlarla gurur duyuyorum. Onları yetiştiren kulüplerine, her zaman destekleyen ailelerine çok teşekkür ediyorum. Şampiyonluk 12 oyuncunun kendi egolarını kenara bırakıp, kendi önceliklerinden taviz vererek takım için bir şeyler yapmasıyla oldu. Dünya şampiyonasına Avrupa şampiyonu olarak gitmek benim için çok büyük bir gurur."

KUTLAMA
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan genç millileri kutladı.

Kılıç, Sırbistan'ı 85-68 yenerek şampiyon olan Genç Milli Takım ile ilgili yayımladığı mesajda şunları belirtti:

"FIBA Genç Erkekler Avrupa Şampiyonu olan 12 genç dev adamımızı gönülden kutluyorum. Ülkemizi başarıyla temsil ederek 77 milyona bu onuru yaşattılar. İnanıyorum ki gençlerimiz, bu azim ve hırsla daha birçok başarılara imza atacak. Milli takımımızı ve onlara bu şampiyonluk yolunda emek veren, destek olan herkesi tüm kalbimle tebrik ediyorum."

Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada da "Başbakanımız ile maçtan sonra görüştük. O da oyuncularımızı tebrik etti" dedi.

Kaynak: AA