Türk Futboluna 'Akademik' Bakış

Gençlerbirliği Kulübü'nde basın sözcülüğü görevini yürüten Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Kaynar, "Futbolla ilgili samimiyetimizi test etmeliyiz. En başta da federasyonun samimiyetini" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kaynar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de futbolun çok sevildiğini ancak 81 vilayetten 36'sının herhangi bir profesyonel ligde temsil edilmediğini belirterek, "Bunların arasında Afyon, Uşak, Isparta gibi ekonomik açıdan gelişmiş şehirlerin bile 3. Lig'de dahi bir tane takımı yok. Biz futbol değil, takım seviyoruz. Futbol federasyonunun başında olanlar da aynı şekilde" diye konuştu.

UEFA'nın bahçıvan veya mühendis hep beraber futbol oynasın ve insanlar futbolu sevsin diye "Herkes İçin Futbol" diye bir organizasyon yaptığını kaydeden Kaynar, "Bizde o organizasyon veteranlar ligine dönüyor hemen. Futbolla ilgili samimiyetimizi test etmeliyiz. En başta da federasyonun samimiyetini" ifadelerini kullandı.

- Almanya örneği
Futbol yapılanmasında ülke federasyonlarının önemine dikkati çeken Hakan Kaynar, "Almanya futbol organizasyonunlarında bu kadar başarılıysa bunu Alman futbol kulüpleri değil, Almanya Futbol Federasyonu yaptı" dedi.

Almanya Futbol Federasyonu'nun yabancı futbolcu sınırlaması getirmediğini, yayıncı kuruluşun iflas etmesi üzerine kulüplerin, kadrolarındaki pahalı yabancı futbolcuları "elediğini" ifade eden Kaynar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Almanya'da bu krize eşlik eden bir altyapı organizasyonu vardı. Bunu yapan da federasyon. İlk önce altyapıdaki hocaları eğittiler, kulüplerden bağımsız merkezler kurdular, kulüpleri akademi kurmaya zorladılar ve kulüpleri sübvanse ettiler. Bizde hiç böyle bir yaklaşım yok. Sorsanız oynayan genç futbolcu için teşvik veriyoruz gibi bir sürü iş sıralayabilirler. Dostlar alışverişte görsün misali yapılan işlerle sonuç alınamaz."

- "Ligde 136 yabancı, 107 gurbetçi futbolcu var"
Hakan Kaynar, federasyonun yabancı sınırlaması yapabileceğini ancak buna paralel başka bir planının da olması gerektiğini savunarak, "Mevcut durum Türk kulüplerine değil, geçen gün İlhan Cavcav'ın da dediği gibi, Belçika, Hollanda, Almanya kulüplerine yarıyor" değerlendirmesini yaptı.
Süper Lig'de 136 yabancı futbolcunun forma giyeceğini ifade eden Kaynar, "Peki ligde kaç gurbetçi var, 107. Bir başka rakam daha vereyim. Son milli takımın kadrosundaki 26 futbolcudan 10'u gurbetçi. Galatasaray'da 11 gurbetçi var. Ne olacak yarın Avrupa'da yetişmiş gurbetçi futbolcularla bir başarınız olsa, Türkiye Futbol Federasyonu olarak bu sizin başarınız mı olacak? Bu kadar genç ne yapacak. Futbol oynamasına, spor yapmasına zemin hazırlamıyorsun. Futbol, oynamadan sevilmez. Futbolu ekranda seversen, ekranda oynarsın. Bu yüzden bu gidişle biz Türkiye olarak gerçek bir turnuvada değil, bilgisayar oyunlarında şampiyon olabiliriz. Gidin bakın oyun salonlarına, dev ekranlarda futbol oyunları oynayan çocuklar göreceksiniz" diye konuştu.


- "Federasyon bu cesareti ödüllendirmeli"
Gençlerbirliği'nin adı gibi genç bir takımı olduğunu kadrosunda altyapının bulunduğu Beştepe'de büyüyen 11 oyuncunun yer aldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Kaynar, "Bunlardan 5'i 21'den küçük. Bu rakama ulaşabilen takım süper ligde yok. Yaş ortalaması 24 bu takımın. Federasyon bu cesareti ödüllendirmeli" dedi.

Gençlerbirliği taraftarının sahada kırmızı-siyah formayla büyümüş birini gördüğünde heyecanlandığını o futbolcuyu "kendi oğlunun, kızının ilk adımlarını izler gibi" seyrettiğini dile getiren Hakan Kaynar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yıl diğer bütün senelerden farklı olacak, belki zor olacak ama zorluklar olmadan kazanılmıyor, risk olmadan yenilik olmuyor. Yukarıda söylediğim gibi Alman futbolunun yayıncı kuruluşun iflasıyla girdiği kriz nasıl gençlerin önünü açmışsa, Gençlerbirliği'nde, üstelik ortada mali bir kriz yokken, gençlere şans veriliyor. Bunun karşılığını, bunun ödülünü, ilerleyen zamanda verecek olan da Gençlerbirliği taraftarıdır."

Kaynak: AA