La Liga'da Yıldızlar Sahne Almaya Başlıyor

İspanya Birinci Futbol Ligi'nde (La Liga) 2014-2015 sezonu, yarın oynanacak maçlarla başlıyor.

La Liga'da sezonun ilk maçında Malaga ile Athletic Bilbao karşılaşacak. La Rosaleda Stadı'nda oynanacak mücadele, TSİ 20|00'de başlayacak. Ligde yarın, 24 Ağustos Pazar ve 25 Ağustos Pazartesi günü 9 karşılaşma daha yapılacak. Barcelona'nın Elche'yi, Real Madrid'in Cordoba'yı ağırlayacağı ilk hafta, son şampiyon Atletico Madrid ise Rayo Vallecano'ya konuk olacak.
Milli futbolcu Arda Turan'ın da forma giydiği Atletico Madrid'in unvanını korumaya çalışacağı La Liga'da, yaptıkları transferlerle iddialarını ortaya koyan iki dev kulüp Real Madrid ve Barcelona, her sezon olduğu gibi şampiyonluğun en büyük adayları arasında yer alıyor.
İtalyan Carlo Ancelotti teknik direktörlüğündeki Real Madrid, UEFA Şampiyonlar Ligi ve İspanya Kral Kupası'nı kazanarak iki kupayla kapattığı sezonun ardından bu defa şampiyonluğa ulaşarak eksik halkayı tamamlamayı hedefliyor. Geçen sezon beklenen performansın uzağında kalan Barcelona, yeni teknik direktörü Luis Enrique yönetiminde başarı kovalayacak. As oyuncularının ayrılmasıyla kadroda revizyona gitmek durumunda kalan Atletico Madrid, bu iki deve kafa tutmaya çalışacak. UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla ise La Liga'da performansı merakla beklenen takımlardan biri olarak göze çarpıyor.

- Avrupa'nın en değerli liglerinden

La Liga, futbolcuların piyasa değerleri bakımından Avrupa futbolunun en değerli ligleri arasında yer alıyor.
Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, İspanya Birinci Ligi'nde mücadele eden 20 takımın toplam piyasa değeri 2 milyar 810 milyon avro. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale ve James Rodriguez gibi önemli isimlere sahip Real Madrid, 717 milyon avro kadro değeriyle La Liga'da başı çekiyor. Real Madrid'in ardından 611 milyon avro değerle Neymar, Lionel Messi, Luis Suarezli kadrosuyla Barcelona ikinci sırada bulunuyor. Piyasa değerlerinde bu iki ekibi, 313 milyon avro ile Atletico Madrid, 171 milyon avro ile Valencia ve 130 milyon avro ile Sevilla takip ediyor.

- La Liga'da transfer piyasası

La Liga'da Real Madrid ve Barcelona, yeni sezon öncesi astronomik bonservis bedelleri ödeyerek kadrolarını güçlendirdi.
İspanya'da transfere en fazla para harcayan takım Barcelona oldu. Neymar ve Lionel Messi gibi yıldızlara sahip Katalan ekibi, Liverpool'dan Uruguaylı Luis Suarez'i 81 milyon avro karşılığında kadrosuna katarak yılın sansasyonel transferlerinden birine imza attı. Barcelona, Suarez ile birlikte Ivan Rakitic, Marc-Andre ter Stegen, Jeremy Mathieu, Thomas Vermaelen ve Claudio Bravo için toplam 153 milyon avro bonservis bedeli ödedi.

Katalanlar buna karşılık, kadrosundan çıkardığı Cesc Fabregas ve Alexis Sanchez için kasasına 70 milyon avro koydu.
Real Madrid, transfer döneminde en fazla para harcayan takımlardan biri olarak dikkati çekti. Monaco'dan Kolombiyalı James Rodriguez için 80 milyon avro ödeyen başkent ekibi, Toni Kroos ve Keylor Navas'ı da kadrosuna katarak bu bedeli 120 milyon avroya çıkardı.
Geçen sezon başarılı bir performans sergileyen Atletico Madrid, çekirdek kadrosunu koruyamadı. Diego Costa, Filipe Luis ve Thibaut Courtois'yı Chelsea'ye gönderen, David Villa, Diego ve Adrian gibi isimlerle yollarını ayıran Madrid ekibi, bu transferlerden 87 milyon avro gelir elde etti. Atletico Madrid önemli oyuncularını kaybetmesine rağmen birçok yeni ismi kadrosuna kattı. Atletico Madrid, Antoine Griezmann, Mario Mandzukic, Jan Oblak, Raul Jimenez, Guilherme Siquieira, Cristian Ansaldi, Angel Correa, Jesus Gamez ve Miguel Angel Moya için 101 milyon avro bonservis bedeli ödedi.


- En fazla şampiyon olan takım Real Madrid

1929 yılından bu yana oynanan İspanya Birinci Ligi'nde en fazla şampiyonluk yaşayan takım, 32 kez mutlu sona ulaşan Real Madrid oldu.
Madrid ekibi, 32 şampiyonluğunun yanı sıra ligi 21 kez ikinci, 8 defa da üçüncü tamamladı. Barcelona 22 şampiyonluk yaşadığı La Liga'da, 24 kez ikinci, 13 kez üçüncü oldu. İki devi 10 şampiyonlukla Atletico Madrid ve 8 şampiyonlukla Athletic Bilbao takip ediyor.

- Rakamlarla La Liga

La Liga tarihinin en gollü maçı Racing Santander ile Athletic Bilbao arasında oynandı.
1933 yılında karşı karşıya gelen iki ekip arasında oynanan mücadele, 9-5'lik skorla Athletic Bilbao'nun üstünlüğüyle sona erdi. 1930'lu yıllarda altın dönemini yaşayan Athletic Bilbao, ayrıca 1931'de Barcelona'yı 12-1 yenerek en farklı galibiyete imza attı.
Lig tarihinde bir sezon içinde 100 puan barajına ulaşan iki ekip oldu. 2011-2012'de Real Madrid, bir sonraki sezon da Barcelona 100'er puan toplayarak ligde şampiyonluk ipini göğüsledi.
Barcelona'nın eski kalecilerinden Andoni Zubizarreta, kariyerinde 622 maça çıktığı La Liga'da en fazla forma giyen oyuncu konumunda. Aktif oyuncular arasında Zubizarreta'nın en yakın rakibi, ligde 478 maça çıkan Real Madrid file bekçisi Iker Casillas.

- Messi tarihe geçmeye yakın

Lionel Messi bu sezon atacağı gollerle, La Liga tarihinin en golcü futbolcusu Telmo Zarra'nın rekorunu eline geçirmek için çabalayacak.
Ligde şu ana kadar 243 kez rakip fileleri havalandıran Messi, Athletic Bilbao'nun efsane isimleri arasında yer alan ve 251 gole sahip Zarra'yı geride bırakmak için gün sayıyor. La Liga'da forma giyen aktif futbolcular arasında rekora yakın diğer bir isim ise 177 golle Real Madrid'in yıldızı Cristiano Ronaldo.

Kaynak: AA