Yeni Puan Sistemi Tüytopa Heyecan Getirecek

Türkiye Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik, mevcut puanlama sisteminde değişiklik yapıldığını belirterek, bundan böyle heyecan verici maçların yaşanacağını ifade etti.

Dünya Badminton Federasyonu'nun (BWF) kullanacağı yeni puan sistemi, ilk kez Bulgaristan'da düzenlenen Pazarcık Gençler Turnuvası ve Avrasya Açık'ta test ediliyor. Özmekik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, badmintonun mevcut sistemde 21 sayılık 3 set üzerinden oynandığını belirterek, 1-1'lik skor olduğunda maçın 3. sete kadar uzatıldığını ve durum 2-1 olana kadar maçın devam ettiğini anlattı.
Uygulanan 21x3 sayı sisteminin avantaj ve dezavantajlarından bahseden Özmekik, "Maçlar bazen bu sayı fazlalığı yüzünden saatlerde sürebiliyor. sporcuda dikkat dağınıklılığı, seyircide ise izleme isteği azalıyor. Bu da badminton sporunu olumsuz etkiliyor" dedi.


- "Maç süresi kısalacak"
Özmekik, medya ve seyircinin ilgisini badmintona çekmek için BWF'nin maç süresi ve set bitiş sayısında önemli bir değişikliğe gittiğini ifade ederek, voleybola benzer bir sistemin, deneme sürecinde birkaç turnuvada uygulanacağını söyledi.

Yeni sistemde 11 sayılık en fazla 5 set üzerinden maçların yapılacağını ifade eden Özmekik, sözlerine şöyle devam etti:
"Set sayısı 3'den 5'e artarken set bitiş sayısı ise 21'den 11'e düştüğü için maç süresi otomatik olarak düşecek. Yeni uygulanacak sistemde, bir maç normalde 3-0 olduğunda sona erecek. Durum 1-1 olduğunda maç 4'üncü sete, 2-2 olduğunda ise 5'inci sete uzayacak. Setlerin fazla olması maç süresi etkilemeyecek hatta seti bitirme sayısı 11'e düştüğü için maçlar mevcut sistemden daha çabuk bitecek. Seyirciler, böylelikle kısa süreli, hızlı ve heyecanlı bir maç izleyebilecekler. Bu uygulamayla birlikte uzun süren maçlar yarıya inecek. Her defasında yeni bir heyecanla oynanacak."

- "Kabul görecek"
Özmekik, yeni sistemde set arasında sporcuların mevcut sistemdeki gibi 120 saniye dinleneceğini, kısa süren müsabakalar nedeniyle sporcuların daha hızlı oynamak zorunda olduğunu ifade etti.

Genel itibarıyla sporcuların maç ortasında konsantre olduğunu kaydeden Özmekik, yeni uygulamada ise maça başlandığı andan itibaren dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Yeni sistemde her alınan sayının seti etkileyecek kritik sayı olduğuna dikkati çeken Özmekik, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sistem, daha önce birkaç kez değiştirildi, ancak bu sistemin deneme sürecinin ardından kabul göreceğine inanıyorum. Burada arzu edilen şey, medyanın daha çok ilgisini görmek ve seyirciyi daha çok çekmek. Öte yandan müsabakalar ne kadar iyi oynanırsa oynansın, seyirci olmadıktan sonra kendi kendine oynamanın bir cazip tarafı yok. Dünya seviyesindeki sporcular bu işi yaparken kazanacağı ödülü de düşünüyor. Bu yüzden sponsorların görsel zevki fazla olan sporlara yoğunlaşacağını düşündüğümüzde, tribünleri ne kadar dolduracağımızı da düşünmemiz lazım."

Kaynak: AA