Beşiktaş turu rövanşa bıraktı

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turunda Beşiktaş ile İngiliz temsilcisi Arsenal arasında oynanan ilk maç 0-0 berabere tamamlandı.

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turunda Beşiktaş ile İngiliz temsilcisi Arsenal arasında oynanan ilk maç 0-0 berabere tamamlandı.

Oyuna istekli başlayan Beşiktaş, başlama vuruşuyla birlikte Demba Ba ile ilk pozisyonunu buldu. Savunmada Motta ile hata yapan siyah-beyazlı ekibin oyun düzeni bozuldu. Rakibin etkin olduğu alanı genişletmesiyle kaleden uzak kalan ev sahibi ekip, ilk dakikalardaki gibi pozisyon üretmekte zorlandı. Topun kontrolünü tekrar eline alan Beşiktaş, uzaktan şutlarla rakip kaleyi yoklamasına rağmen istediği golü bulamadı.

Arsenal, topu ayağında tutarak Beşiktaş'ın baskı kurmasını engellemeye çalıştı. Rakibini kendi yarı alanından geriye doğru iten İngiliz temsilcisi, kurduğu baskıyla siyah-beyazlıları hataya zorladı. Bunda başarılı olan konuk ekip, özellikle sağ kanatta Wilshere ile etkili oldu.

Maçın geniş özetini izlemek için tıklayın

İlk yarının son dakikasında iki takım da soyunma odasına üstünlükle gidebileceği net pozisyonu buldu. 44. dakikada rakip savunmanın hatasından topu kapıp ceza alanına giren Demba Ba, aynı başarıyı vuruşunda yapamayınca Beşiktaş, üstünlük şansını değerlendiremedi. 45. dakikada ise bu sefer Arsenal, önemli bir şans yakaladı. Alexis Sanchez'in pasıyla savunmanın arkasında pozisyon alan Giroud'un dokunamadığı top, kaleci Tolga'da kaldı ve mücadelenin ilk yarısı 0-0 beraberlikle tamamlandı.

1. dakikada Beşiktaş, başlama vuruşuyla birlikte gole çok yaklaştı. Mustafa'nın dokunuşuyla başlayan maçta topu ayağına alan Demba Ba, kalecinin kalesinden uzak olmasını değerlendirmeye çalıştı ve uzun bir vuruş yaptı. Ancak kalecinin dokunduğu meşin yuvarlak üst direkten oyun alanına döndü ve Arsenal topu kontrol etti.

9. dakikada Oğuzhan'ın sağ kanatta uzak mesafeden pasında ceza alanı içinde topla buluşan Demba Ba'nın gelişine vuruşunda, kaleci meşin yuvarlağı kontrol etti.

10. dakikada sağ kanattan ceza alanına giren Wilshere, son çizgiye inmeden altıpasta Giroud'u gördü. Bu futbolcu, Ersan'ın müdahalesine rağmen vuruşunu yaparken kaleci Tolga, meşin yuvarlağa sahip oldu.

13. dakikada Motta'nın hatası sonrası Beşiktaş kalesinde tehlike yaşandı. Bu oyuncudan topu kapan Cazorla, süratle ceza sahası içine girdiği anda yerden bir vuruş yaptı ancak kaleye paralel giden meşin yuvarlağı Beşiktaş savunması uzaklaştırdı.

32. dakikada Veli'nin ceza alanı önünden sert şutunda, kaleci Szczesny topu kontrol etti.

38. dakikada Wilshere, Beşiktaş savunmasının arasından şut şansı buldu. İngiliz oyuncunun, plase vuruşunda kaleci Tolga uzanarak meşin yuvarlağa sahip oldu.

44. dakikada, maçın ilk pozisyonunu bulan Demba Ba, takımına üstünlük golünü kazandıracak pozisyona girdi ancak sonuca gidemedi. Sol çaprazda Chambers'dan topu kapan Senegalli oyuncu, ceza alanına girmeden önce rakibini geçip önünü boşalttı. Bu oyuncunun yerden vuruşunda, meşin yuvarlak yandan az farkla auta gitti.

45. dakikada bu sefer aynı şansı Arsenal yakaladı. Alexis Sanchez'in savunmanın arkasına kaçırdığı Giroud'un dokunamadığı topu kaleci Tolga aldı ve maçın ilk yarısı 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci Yarı

Her iki ekip de ilk yarıda hücumda yakaladıkları tempoyu soyunma odasından sahaya taşıdı. İkinci yarının başlamasıyla birlikte Arsenal, Ramsey ile pozisyon buldu. Bu pozisyonun hemen ardından Beşiktaş, Olcay Şahan ile yakaladığı net pozisyonu değerlendiremedi. Temponun düşmediği ikinci yarıda iki takım da hücumda gol ararken, savunmada dengesiz yakalandı. Beşiktaş, zaman zaman savunmadaki top kayıplarıyla kalesinde tehlike yaşadı. Siyah-beyazlı ekip, maçın bitimine 10 dakika kala Ramsey'in gördüğü kırmızı kartla büyük bir avantaj yakalamasına rağmen savunmada yine dağınık bir görüntü verdi. Beşiktaş, 88. dakikada Veli'nin hatası sonrası kalesindeki en net pozisyonu yaşadı. Topu kapan Chamberlain'in şutunda meşin yuvarlak yan direkten dönünce Beşiktaş, geriye düşmekten kurtuldu. Siyah-beyazlı takım, hücumda çaprazda rakip ceza alanına yakın yerlerde hatalı paslar yapınca meşin yuvarlağı ceza alanına taşıyamadı ve rakibiyle yaptığı ilk maçtan 0-0 beraberlikle ayrıldı.

Arsenal, deplasmanda atacağı golün ve alacağı galibiyetin bilinciyle sürekli atak oynadı. İngiliz temsilcisi, 80. dakikada Ramsey'in gördüğü kırmızı kartla son bölümleri eksik oynamak zorunda kaldı. Ramsey'in oyun dışı kalmasıyla geriye yaslanması beklenen konuk ekip, aksine etkili oyununu sürdürdü ve 88. dakikada Chamberlain ile gole çok yaklaştı. Bu oyuncunun şutunda topun direkten dönmesiyle Arsenal, öne geçme şansını yitirdi. İngiliz ekibi, mücadeleden 0-0 beraberlikle ayrılarak tur umutlarını ülkesine taşıdı.

47. dakikada sol kanatta Oğuzhan'ın pasıyla topla buluşan Olcay, ceza alanına girdiği anda Koscielny'yi şık çalımla geçti. Bu oyuncunun plase vuruşunda, meşin yuvarlak yandan az farkla auta gitti.

68. dakikada Debuchy, ceza alanı içinde sağda son çizgiye inmeden topu altıpasın önüne bıraktı. Giroud'un istediği gibi vuramadığı ve Franco'ya çarpan top, ceza alanı dışına çıktı.

80. dakikada Cazorla'nın ceza alanı önünde kullandığı serbest vuruşta, kaleci Tolga iki hamlede meşin yuvarlağa sahip oldu.

Aynı dakika içinde Beşiktaş, rakibin eksik kalmasıyla büyük bir avantaj yakaladı. Arsenal'de ilk sarı kartını 54. dakikada gören Ramsey, ikinci sarının ardından kırmızı kartla oyun dışında kaldı.

88. dakikada Veli'nin hatalı pasında sağ çaprazda topu alan Chambarlein, rakiplerini geçerek ceza alanına girdiği anda sert vurdu. Kaleci Tolga'nın dokunduğu meşin yuvarlak yan direğe çarpıp, oyun alanına döndü. Arsenalli oyuncular, tehlike yaratmaya çalışırken, Beşiktaş savunması topu uzaklaştırdı.

Tempolu ve pozisyonun çok olduğu karşılaşma, 0-0 beraberlikle son erdi.

3. resmi maçında da mağlup olmadı

Beşiktaş, bu sezon Avrupa kupalarında yaptığı 3. resmi maçında da mağlup olmadı.

Siyah-beyazlılar, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Hollanda'nın Feyenoord takımını 2-1 ve 3-1 mağlup ederken, play-off eleme turu ilk maçında da Arsenal ile golsüz berabere kaldı.

İlk iki maçında gol atmayı başaran 'Kara Kartallar', Arsenal karşısında gol yollarında başarılı olamadı.

Ramsey rövanşta yok

Arsenal, karşılaşmanın 80. dakikasında Aaron Ramsey'in kırmızı kart görmesiyle son 10 dakikayı 10 kişi oynamak zorunda kaldı.

İngiliz ekibinin etkili oyuncusu Ramsey, Beşiktaş ile gelecek hafta oynanacak rövanş maçında cezası nedeniyle forma giyemeyecek.

Bilic uzatmalarda atıldı

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, maç boyunca yerinde duramadı.

Sürekli oyuncularını uyaran Hırvat teknik adam, zaman zaman da maçın hakemi Milorad Mazic ve dördüncü hakem Vladimir Jovanovic'e tepki gösterdi.

Mazic, 54. dakikada oyunu durdurup, Bilic'i uyardı. Sırp hakem, maçın 90+4. dakikasında itirazlarını sürdüren Hırvat teknik adamı oyun sahasından attı. Siyah-beyazlı taraftarlar, bu karar sonrası Mazic'e tepki gösterip, Bilic'e sevgi gösterilerinde bulundu.

Topla oynamada Beşiktaş farkı

Beşiktaş, maç boyunca topa rakibinden daha fazla sahip oldu.

Siyah-beyazlılar, topla oynama oranında rakibine yüzde 54'e 46 üstünlük sağladı. Beşiktaş 10, Arsenal ise 9 şut atarken, siyah-beyazlıların 4, İngiliz temsilcisinin ise 3 şutu kaleyi buldu.

Maçın bir başka ilginç istatistiği ise iki takımın da 90 dakika boyunca ofsayta düşmemesi oldu.

Beşiktaş'ın 2 kornerine karşın, Arsenal 6 korner atışı kullandı. Siyah-beyazlılar 25, Arsenal ise 15 tehlikeli atak geliştirdi. Siyah-beyazlıların 8 faulüne, Arsenal 12 faulle karşılık verdi.

'İyi futbol ortaya koyduk'

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Arsenal ile oynadıkları UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu ilk maçında iyi bir futbol ortaya koyduklarını söyledi.

Karşılaşmanın ardından basın toplantısında konuşan Hırvat çalıştırıcı, seyirciler için sıkıcı bir maç olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

'Gerçekten harikaydı, sıkıcı bir maç olmadı. Oyuncularımla gurur duyuyorum. Planımıza sadık kaldılar. Arsenal, rakiplerine karşı pozisyon bulabilen bir takım, bize karşı da buldular ama biz daha çok pozisyon bulduk fakat değerlendiremedik. Bugünkü performansımız, beni rövanş için çok umutlandırdı. Oraya gol yemeden gidiyoruz. Bugün en önemli oyuncumuz Hutchinson yoktu. İkinci maçta oynama olasılığı yüksek. Onlarda da Ramsey olmayacak. Orta sahada çok önemli oyuncuları var ama bence en önemlileri Ramsey. Rövanş için kesinlikle hazır olacağız. Londra'ya alışveriş için gitmiyoruz. Çok önemli bir planımız var. Bazıları için bu hayal olabilir, gerçekleştirmek için her şeyi yapacağız.'

Karşılaşmanın sonuna doğru oyundan ihraç edilmesini de değerlendiren Bilic, hata yapmış olabileceğini kabul ederek, 'Kesinlikle bir küfür ya da hakaret yoktu. Zaten maçtan hemen sonra da Wenger ve maçın hakeminden özür diledim. Çok ciddi bir fırsat yakalamak üzereydik. Top, Flamini'nin karnına çarpınca pozisyonumuz kesildi ve tepki gösterdim. Bu tip durumlara alışık değilim. Hayatımda 2 kez oyundan atıldım. Londra'da kulübede olmamam için hiç bir sebep yok. Ceza alacağıma inanmıyorum' ifadelerini kullandı.

'Takımın dengesi oturdu'

Sezona diğer rakiplerinden daha erken başladıklarını ve Wigan Athletic ile oynadıkları dostluk maçında beri henüz yenilmediklerini hatırlatan deneyimli teknik adam, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sezona normalden biraz daha erken başladık. Feyenoord eşleşmesinden galibiyetlerle ayrıldık. Bu bizim üçüncü maçımız ve oynadığımız dostluk maçlarından beri henüz kaybetmedik. Özgüvenle doluyuz. Takımın dengesi oturdu. Arsenal'e karşı oynarken çılgınca baskı yapamazsınız. Top rakipteyken kontrollü olup topu korumamız lazımdı. İlk dakikadan itibaren planımızı gayet iyi uyguladık. Kağıt üzerinde plan yapmak kolaydır ama oyuncuların bu planı iyi uygulaması önemlidir. Sadece bugün değil, Feyenoord maçlarında da çok iyiydiler. Harika bir sonuç almadık ama iyi bir maç çıkardık. Bu da beni rövanş maçı öncesi oldukça umutlandırıyor.'

Hırvat çalıştırıcı yeni transfer Demba Ba'nın performansına da değinerek, 'Tabii ki çok büyük bir karakter. Newcastle United ve Chelsea'de büyük işler başardı. Takımımızı ileri seviyeye taşıyacak. Onun burada olmasından dolayı çok mutluyuz' değerlendirmesinde bulundu.

'Şanssızlık nedeniyle kazanamadık'

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda İngiltere'nin Arsenal takımıyla 0-0 kaldıkları karşılaşmayı şanssızlık nedeniyle kazanamadıklarını söyledi.

Fikret Orman, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan maçın ardından gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, 'Kazanmamız gereken bir maçtı ama şanssızdık. İngiltere'ye umutlu gideceğiz' dedi.

Orman'ın konuşmasının ardından Beşiktaşlı taraftarlar, Orman'a '10 numara istiyoruz' diye tezahüratta bulundu.

Karşılaşma sonrası açıklamalarda bulunan Beşiktaşlı futbolculardan Olcay Şahan, siyah-beyazlı taraftarın güzel bir atmosfer oluşturduğuna vurgu yaparak, 'Kazanamadığımız için üzgünüz. Bugün kazanmayı hak ettik. Arsenal'den daha iyi oynadık. Önemli olan gol yemememizdi. Deplasmanda da ne kadar güçlü olduğumuzu biliyoruz. Bugün bütün dünyaya Beşiktaş Kulübü'nün gruplara kalması gerektiğini gösterdik. Hak ettiğimizi alacağız. Haftaya oynayacağımız maçı kazanarak, gruplara kalıp, taraftarımızı mutlu etmek istiyoruz' diye konuştu.

Siyah-beyazlı futbolcu Mustafa Pektemek, güçlü bir ekibe karşı oynadıklarını belirterek, 'İyi mücadele ettik. Olcay ve Demba Ba ile gole yaklaştık. Londra'da akıllı bir futbol oynayarak turu geçebileceğimizi düşünüyorum' ifadesini kullandı.

Beşiktaşlı oyuncu İsmail Köybaşı ise bireysellikten öte takım olma yönünde çok iyi sinyaller verdiklerini anlatarak, kendilerini ve Beşiktaş taraftarını güzel günlerin beklediğini söyledi.

Zor maç geride kaldı


UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turu ilk maçında Beşiktaş ile 0-0 berabere kalan Arsenal'in teknik direktörü Arsene Wenger, her iki ekip için de zor bir maçın geride kaldığını söyledi.

Wenger, maç sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Beşiktaş'ın yüzde yüz tempoyla oynadığını belirterek, 'Sonuna kadar konsantrasyonumuzu en üst seviyede tutmamız gerekiyordu. 90 dakikalık bir maç oynuyorsunuz. Elimizden geleni yaptık' dedi.

İki takımın da kazanabileceği bir mücadelenin yaşandığını kaydeden tecrübeli teknik adam, 'Beraberlik için eşit şans diyebiliriz. Beşiktaş iyi takım. Bir sonraki maçı evimizde oynayacağız. Yapmamız gerekeni biliyoruz. Mesut Özil ve öteki oyuncular geri gelecek. Takıma entegre olacaklar. Ondan sonra daha iyi olacağız' diye konuştu.

Hakeme eleştiri

Arsene Wenger, oyuncusu Aaron Ramsey'a kırmızı kart gösteren maçın hakemini eleştirdi.

Ramsey'in gördüğü ilk sarı kartın olabileceğini ancak ikinci sarının ağır olduğunu savunan Fransız çalıştırıcı, 'İkinci yarı hakemin performansı gerçekten kötüydü. Ramsey'e gösterilen kart buna yeterince kanıttı. Maç zordu. Bu nedenle hakem için de sıkıntılı geçmiş olabilir' ifadelerini kullandı.

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic'in son dakikalarda oyundan atılması ile ilgili soruya Wenger, 'Kararı ben vermedim. Ben olsaydım yapmazdım. Ama Bilic ile hakem arasındaki konuşmalar daha önce de geçti' karşılığını verdi.