Katar kararı veriliyor!

Önümüzdeki iki dünya kupası finallerine evsahipliği yapacak Rusya ve Katar'a ilişkin hazırlanan soruşturma raporlarında sunum aşamasına gelindi.

FIFA Dünya Kupası'na 2018 ve 2022'de evsahipliği yapacak Rusya ve Katar'a ilişkin iki yıl boyunca hazırlanan soruşturma raporlarında sunum aşamasına gelindi.

FIFA'nın New York kentindeki bürosundan yapılan açıklamada, "Aylarca süren çalışmaların ardından birçok tanığın dinlendiği ve bilgilerin toplandığı raporların 9 Haziran'da tamamlanmasını hedefliyoruz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, raporların sonlandırılmasının ardından yaklaşık 6 hafta boyunca hukuksal açıdan değerlendirme sürecine girileceği ve finallere evsahipliği yapacak ülkelerin oylama süreçlerinde tespit edilen tüm kanıtların, raporun içeriğinde yer aldığı da vurgulandı.

Böylece, FIFA Etik Komitesi Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia tarafından hazırlanan raporlarda, 2022'de Katar'ın evsahipliği yapacağı FIFA Dünya Kupası hakkında son dönemde çıkan yolsuzluk iddialarına ilişkin belgeler de yer alacak.

Garcia'nın son olarak Umman'a giderek, 2022 FIFA Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenmesini sağlayan komisyon üyeleriyle ve 2010 yılındaki FIFA'nın icra komitesi üyeleriyle görüştüğü kaydedildi.

Garcia, hazırladığı raporunun son halini önümüzdeki hafta FIFA'nın bağımsız yargı organında görevli Alman hakim Hans-Joachim Eckert'a teslim edecek. Eckert, raporun değerlendirmesinin ardından FIFA 2018 ve 2022'ye evsahipliği yapacak ülkelere ilişkin son kararını açıklayacak.

Sunday Times gazetesinde hafta sonu yer alan haberde, Katar'ın Dünya Kupası'na evsahipliği yapabilmek için bazı FIFA yetkililerine 5 milyon dolar rüşvet verdiğini iddia etmişti.

Bu haberin ardından iddialar ispatlanırsa FIFA'nın oylamayı yeniden yapabileceği gündeme gelmişti. FIFA'nın Kuzey İrlandalı Başkan Yardımcısı Jim Boyce de yolsuzluk iddialarının doğru çıkması halinde yeniden oylama yapılmasına destek vereceğini açıklamıştı.