'Almeida kalmak istiyor'

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman Almeida'nın takımda kalmak istediğini söyledi.

Portekiz Milli Takımı formasıyla Dünya Kupası’nda mücadele etmeye hazırlanan Hugo Almeida’nın takımda kalmak istediğini belirten Orman, teknik direktör Slaven Bilic ve futbol direktörü Önder Özen ile bu konuyu masaya yatıracaklarını söyledi.

Almeida dışında başka alternatiflerinin de olduğunu vurgulayan Orman, teknik ekiple yapacakları toplantının ardından karar vereceklerini açıkladı.

"ALMEIDA KONTRAT YAPMAK İSTİYOR"

Almeida’nın takımda kalıp kalmayacağı yönündeki soruya Almeida, “Santrafor mevkine transfer yapmayı planlıyoruz. Almeida aslında iyi bir çocuk. Beşiktaş’a gelirken,'sen 6-8 aylığına Beşiktaş’ta top oyna sonra biz seni başka bir yere götüreceğiz’ demişler. Oyuncu Beşiktaş’a amaç için değil araç için gelmiş. Kendi söyledi. Türkiye’yi beğenmiyor havalarındaydı ve ben de o zaman git dedim.

Bulamadılar ve mecburiyetten kalır gibi oldu. Özellikle de 2 sezon önce. Fakat geçtiğimiz sezon eşinden ayrıldı ve Beşiktaş ile birliktelik yaşamaya başladı. Şehri ve kulübü sevmeye başladı. İyi bir performans sergiledi.

Ben de kendisine kontrat yapabileceğimizi söyledim. Şu anda yeniden Beşiktaş’la kontrat yapmak istiyor. Önümüzdeki günlerde hocamızla toplantımız var. Önder Özen de gelecek ve üzerinde tartışacağız. Başka alternatiflerimiz de var” diye yanıt verdi.

"YÖNETİMİMİZİ BAŞARILI BULUYORUM"

Yönetim olarak başarılı olduklarını düşündüğünü belirten Orman,”Yönetimimizi başarılı buluyorum. Hata yaptığımız şeyler de oluyor tabii ki... Taraftarımıza şeffaf bir yönetim anlayışı sergilemek istiyoruz. İnsanların hayaller üzerine bina inşa etmelerinden rahatsız oluyorum.

Gerçeklerden ayrılamayız. Dünyanın çok büyük kulüpleri de dahil olmak üzere kendi bütçeleriyle yönetilmek zorundalar. Beşiktaş’ın benim yönetime geldiğimdeki durumu belli. 325 milyon dolar borç, 80 milyon dolar geliri var. Bu 80 milyon doların yaklaşık 50, 60 milyon doları 325 milyon dolarlık borca karşın temlik edilmiş vaziyette. Müracatı olmamış bir stat var, projesi yok. Rakiplerinin 3’te 1 oranında geliri olan bir kulüp.

Çoğu anlaşma uzun dönemli yapılmış, 300’ün üzerinde dava var. Sadece UEFA’da 18 tane sporcu-kulüp davası var. Biz bu durumdan Beşiktaş kulübünü alıp tesisleşme anlamında her yere yatırım yapmak zorundayız.

Çünkü yatırım yapılmamış. Böyle bir durumda taraftarlarımız özellikle futbol ve basketbol takımlarına daha fazla yatırım yapmamızı bekliyor. Stadyum sürecinden bu yana bizim ilk görevimiz gemiyi yüzdürebilmek.

Büyük transfer konuşmaları da yapabiliriz. Böyle oldu, şöyle oldu diye, ama kulüp batmış vaziyette. Kredi almadan, yeni bir kaynak yaratmadan Türkiye’nin en zor lokasyonunda stadyum inşa ediyoruz. Stadı yıktık, şimdi de inşa etmeye çalışıyoruz ve çok zorlanıyoruz.

Aynı zamanda da Ferrari’nin borcunu ödüyorum. 8 milyon euro ödeniyor. Sanırım bunun 5 milyon euro’su ödenmiştir” şeklinde konuştu.

"KULÜP BATIK OLDUĞU İÇİN BAŞKA BAŞKAN ADAYI ÇIKMADI"

Şu anki yönetimin geçmiş yönetimle yeteri kadar hesaplaşmadığı yönündeki düşünceleri değerlendiren Orman, “Benden başka başkan adayının çıkmamasının sebebi batmış bir kulübün ortada olmasıdır.

Hesap sorma olayı aslında çok kolay şeyler, ancak camialarda pek hoş karşılanmıyor. Biz bu konuyla ilgili incelememizi yaptık. Kamuoyuyla da çok net olarak paylaştığımız için rahatlıkla söylüyorum.

Transferler zaten iyi niyetle yapılmış yatırımlar. Buradaki konu ücretsiz bilet dağıtmak ve taraftarları maçlara götürmek gibi konular. Bu uzun bir süre devam etmiş. O dönemin başkanı Yıldırım Demirören yeniden başkanlığa seçilmiş ve ibra edilmiş. Hesap sormak gerekirken, yönetim kurulu alkışlamış başkanı” dedi.

"DEMİRÖREN’LE BORÇLAR KONUSUNDA BELLİ BİR NOKTAYA GELDİK"

Yıldırım Demirören’in kulübün kendisine olan borçlarının silinip silinmediğinin sorulması üzerine Orman, “Biz bu durumu birçok kez oturup konuştuk ve belli bir noktaya getirdik. Kendisi şu anda seyehatlerde.

Geldiğinde ben de bu konuyu oturup bitirmek istiyorum. Durum şu anda olumlu gidiyor. O da istiyor. Ailesiyle tartıştığı konular var. Bir kısım parasını geri ödeyeceğiz, bir kısmını bağış yapacak. Bir kısmını da sponsorluk anlaşması yapacağız.

Bu durumun Beşiktaş’ın menfaatine olduğunu düşünüyorum.

Burada en kolay iş Yıldırım Demirören’i mahkemelere taşımaktı. Mahkemeler 5-6 sene süren şeyler ve sonuca ulaşmayacak. Beşiktaş’ın meseleleri ortaya dökülecekti. Artık geçmiş geçmişte kaldı. Geçmişin üzerine bir bina inşa edemem ben. Artık geleceğe bakmak durumundayım” diye konuştu.

"STATLA YATIP STATLA KALKIYORUZ"

Vodafone Arena’nın inşaat sürecini değerlendiren Orman, “Diğer statların neredeyse tamamında devletin desteği vardır. Biz kendi stadımızı kendimiz yapıyoruz. Mesela Türk Telekom Arena’nın inşaatı 4 sene sürdü.

Böyle bir finansman durumunun içindeki bir kulübte hiç bir kimsenin 1 TL alacağı olduğunu duydunuz mu? Biz bu statla yatıp bu statla kalkıyoruz. Şu anda iki tane karar var. Biz statdı Ağustos sonu, Eylül başı gibi çatı haricinde bitirme imkanına sahibiz. Ancak açıkçası paradan çok zorlanıyoruz.

Biz transferi, stat ödemelerini ve diğer şeyleri aynı anda yapmak zorundayız. Beklentimiz bu yönde” dedi.

"FERNANDES’E BU SEZON ALDIĞI PARAYI HELAL ETMEDİM"

Lokomotif Moskova ile sözleşme imzalayan Fernandes’in yolunun açık olmasını dilediğini söyleyen Orman, “Fernandes’e bu transfer hayırlı olsun. Bizde futbolunu oynadı ve parasını aldı.

İstediği kulüple sözleşme imzalasın. Biz Fernandes ile ilgili özeleştirimizi yaptık. Ondan çok umutluyduk. Futbolcuyla ben de bireysel olarak konuştum. Bize söylediği ve yaptığı şeyler hiç doğru değildi. Umutlar verdi ama kendisine yakışmayan şeyler yaptı.

Fernandes’in özellikle bu sezon oynadığı futbolla aldığı bu parayı kendisine helal etmedim. Bundan sonrası için yolu açık olsun. Sezon başında satmama kararı aldığımız için pişmanım” dedi.

"F.BAHÇE DIEGO’YA 7 MİLYON EURO DAHA FAZLA VERMİŞ"

Beşiktaş’ın almak istediği ancak şu anda Fenerbahçe ile sözleşme imzalamaya çok yaklaşan Diego ile ilgili de konuşan Orman, “Şimdi bu işteki sorun basın. Bizim ilgilendiğimiz futbolcular oluyor.

Bu durumda kamuoyunda paylaşılmaya başlanıyor. İnsanlar da beklentiye giriyor. Ancak Beşiktaş Kulübü’nün kimseyle görüşme yapmadan transfer yapması mümkün mü? Değil. Bu beklentiler oluştuktan sonra transfer gerçekleşmezse hepimiz üzülüyoruz tabii ki.

Biz Diego ile ilgilendik ve teklifte bulunduk. Biz kendi bütçemiz içerisinde bulunduk. Fenerbahçe, bu futbolcuyu alabilir mi alabilir... 7 milyon euro bizden daha fazla vermiş. Biz de Fenerbahçe almasın diye daha fazla bir rakam verebilirdik. Ancak bu kulüpler bu yüzden bu hale geldiler.

Beşiktaş kulübünün bunu verebileceği bir kaynak yok. Ödeyemediğimiz paralar nedeniyle 17 tane dosya UEFA’da... Fenerbahçe bu futbolcuya bu parayı verdiyse ben ne yapabilirim ki? Onlar kendi yönetim kurullarına hesap verecekler” dedi.

"BEŞİKTAŞ ARAÇ OLMAZ, ARAÇ OLUR"

Fenerbahçe ile sözleşmesi sona eren Caner Erkin’le ilgili de açıklamalarda bulunan Orman, “Caner Erkin, Fenerbahçe ile görüşmelerini devam ettiriyor. Beşiktaş araç olmaz, amaç olur. Yani kulübüyle pazarlık yapmak için Beşiktaş’ı araç olarak kullandırtmam ben.

Fenerbahçe ile anlaşamıyorsa gelir bizle anlaşmaya çalışır. Ama bizi kullanarak fiyat artırma konularına Beşiktaş kulübü girmez. Şu anda da böyle bir görüşme yoktur” dedi.

"DEMBA BA’NIN KRONİK SAKATLIK PROBLEMLERİ VAR"

Demba Ba ile yaptıkları bir anlaşma olmadığını ifade eden Orman, “Demba Ba ile çok büyük bir beklenti oluşturuldu kamuoyunda. Biz anlaşma sağlamadık. Demba Ba’nın kronik sakatlık problemleri var. 29 yaşındaki bir oyuncu ve alıp satabileceğiniz bir isim değil.

İlgilendiğimiz bir oyuncu, ama olmazsa olmazımız değil. Onun dışında farklı tercihlerimiz de var.'Demba Ba yarın Türkiye’ye gelir’ diyorlar. Gelir mi gelir... Ancak 2 misli para verirseniz gelir. Herkes Quaresma diyor.

Geçmiş yönetim bu futbolcunun 1 milyon euro’sunu ödemedi. Biz ödedik bu parayı. En kolay iştir popüler transfer yapmak. Önemli olan bu paraları ödeyebilmektir ” şeklinde konuştu.

"F.BAHÇE VE G.SARAY’IN GERİSİNDE KALDIK AMA..."

Beşiktaş’ın Fenerbahçe ve Galatasaray’ın arkasında kaldığı yönündeki görüşlere katılıp katılmadığı sorulan Orman, “Fenerbahçe ve Galatasaray’ın stadyumu var mı? Var. Son 4 yılda şampiyonluğumuz yok.

Evet onların gerisinde kalmışız. Fenerbahçe’nin geliri 400-450 milyon ciroyla oynuyorlar. Galatasaray 450 milyon ile oynuyor. Biz de 140 milyon ile oynuyoruz. Bunları çözebilmeniz için mali olarak her şeyi halletmeniz lazım.

Bu hokus pokusla mı olacak? Hayır. Biz bu çalışmalarımızı neden yapıyoruz, arayı daraltmak için. Gelecek sene stadın bitmesiyle rakiplerimizle aramızdaki 3 misli olan gelir farkı yüzde 20’lere iner. Daha sonraki sene kafa kafaya oynamaya başlarız. Daha sonraki sene de geçeriz” diye konuştu.

"3-4 YABANCI ALACAĞIZ"

Yabancı transferinde 3-4 ismi kadrolarına katacaklarını belirten Orman, “Biz bu konuda çok şanslıyız. Bizim 4 tane kontratlı oyuncumuz var. Pedro Franco, Atiba, Sivok ve Holosoko... Bu isimlerden ayrılmasını düşündüğümüz isimler de var. Minimum 4 yabancı alabilecek durumdayız. Rakiplerimize dönelim. Onların böyle bir lüksü yok” dedi.

"TRABZONSPOR OLCAN’I BIRAKMAK İSTEMİYOR"

Trabzonsporlu Olcan Adın hakkında da konuşan Orman, “Beşiktaş kulübü Türkiye’nin en büyük kulüplerinden biridir. Bu yüzden birçok futbolcu gündemine gelir, ancak bunu belli bir nezaket içerisinde yapar.

Trabzonspor kulübü başkanı, bizim ikinci başkanımızla konuşmuş ve'biz oyuncuyla ayrılmak istemiyoruz’ demiştir. Öyle bir karar verdiğimiz zaman sizle konuşuruz demiş. Bizim açımızdan orada bu konu bitmiştir” diye konuştu.

"GÖKHAN’I YA ALACAĞIZ YA DA YOLLARIMIZ AYRILACAK"

Gökhan Töre’nin durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orman, “Gökhan’da Beşiktaş Kulübü’nün hakkının olduğunu düşünüyorum. Bunu kendisine de söyledim. Beşiktaş ona evini açtı. Gökhan kariyerinde attığı ilk gol Trabzonspor’a attığı goldür.

Gökhan’ın bizimle anlaşmasını istedim ben. Fakat Kazan’la konuşmadan önce Gökhan ile anlaşmamız gerekiyor. Eğer Gökhan bunu pazarlık konusu yapmaya kalkarsa istediği yere gidebilir. Bizim onun bonservisini Kazan’dan alma opsiyonumuz vardı, fakat bunu kullanmadık.

Çünkü henüz Gökhan ile bir noktaya gelemedik. O bizimle bir noktaya gelirse, biz Rubin Kazan ile görüşürüz. Onun tercihi başka bir kulüp olabilir. Artık kiralama durumumuz yok. Ya alacağız ya da yolumuzu ayıracağız” şeklinde konuştu.

"DANY TRANSFERİ HATAYDI"

Dany transferinde hata yaptıklarını söylediğini hatırlatan Orman, “Biz Dany transferinde çok azrulu değildik, ama oluru biz verdik. Bunun sorumluluğu da bizimdir. Bunun en büyük sebebi şudur: Biz de bir scout ekibi var, Dany daha Gaziantepspor’da oynarken bizden olumlu not almış bir oyuncuydu.

Stoperde Sivok’un sakatlanmasıyla beraber bonservis parası ödemeden olumlu not almış bir oyuncuyu kadromuza katmanın iyi olabileceğini düşündüm. Bu yönde yönetimin ve teknik ekibin de arzusu çok yoğundu. Biz de'evet’ verdik, ama hataydı” dedi.

"MAKSİMUM 4-5 İSİM ALIRIZ"

Takımdan 7 oyuncu ayrılırken sadece 1 oyuncun kadroya eklendiğinin hatırlatılması üzerine Orman, “Geçtiğimiz sezon biz yeniden yapılanma sürecine girdik. Kadromuzda çok fazla sayıda futbolcu vardı. Kadromuz fazla şişikti. 30-35 futbolcu vardı.

Bu kadar futbolcunuz olunca da Avrupa da olmayınca fazla şans veremiyorsunuz. Biz de bu sezon için ağırlıklı olarak yabancı transfer yapmaya karar vermiştik. Gidecekler var, ama gelecek çok fazla isim yok. Maksimum 4-5 isim alırız” diye konuştu.

"RONALDINHO BEŞİKTAŞ’IN KAPISINDAN GEÇEMEZ"

Geçtiğimiz sezon Beşiktaş’ın gündemine gelen Ronaldinho ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Orman, “Transfer haberlerinin dışarıya çıkmasıyla beklentiler artıyor. Bu gerçekleşmeyince taraftarımız üzülüyor.

Ronaldinho şimdi 50 defa haber yolluyor gelmek için. Kapısından geçirtmem bir daha... Beşiktaş büyük bir kulüp, olur mu böyle şey? Onlar kendileri geldiler buraya... Teklifimizi sunduk, verdiğimiz paranın yarısına Brezilya’da imza attınız. O zaman neden buraya geldiniz? Amacınız nedir? Böyle bir şey görmedim ben hayatımda... Ronaldinho’nun Beşiktaş’la işi olmaz bundan sonra” şeklinde konuştu.

"BILIC'TEN ÇOK MEMNUNUM"

Bilic’in ikinci yarıda çok iyi bir performans sergilediğini ifade eden Orman, “Bilic’in ikinci devre inanılmaz bir performans gösterdiğine inanıyorum. Kazanan bir hoca formatında. Türkiye’yi de öğrendi. Bilic’ten çok memnunum açıkçası.

Beşiktaş’la da çok iyi bir ilişki oluşturdu. Bilic zaten dünya çapında bir hoca, ama Beşiktaş’la birlikte çok daha iyi olacağına gerçekten inanıyorum. Geçtiğmiz sezonki performansından çok daha iyi performans sergileyeceğini düşünüyorum” dedi.

"SORUN ÇIKARANI ÖMÜR BOYU MEN EDECEĞİM"

Çarşı Grubu ile ilgili bir sorun yaşayıp yaşamadığı sorusuna Orman, “Ben bir sorun yaşamıyorum. Beşiktaş artık Çarşı logolu ürünleri basmayacak gibi şeyler tamamen yalan. Burada amaç Beşiktaşlıları karşı karşıya bırakmak. Hükumet ile Beşiktaş’ı karşı karşıya bırakmak.

Benim Çarşı Grubu’yla herhangi bir problemim olamaz. Biz Beşiktaş’ı yönetiyoruz, Beşiktaş da taraftarıyla var olan bir kulüp. Beşiktaş’ın belli çizgileri var. Bu çizgilerin dışına çıktıkları sürece problem olur. Bunun dışında hiçbir problem olmaz.

Beşiktaş’a zarar veren karşısında beni bulur. Ben Beşiktaş’ın sahasını kapattırmayacağım. Yeni stadyumla birlikte her türlü sistemimiz var. Orası akıllı stat. Burada sorun çıkaranı ömür boyu men edeceğim. Devlet etmiş etmemiş, önemli değil. Ben stada almayacağım” şeklinde konuştu.