'Boğulanı Kurtarmak İsterken Siz De Ölmeyin' Uyarısı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan boğulma vakalarında genel olarak boğulma tehlikesi geçiren kişiye yardım için gidenlerin de hayatlarını kaybettiklerine dikkat çeken milli yüzme antrenörü Murat Şaydak, kişinin kendinden emin olmaması halinde vakaya müdahale etmemesini istedi.


Yüzme antrenörü Şaydak yaptığı açıklamada, "Boğulan bir kişiye kendimizden eminsek ve iyi bir yüzücü isek boğulan kişinin yüzüne karşı yani yüz yüze gelmeyecek şekilde yaklaşacağız. Çünkü yüz yüze geldiğimizde boğulan bir kişi kendi can güvenliği için kendi canının önemi için bize sarılarak o hayatta kalmak isteyecek. O nedenle boğulan kişi çok tehlikeli bir durumdadır, önden kesinlikle yaklaşılmayacak. Hatta boğulan kişinin direncini düşürmesini beklemeliyiz. Direnci kırılsın yani batıp batıp çıkması birazcık daha böyle bir sakinleşmesi artık sanki vazgeçecek hayattan ümidi kesilecek anını beklememiz lazım. Çünkü o pozisyonda biz onu en uygun şekilde arkasından dolaşarak koltuk altından tutup çenesinden hemen yakalayıp kıyıya doğru yavaş bir şekilde 'Sakin ol, seni kurtarmaya geldim. Seni kıyıya götüreceğim, Sakin ol kurtulacaksın' gibi sözlerle sakinleştirerek kıyıya götürmemiz lazım. Ve kıyıya getirir getirmez de hemen ambulansı çağırmamız lazım" dedi.

Çevrede boğulan bir kişiyle karşılaşılması durumunda kurtarma konusunda yeterli bilgi sahibi olmayan kişinin olaya müdahil olmaması gerektiğinin altını çizen Şaydak, şöyle devam etti:
"Eğer ki çevremizde cankurtaran varsa hemen ona seslenmemiz lazım. Zaten cankurtaranlar Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun öngördüğü sarı tişört giyerler. Gördüğümüz ilk cankurtaranı vakaya doğru yönlendirmek lazım. Ola ki cankurtaran yok biz olaya yakınız kesinlikle kendimizden emin değilsek ve iyi bir yüzücü değilsek kesinlikle yaklaşmayacağız çünkü boğulan bir kişi yerine iki kişi olabilir 3 kişi olabilir. Kesinlikle tek başımıza denize girmememiz lazım. Ne kadar iyi bir yüzücü olursak olalım bir kişi yanımızda olmalı. Denize ailecek girmek istediğimizde özellikle kıyıda cankurtaran bayrağını görmemiz lazım. Sarı-kırmızı olur bu bayrak ve cankurtaranın olduğuna işarettir. Denizde akıntıya karşı kesinlikle mücadele etmemek lazım. Eğer ki denizde akıntı ile karşı karşıya kalırsak kesinlikle akıntıya karşı yüzmemiz lazım ve kendimizi bırakmamız lazım. Ayrıca tatilcilerden kıyıya paralel olarak yüzmelerini istiyorum Belli bir müddet sonra o akıntı bizi bırakacaktır."
Şaydak, özellikle ailelerden bu konuyla ilgili çocuklarını en yakın yüzme havuzlarına eğitmen hocalar eşliğinde yüzme öğretmelerinin doğru bir adım olduğunu sözlerine ekledi

Kaynak: İHA