Beşiktaş Rmk Marine Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Öğrencilerle Buluştu

Beşiktaş RMK Marine Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Genel Menajeri Erdem Göksel, "Bütün Avrupa ve dünya artık bizden çok çekiniyor" dedi.

İzmir Üniversiteler Platformu'nun organizasyonunda, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü Spor Salonu'nda öğrencilerle buluşan Beşiktaş RMK Marine Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın genel menajeri Erdem Göksel, engelliler sporunu anlatmak adına çok sıkıntı çektiklerini ancak 3 büyüklerin bu spora destek vermesinin ve Avrupa'daki başarıların ardından toplumdaki farkındalığın artığını söyledi.

Özellikle kendi yaş grubundakilerinin çok sıkıntı çektiğini aktaran Göksel, şöyle konuştu:
"Tek hedefimiz vardı, aranızda olmak, topluma karışmak, sizlerden biri olmak. Bizler de bir bireydik, neden toplumun dışında kalalım? Ama önce kendimize, sonra topluma, sizlerden farkımız olmadığını inandırmaya çalıştık. Spora gelince, gelişmiş ülkelerde engelli sporu 1940'lı yıllarda başladı.

Dünya savaşı sonrası engelli olan insanları rehabilite etmek için başladı.

Sonra bakıldı ki farkında olmadan performans sporu doğdu. Ülkemizde 1990'lı yıllarda başladık biz engelli sporuna. İşimiz çok zordu, anlayış değişikti. 'Hadi canım, sakatın da sporu mu olur? Bu kadar sıkıntı varken ne alaka' dendi."
Göksel, Beşiktaş olarak 1998 yılında bir projeye başladıkları çalışmada, 2003'te de resmi şube olarak kurulduklarını belirterek, "Bugün Türkiye'nin her yerinden engelliler spor yapıyorsa, bize göre bunun baş mimarı Beşiktaş'tır" dedi.

Geçmiş yıllarda, Avrupa'da oynarken ellerinin titrediğini, rakiplerden çekindiklerini kaydeden Göksel, "Şimdi ise bütün Avrupa ve dünya artık bizden çok çekiniyor. Beşiktaş ve kardeş takım Galatasaray, bütün dünyada ciddi bir marka haline geldi engelli sporunda. Bu da bizim iyi yolda olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

- Sporla tanışmaları
Göksel, uzun yıllardır takımda olan kadın basketbolcuları Yasemin Güler'in 14 yaşında geçirdiği trafik kazasının ardından annesi ve babasının vefat ettiğini, kendisinin de kazadan sonra omurilik felci geçirdiğini söyledi.

Yasemin Güler'in İlhan Mansız hayranı olduğunu kaydeden Göksel, şöyle konuştu:
"Bize geldi ve maçlara girmek istediğini söyledi.

Konuştuk, dedik ki sen sporcu olmak ister misin? Utandı önce, sonra sohbetlerimizde kendine ait otomobilin olacak, başka işlerin olacak, sevgilin olacak, evleneceksin dediğimizde 'Beni kim ne yapsın ki' dedi.

Biraz önce kucağında gördüğünüz kız onun kızı" dedi.

Yasemin Güler de "İlk kulübe geldiğimde, hiç konuşmazdım. O zaman çok gerçekleşmeyecek hayaller gibi geliyordu. Şimdi 5 yıllık evliyim ve 2 yaşında kızım var" diye konuştu.

Antrenör Tacettin Çipa ise Avrupa'da sürekli başarı elde ederek, toplumda engelli sporlarına yönelik farkındalığı arttıracaklarını belirterek, "Geçen yıl Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynadık. Beşiktaş'ın en başarılı branşıyız. Yarın da İzmir Büyükşehir Belediyesi ile karşılaşacağız ve lig ikinciliği kupasını alacağız. Sizleri de oraya davet ediyoruz" dedi.

Kadınların ve erkeklerin aynı takımda oynadığı, birlikte mücadele ettiği tek sporun tekerlekli sandalye basketbolu olduğunu ifade eden Çipa, "Özellikle şampiyonluğu düşünen takımlar için kadın oyuncular önemli" şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Göksel ve Çipa'ya plaket verdi.
Genel Menajer Göksel ve Antrenör Çipa da Rektör Barkan'a tüm oyuncuların imzaladığı forma hediye etti.
Üniversiteli BJK'liler grubu da etkinliğe büyük ilgi gösterdi. Katılımcılar, basketbolcuların maçta kullandıkları özel tekerlekli sandalyeleri kullanarak basket atmaya çalıştı.

Kaynak: AA