Kertenkele ve Kurbağa Yiyerek Hayatta Kaldılar

Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndaki Komando İhtisas Kursu'nun ikinci aşaması olan "Kara komando harekatı" başarıyla tamamlandı.

Türkiye'nin yanı sıra 16 ülkeden gönüllük esasına göre komando olmak için Eğirdir'e gelen askerler, kursa katılmak için önce 4 hafta süren, psikolojik ve fiziksel testleri geçiyor. Bu testlerde başarılı olan adaylar, 22 hafta süren güç, cesaret ve kararlılık gerektiren "Derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı", "Kara komando harekatı", "Su üstü komando harekatı" ve "Hava indirme harekatı" safhalarına katılıyor.
Şubat ayında gerçekleşen "Derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı"nın ardından kursun ikincisi safhası "Kara komando harekatı" Burdur, Antalya, Konya ve Isparta'yı içine alan 20 bin kilometrelik alanda gerçekleşti.
Komandoların taktik ve teknik özelliklerini geliştirmek amacıyla yapılan harekat, adayların uçarbirlik çalışmasıyla düşman topraklarına yakın bir bölgeye helikopterle indirilmesi ile başladı.

Düşman topraklarında bir süre keşif yapan komandolar, gelen "düşman mühimmat noktalarının imhası" emri ile bölgeye sızmak için harekete geçti.
Sızma aşamasında düşman kuvvetlerinin hiç tahmin edemeyeceği noktaları kullanmak isteyen komandolar, sarp ve dağlık arazilerde 40 kilogramlık sırt çantaları ve teçhizatları ile yaklaşık 450 kilometrelik yürüyüşün ardından kanyona ulaştı. Zaman zaman bellerine kadar gelen soğuk su içerisinde ilerleyen komandolar, derin vadi içerisinde düşman unsurlarınca kurulan pusuyu da püskürterek düşman bölgesine girdi.
Düşman unsurları ile sıcak çatışmaya giren ve düşman mühimmat noktalarını imha eden komandolar, dost bölgeye sıyrılma harekatında, 3 gün boyunca kertenkele, kurbağa yiyerek hayatta kaldılar. Komandoların, gelen helikopterlere binerek dost bölgelere geçmesiyle harekat tamamlandı.
Burdur, Antalya, Konya ve Isparta'yı içine alan 20 bin kilometrelik alanda, 600 kilometrelik parkuru 21 günde tamamlayan 160 komando, İzmir'deki "Su üstü komando harekatı" ve Kayseri'deki "Hava indirme harekatı" safhalarını başarıyla tamamlamaları halinde komando ihtisas brövesi almaya hak kazanacaklar.

Kaynak: AA