Türkiye Spor Endüstrisi Zirvesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Spor Endüstrisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye Spor Endüstrisi Zirvesi, elektronik bilet (e-bilet) uygulaması ve elektronik biletin endüstriye katkısı konusunun tartışıldığı ikinci bölümle devam etti.

ASSET AŞ Genel Müdürü Özgür Gündoğan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Elektronik Bilet Koordinatörü Kemal Hacıoğlu, E-kent (biletleme) Genel Müdürü Nabi Temuçin'i vekaleten Murat Duman ve spor yorumcusu Erman Toroğlu, bu bölümün konuşmacıları arasında yer aldı.
Kemal Hacıoğlu, bu uygulamanın kanuni bir yaptırım olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Bu uygulamayı gerektiren kanun 14 Nisan 2014'te yürürlüğe girdi. Beşiktaş-Fenerbahçe derbisine denk gelmesi bir fikstür azizliği. Kanuni zorunluluk sebebiyle derbi öncesine denk geldi. 6222 sayılı kanunda, kullanım zorunluluğu ile ilgili bir bölüm var. E-bilet, birdenbire hayatımıza girmedi, 2011 yılında çıkan yasayla hayatımıza girdi. 'Nasılsa uygulanmaz' diye bakıldı ama kanunlar uygulanmak için vardır. Yürürlük tarihi 2 kez ertelendi ama nihayet hayata geçirildi. Türkiye Futbol Federasyonu, amir kurum olarak gereken her türlü hazırlığı yaptı. Geçen pazartesi, Elazığspor-Gaziantepspor maçında ilk uygulama yapıldı ve derbi maçla devam edecek. Kulüplerimiz sisteme ancak dahil olabildiler, yoksa daha önce de uygulamaya başlayabilirdik."

- "Bu sistem, kaba kuvvete getirilen bir kısıtlamadır"

Sistemi uygulamayan kulüplerin ciddi para cezalarıyla karşı karşıya geleceklerini de belirten Hacıoğlu, şöyle devam etti:
"Bu işin parasal ceza kısmı var. Süper Lig kulüpleri için maç başı 100 bin liralık bir yaptırım var. Ayrıca İl Spor Güvenlik Kurulu, müsabakanın oynanmasına izin vermeyebilir. Bu bir kanundur ve zorunluluktur, kimse, 'ceza öderim, uygulama yapmam' diyemez. Bu uygulama taraftarlar için bir kısıtlama değildir. Altını çizmekte fayda görüyorum, bu sistem, kaba kuvvete getirilen bir kısıtlamadır. Arjantin ve Brezilya'da parmak izi sistemi var. Polonya ve İtalya'da da benzer örnekler mevcut. Taraftarlar veri tabanına kaydediliyor."
Kart bedellerinin kendileri açısından çok cazip olduğunu da ifade eden Hacıoğlu, "Passolig'in 50 milyon dolarlık bir altyapı maliyeti var. 150 milyon liralık da bir gelir garantisi bulunuyor. Kart bedelleri bizce çok cazip, çeşitli promosyonlarla birlikte satışa sunuluyor, çeşitli kampanyalar var. Yüzde 100 mükemmel bir sistem olmayabilir, uygulama zorlukları yaşanacaktır ve mutlaka bazı değişiklikler yapılacaktır. Yabancı uyruklu vatandaşlar, pasaport numarası ile kart alacaklar, bu da ayrıca bir zorunluluk" diye konuştu.


- "Kişisel bilgiler tamamen güvence altında"

E-kent (biletleme) Genel Müdürü Nabi Temuçin'i vekaleten panele katılan Murat Duman ise passolig uygulamasının teknik altyapısıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Kişisel bilgilerin güvence altında olduğunu belirten Duman, "Stadyumlara 3 bine yakın kamera kuruldu. Bütün stadyumlarda ayrıca fiber optik altyapılar olacak ve TFF ile bilgiler paylaşılabilecek. Girişe izin verecek turnike sistemi kurulumları da tamamlandı. 10 yıl süreyle bakım ve desteğini de biz yapacağız. Kartlar 3 farklı kategoride oluşturuldu. Kişisel bilgiler tamamen güvence altında. Taraftarlar aynı kartı ulaşımda da kullanabilecekler" ifadelerini kullandı.
ASSET AŞ Genel Müdürü Özgür Gündoğan da elektronik biletin Türk sporunun kanayan yarasına derman olacağını kaydetti.

Şiddetin, spor seyircisini stadyumlardan uzaklaştırdığının altını çizen Gündoğan, "Stada gitmek, bir futbolsever için Nirvana'ya ulaşmaktır ama aileler sporda şiddet yüzünden maça gidemiyor. Bu temel bir haktır, maça gidemeyen insanların özgürlük hakları elinden gidiyor. Passolig Kart, sizin stattaki koltuğunuzda oturma hakkınızdır, özgürlüğünüzdür" diye konuştu.


- "Dünyada ilk kez bu kadar yaygın bir kullanım olacak"

Yeni sistemin, taraftarların konfor ve güvenliğini sağlaması dışında kulüplerin bütçelerine de ciddi katkı yapacağını anlatan Gündoğan, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:
"Şu an kombine ve normal bilet alırken de şahsi bilgilerinizi veriyorsunuz. E-bilete 'hayır' diyenler, şiddete 'evet' mi diyor? Bu çalışma ayrıca, kulüplere ekstra gelir getirme amacı da taşıyor. Bu sistem tamamen konfor ve güvenlik içindir, fişlenmek için değildir. Basit bir kısa mesajla arkadaşınıza biletinizi gönderebileceksiniz. Stadyumları kontrol edilebilir hale getiriyoruz. Dünyada ilk kez bu kadar yaygın bir kullanım olacak. Kartlar üzerinde koltuk numarası yok. Bana bir koltuk tanımlandıktan sonra cep telefonuma bir mesaj gelecek. Ayrıca kimlik numaramı, statlardaki destek noktalarına vererek, hangi koltuğun bana ait olduğunu da öğrenebilirim. Sponsorların koltukları ise daha önceden kendilerine bildirilecek. Passolig Kartı olmayan sponsorlar ise kart almaya teşvik edilecek."

Kaynak: AA