'Eğer beyaz olsaydım...'

İngiltere Milli Takımı'nın eski stoperi Sol Campbell, milli takım kaptanlığının ten renginden geçtiğini iddia ederek, "Eğer beyaz olsaydım, 10 yıldan fazla süre boyunca İngiltere Milli Takımı'nın kaptanlığını yapardım" ifadesini kullandı.

İngiltere Milli Takımı'nın eski stoperi Sol Campbell, milli takım kaptanlığının ten renginden geçtiğini iddia ederek, "Eğer beyaz olsaydım, 10 yıldan fazla süre boyunca İngiltere Milli Takımı'nın kaptanlığını yapardım" ifadesini kullandı.

İngiltere Premier Ligi takımları Tottenham ve Arsenal'in sembol isimlerinden 39 yaşındaki eski futbolcu Campbell'ın hayat hikayesini anlattığı yeni kitabını dizi olarak sunacak İngiliz Sunday Times gazetesi, bunların ilk bölümünü yayımladı.

"EĞER BEYAZ OLSAYDIM..."

İngiltere Milli Takımı formasını, 1996-2007 yıllarında 73 kez giyen ve 3 sefer de kaptan olarak sahaya çıkan Campbell, ilgili bölümde, beyaz olması halinde İngiltere Futbol Federasyonu'nun (FA), milli takımın kaptanlık pazubandını kendisine vereceğini öne sürerek, "Eğer beyaz olsaydım, 10 yıldan fazla süre boyunca İngiltere Milli Takımı'nın kaptanlığını yapardım. Bu kadar basit. FA'in beyaz olmamı dilediğini düşünüyorum. Çünkü kaptanlık için yeterli güvenilirlik ve performansa sahiptim" ifadelerini kullandı.

"CAMDAN YAPILMIŞ BİR SINIR VAR"

İstikrarlı şekilde defansın ortasında görev aldığını ve kariyerinin başında forma giydiği kulüplerde kaptanlık yaptığını söyleyen Campbell, "Bu anlayışın değişeceğini sanmıyorum. Çünkü ne FA ne de taraftarların büyük bölümü değişmesini istiyor. 18 ve 21 yaş altı milli takımlarında siyahi kaptanlar olsa da A milli takımda aynısı geçerli değil. Kimse itiraf etmek istemese de siyah futbolcular ile milli takım kaptanlığı arasında camdan yapılmış bir sınır var" dedi.

"UTANÇ VERİCİ"

Futbol oynadığı dönemde milli takım formasını birlikte giydiği Michael Owen'ın kaptanlığı hak etmediğini ileri süren Campbell, "Owen müthiş bir oyuncuydu ama kaptanlığın yakınında bile değildi. Bu utanç verici. Sormadan edemiyorum: Ben ne yaptım? 'İngiltere kaptanlığına neden layık görülmediğimi' çok defa kendime sordum. Her seferinde aynı cevabı verdim: Sorun, tenimin rengiydi" şeklinde konuştu.

Haberin yayımlanmasının ardından FA herhangi bir yorum yapmadı.

Campbell, 3 kaptanlık tecrübesini de hazırlık karşılaşmalarında yaşadı. 1998 yılında Glenn Hoddle döneminde Belçika ve Çek Cumhuriyeti'ne, Sven-Goran Eriksson'un milli takımın başında olduğu 2005'te ise ABD'ye karşı İngiltere Milli Takımı kaptanı olarak sahaya çıktı.

Campbell'ın milli takım kariyeri boyunca kaptanlık yapan futbolcular David Platt, Tony Adams, Alan Shearer, Paul Ince, Stuart Pearce, David Seaman, Martin Keown, David Beckham, Michael Owen, Steven Gerrard ve John Terry arasında siyahi olan tek isim Paul Ince'ti.