Yıldırım Demirören'den kritik açıklamalar

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, NTV Spor "Yüzde Yüz Futbol" programında Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in canlı yayında sorularını yanıtladı ve birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Yıldırım Demirören'den kritik açıklamalar
Yıldırım Demirören'in açıklamaları şöyle:

"Sayın Zekeriya Alp'le biz haftada bir görüşürdük. İstifa edeceğinden hiçbir şekilde haberim yoktu. Tam bir yönetim kurulu toplantısına girerken istifa haberi geldi. Tarafsızlığın ve dürüstlüğn sembolü olan bir kişinin istifa etmesine üzüldüm. Bir yandan da sevindim, bize yeni bir konu açtı. Böyle bir ismin futboldan çekiliyorum dediği zaman herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor."

"Artık yapacağımız konuşmaların nereye gideceğini düşünmemiz gerekiyor. Alp'e 'Hocam doğru ama yanlış yaptın' dedim. O da bana 'Başkanım kırgınlık yok. Belli dersleri çıkarırlar diye istifa ettim' dedi. Umarım futbolun aktörleri, duyumlarla kişileri yargılamaktan vazgeçerler."

"Avrupa'nın hangi ülkesinde MHK Başkanı, hakemlerin hatasından dolayı istifa ettiriliyor. Türkiye'de hakem hataları değil hakemler tartışılıyor. Hep hakemlerin art niyetli olduğunu söylüyorlar. Ben de buradan bunu ispatlamaları gerektiğini söylüyorlar. Ben ve Federasyon hakemlerimizin arkasındayız. Duyum aldım diyerek hareket edemezler. Hakemlerimiz o sözleri söyleyenlerden daha karakterlidir."

"Hakemlerimiz cesur olarak karar vermek zorundadırlar. Maç iptal etme yetkisini verdik, onlara o kadar güvendiğimiz için. Bir maçta ortalama en az 50 düdük çalınır. Maça göre 80'lere kadar çıkar. PTT de dahil hesaplarsak 1 haftada 1000'e yakın düdük çalınıyor. Bu düdüğü çalanlar futbolcular kadar koşuyor ve karar veriyor. Bizler 1000 düdükten 1 tane hatayı tartışıyoruz. İngiltere'de daha kötü hatalar görüyoruz. Hata tabii ki olacak. Herkes saygı ve iyi niyete uymak zorundadır."

"CÜNEYT ÇAKIR ŞAİBELİDİR DİYEN İSPAT ETMELİ"


"Cüneyt Çakır şaibelidir diyen başkanın bunu ispat etmesi lazım. Ey başkan çık açıkla. Nedir şaibesi? Başkan olarak her demece cevap vermeye kalksam... İnsanlar kaostan beslenmeyi seviyor. Bunları kesmemiz lazım. Bizde spor programları kaos yaratmak için var. Futbolu tartışmamız lazım."

"Ey Zekeriya'lar lafından bıktığımız için bunu bir sembol olarak göstermemiz lazım. Biz hakemlerimize maddi açıdan yapılmayanı yaptık. Hata yapan hakem belli bir sisteme göre ceza alıyor. Bize şeffaf olalım dedik."

"MHK bir buzdağının içinde kapalı kalmış. Biz Federasyon olarak sanki hakemlerle oturuyoruz bu şampiyon olacak bu küme düşecek diye konuşuyoruz diye bir imaj yaratılıyor. Hata yapan hakemler daha dikkatli olsun. Hatasını kabullenmek zorunda. Zekeriya Alp'in televizyonda hakemleri değerlendirmesi kararını tüm hakemlere ben söyledim ve hepsi de kabul etti."

"En kolay şey çalışan insanı eleştirmektir. Çoğu kişiyi bize yardım etmeye çağırdık, gelmediler. Türk futbolu 'biz' demeye başlarsa kurtulur."

"İngiltere'de üç şampiyon var, İspanya'da iki, Almanya'da neredeyse bir tane var... Büyükler zaten her şekilde hakimler. Anadolu'da yapılan hatalar sadece yerel gazetelerde çıkıyor. Hiçbir büyük gazetede belki 1 dakika ayırıyorlar. Çok nadirdir. Anadolu'da büyük takımlara yapılan hatalar manşetlerde çıkıyor ve 1 hafta tartışıyor. Tabii ki hakem bu baskının altına girer. Programınızda 4 büyükleri tartışmadan program yapın. Yapamazsınız."

"Her cezanın veriliş şekli değişiyor. Bir oyuncunun direkt gördüğü kırmızı kartın cezası değişiyor. İnsanlar ona sadece kırmızı kart olarak bakıyor ama onun altında yatan bir sebep var. Değişime karşı olanlar bizi eleştiriyor. Zekeriya Hocayla yaptığımı haftalık program nedeniyle bizi eleştirenler oldu. Dedim hocam doğru yapıyoruz devam... Niyetimiz ikinci yarıdan sonra Disiplin'i de çıkarmak. Çıksın o da anlatsın."

"Biz buraya Türk futboluna bir şeyler yapma adına geldik. Talimatlarımızı da çok sertleştirdik. Bu sene sonunda Mali Kriterleri çıkartacağız. Kafamızı koyduk bu işe. Makyajlı bütçe ve bilançoları kabul etmeyeceğiz. Bu bize tepki yaratabilir ama bunu Türk futbolu için yapacağız. Kulüplerin borçlanmasına destek olamayız. Borç batağı içindeler. Bu sistemin değişmesi lazım."

Yabancı kuralına milli takım kriteri koyunca Melo gibi önemli bir oyuncu bile Türkiye'ye gelemiyor. Bu kriterler üzerine çalışıyoruz. Yabancı sayısını artırmak ne kadar doğru. Bizim kafamızdaki kriter şu; altyapı için belli bir adet kriteri koymak istiyoruz. Almanya'da 500 milyon euro para harcandı altyapı için. Kulüp başına senelik 7 milyon euroya denk geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmamız lazım. Bizim böyle yerlere girmemiz lazım."

"Biz de pilot olarak buradaki okulu açtık. Türkiye'nin belirli yerlerinde oynayan çocuklar haftanın 3 günü buraya gelip hem eğitim alıyor hem idman yapıyorlar. Kulüpler maalesef şu anda bunun hiçbir yerinde değil. Altyapıdaki hocalarımıza bakın hatır için gelen hocalar. Kulüpler daha A Takıma para ödeyemiyor. Altyapı hocalarını biz yetiştirelim dedik. Burada sıkıntımız o takımı tutan hocalar çıkmıyor."

"VOLKAN'IN YAPTIĞI HAREKET BAŞTAN SONA YANLIŞ"


"Her turnuvaya katılan, kalıcı milli takım yaratmamız lazım. Bu da uzun vadeli yatırımlarla olur. Milli takım tribünden de başlıyor. Milli taraftar kalmadı. En son yuhalanacak takım milli takımdı o bile yuhalandı. Hangi stattaysak o stadın takımının oyuncuları alkışlanıyor. Maçlara kendi takım formaları ile geliyorlar. Milli başarı tribünle başlar diyoruz, tribünler milli takımı yuhalıyor. Brezilya 7 tane yedi kimse yuhalamadı. Volkan'ın yaptığı hareket baştan sona yanlış. Kazakistan maçında sahadan çıkması, bırakması... Taraftarın yaptığı da yanlış. Tek bayrak tek ülkeyiz biz. Koşulsuz destek olması lazım."

"TAKIMI ÇEKERİM, BENİ AŞAĞIYA İNDİRMEYİN DEDİM"


"Kazakistan maçında Volkan çıktı diye, 'Takımı çekerim, beni aşağıya indirmeyin' dedim. Takımdaşlık olarak yaptığı yanlıştı. Volkan'a hak veriyorum ama resmi kimliğimle düşündüğümde yanlış yaptı, hele statı terk etmesi tamamen yanlış."