İspanya Futbolda Şiddeti Tartışıyor

Atletico Madrid-Deportivo lig maçı öncesinde, iki takımın taraftarları arasında çıkan ve 1 kişinin ölümüne neden olan kavga, futbolda şiddete karşı yeni güvenlik önlemlerini gündeme getirdi.

Sporda şiddete karşı 2007 yılında kurulan Ulusal Komisyon bugün acil olarak toplanarak, dün çıkan kavganın güvenlik açısından ne eksiklik taşıdığını ve nasıl önlemler alınacağını tartıştı.
Toplantı sonrası basına açıklama yapan Spor Yüksek Konseyi (CSD) Başkanı Miguel Cardenal, "Radikal grupları stattan çıkartacağız. Statlarımızdan atacağımız radikal gruplar için resmi bir liste hazırlayacağız. Bunu en kısa zamanda yapmak için kulüplere ve güvenlik güçlerine tarih vereceğiz" dedi.

Şiddet yanlısı grupları belirlemek için güvenlik güçlerinin ortak çalışma yürüteceğini, radikal taraftar şiddetine karşı mücadele edecek yeni güvenlik birimleri oluşturulacağını söyleyen Cardenal, şöyle devam etti:
"Stat dışında güvenlik ve bilet satışı konularında yeni önlemler alınacak. Bu radikal insanları futboldan tamamen temizlemek istiyoruz. Bunların ne stat içinde ne de dışında yerleri yok. Futbol statlarında şiddete karşı bir dönüm noktasındayız ve en kısa sürede bunu herkes görecek."
CSD Başkanı Cardenal, statların radikal taraftar gruplarına kapatılması uygulamasının UEFA tarafından da kabul gördüğünü, Villarreal Kulübü'nün kendi girişimiyle bunu yaptığını söyledi.

CSD, Futbol Federasyonu (RFEF) ve Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumlarının futbolda şiddete karşı alınacak yeni önlemler üzerinde çalışmalar yapacağı ve 4 Aralık'ta yeni bir toplantı yapılacağı bildirildi.

-Ancelotti, İngiltere'yi örnek gösterdi-
Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, olayla ilgili görüşü sorulması üzerine "Bugün üzgünüz, çünkü futbol bizim dünyamız ve temiz olmalı. Kınamak önemli ama bu tip olayların bir daha tekrarlanmaması için herkesin çalışması gerek. Bu yarayı söküp atmak için hep beraber çalışmalıyız. İngiltere, bunu önlemek için çok çalıştı ve çok iyi şeyler yaptı" ifadesini kullandı.
İngilizlerin, holiganlarla "korkunç" tecrübeler yaşadığını ancak herkesin işbirliğiyle futboldan şiddeti ayıkladığına dikkati çeken Ancelotti, şunları söyledi:
"İspanyol futbolu da aynısını yapmalı. İngiltere'de şiddet yok. Kimseye hakaret etmiyorlar. Taraftar kavgaları yok. Maçlarda çocuklar var. İngiltere'de kimse bana hakaret etmedi. Ama burada 15-20 gün önce ettiler. Bu eğitim, kültür sorunu. Biz Latiniz ve bir İtalyan olarak konuşuyorum: kültürümüzü çok daha iyileştirebiliriz. Statlarda Cristiano'ya yapılan hakaretleri duyuyoruz. Çok fazla önem vermemeli ama duyuyoruz. Messi'ye atılan plastik şişe gibi her türlü şiddeti veya hakareti kınamalıyız."
İspanya'da geçmişte Barcelona, şimdi de Real Madrid'in fanatik taraftar gruplarına karşı çalıştığını belirten Ancelotti, "Bu şiddeti durdurmak için tüm kulüpler bir şey yapmalı. Kulüplerin fanatik gruplara ihtiyacı yok" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA