Türkiye, Wushuda Madalyaya Doymuyor

Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, Türkiye'ye en fazla madalya kazandıran branş olduklarını belirterek, "İstikrarlı şekilde başarılarımız devam ediyor. Yalnız bununla da kalmıyor, diğer sporcularımız da özellikle taoluda dünya dereceleri, santada Avrupa şampiyonlukları elde ediyor" dedi.

Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, wushunun çok geniş kapsamlı ve Çin'in geleneksel sporu olduğunu söyledi.

Çin'in son zamanlarda geleneksel stillerin dünyaya yayılması için çalıştığına işaret eden Akyüz, bu kapsamda bu yıl Çin'de düzenlenecek 6. Geleneksel Wushu Dünya Şampiyonası'na Türkiye'nin de katılacağını anlattı.
Akyüz, Türkiye'nin birçok sahada geliştiğini, wushuda da büyük ilerleme katettiğine dikkati çekerek, "Wushu, maddi ve manevi unsurlarıyla gençlerimizin vatana, millete faydalı, ruhen, bedenen ve fikren gelişmesi konusunda çok büyük fayda sağlıyor. Biz insanlık hizmeti yapıyoruz" diye konuştu.

Çocukların çeşitli ve güzel hareketler yaptığını, bunların yaşamlarına da yansıdığını vurgulayan Akyüz, aile, okul ve mahallesinde olumlu gelişmelere katkı sağladığını dile getirdi.
Geleneksel stillerde ilk defa 2012 yılında dünya şampiyonasına katıldıklarını hatırlatan Akyüz, iki sporcuyla gitmelerine rağmen dünya şampiyonluğu ve üçüncülük kazandıklarını söyledi.

- "Başarılarımız, istikrarlı şekilde devam ediyor"
Akyüz, bu yıl Gençler Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yaptıklarını, iki dünya şampiyonluğu ve 7 madalya aldıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çin'in Nanjing kentinde yapılan Geçlik Olimpiyatları'nda ülkemize ilk kez 3 madalya kazandırdık. Wushu, hem dünya sporu ama aynı zamanda ülkemizin en flaş sporları arasında. Wushuda sporcularımız, dünyanın en başarılıları arasında. Wushudaki şampiyonluklar aslında Türkiye'nin spor açısından en takdir edilecek başarıları. Mesela Elif Akyüz kızımız, 2011'de 14 yaşında olmasına rağmen, büyüklerde 28 yaşındaki sporcularla yarışmış ve dünya şampiyonu olmuş, ardından 2012'de tekrar gençlerde dünya şampiyonu, 2013'te dünya ikincisi, 2014'te tekrar gençlerde dünya şampiyonu olmuş.
İstikrarlı şekilde başarılarımız devam ediyor. Yalnız bununla da kalmıyor, diğer sporcularımız da özellikle taoluda dünya dereceleri, santada Avrupa şampiyonlukları elde ediyor. Bu başarılarımız da devam ediyor. Bunların hepsi eğitimle oluyor. Özellikle sporcularımızı Çin'de eğitiyoruz. Çin'den hocalar getiriyor, burada eğitim veriyoruz."
Türkiye'nin gelişen ve dünya liderliğine aday olduğunu ifade eden Akyüz, kendilerinin de sporda bunu gösterdiğini kaydetti.

Akyüz, ülkeye en fazla madalya kazandıran branş olduklarını vurgulayarak, "Bedeni, zihni ve ruhu geliştiren, taoluda özellikle vücudun bütün kaslarını, beynin iki kesimini de aynı anda çalıştıran, sayılmayacak kadar faydaları olan, sağlık sektöründe tedavi unsuru olarak kullanılan bir spor. Biz, bu güzel sporun yurdumuzun bütün köşesinde yayılmasını hedefliyor ve bu konuda çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
"Ailelerden biri bu spora başladığı zaman görüyoruz ki hepsi birden bu sporu yapıyor" diyen Akyüz, wushuda yaş sınırı olmadığını, 6 yaşından 90 yaşına kadar herkesin yapabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA