Sağlık Bakanlığı'ndan Ebola, MERS ve sarı toz açıklaması

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş'ten gündeme dair flaş açıklama.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 'Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konulmamıştır' açıklaması yaptı.

Eyüp, Gümüş, Ebola ve Mers vürüsü ile bazı konsolosluklara zarf içinde gönderilen sarı toz madde konularında Bakanlık binasında bilgilendirme toplantısı yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki hiçbir olguya Ebola tanısı konulmadığını belirten Gümüş, 'Ülkemizde şu ana kadar 28 olgu ebola virüs şüphesi ile takibe alınmıştır. 28 olgunun 12 tanesi, sıtma olarak değerlendirilmiştir. Hiçbir olguya Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konulmamıştır. Dünyada şu ana kadar 10 bin 141 Ebola tanısı konan hasta vardır. Bunların 4 bin 900'ü kaybedilmiştir. Şu anda Ebola ile ilgili 36 ilde 45 referans hastahane oluşturulmuştur. Bu konu ile ilgili bilgilendirilip eğitilmişlerdir. Risk devam ederse, Havaalanlarında termal kameralarımız var. Gerekirse onlar da devreye girer' dedi. Ebola hastalığının nasıl yayıldığını anlatan Gümüş, 'Ebola, hastalığı dünyayı meşgul eden yeni bir hastalık trendi. Dünyaya yayılıyor. İyi bir tedbir imkânları ile engellenebilen bir durum. Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi iyi bir engelleme tedbirleri aldığımız zaman bu hastalığın yayılması durdurulabilir. Vahşi hayvanlardan insanlara bulaşması söz konusu. Afrika'da Şempanze, Goril gibi yırtıcı yarasalar gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Su, gıda ve hava yolu ile bulaş yoktur. Tamamen deri, kan teması ile bulaşabilen bir hastalık. Sadece bu bulaş olan kişilerin kontrolü ile hastalık kontrol edilir. Aksi takdirde ben o havayı soludum da hasta oldum diye bir durum söz konusu değildir. Ebola'nın kuluçka süresi 15 gündür. 3 haftalık periyotta hasta oluyor kişiler. Bu anlamda 3 hafta izlenmeli hastalar' açıklamasında bulundu.

'SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ, TÜRK HAVA YOLLARI İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYOR'

Ebola'nın en çok Afrika ülkelerinde görüldüğüne vurgu yapan Gümüş, 'Ebola, en çok Afrika ülkelerinde görülüyor. Sağlık Bakanlığımız, Türk Hava Yolları ile koordineli çalışıyor. Afrika'dan bu ülkelerden bütün uçak transferleri Nijerya üzerinden Türk Hava Yolları aracılığıyla İstanbul'a geliyor. Afrika'daki tek noktamız Nijerya' dedi.

'NİJERYA'DA UÇAĞA BİNEN BÜTÜN YOLCULARI TAKİP ALTINA ALIYORUZ'


Ebola hastalığının yayılma riskinden dolayı Nijerya'da uçağa binen bütün yolcuların takip altına alındığını belirten Gümüş, 'Nijerya'da uçağa binen bütün yolcuları takip altına alıyoruz. Türk Hava Yolları bize bu isimleri veriyor. Koordineli çalışar5ak bu isimleri takibe alıyoruz' dedi.

'EBOLA İLE İLGİLİ 36 İLDE 45 REFERANS HASTAHANE OLUŞTURULMUŞTUR'

Ebola'ya karşı Türkiye'de 36 ilde 45 referans hastahane oluşturulduğunu belirten Gümüş, 'Şu anda Ebola ile ilgili 36 ilde 45 referans hastahane oluşturulmuştur. Bu konu ile ilgili bilgilendirilip eğitilmişlerdir. Risk devam ederse, Havaalanlarında termal kameralarımız var. Onları henüz devreye sokmadık. Gerekirse onlar da devreye girer' dedi.

'TÜRKİYE SINIRLARIMIZDA HİÇBİR OLGUYA EBOLA TANISI KONULMAMIŞTIR'

Türkiye'deki hiçbir olguya Ebola tanısı konulmadığını belirten Gümüş, 'Ülkemizde şu ana kadar 28 olgu ebola virüs şüphesi ile takibe alınmıştır. 28 olgunun 12 tanesi, sıtma olarak değerlendirilmiştir. Birbirlerine benziyorlar. Hiçbir olguya Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konulmamıştır. Dünyada şu ana kadar 10 bin 141 Ebola tanısı konan hasta vardır. Bunların 4 bin 900'ü kaybedilmiştir. Şu anda Ebola tanısı konan hastaların yüzde 50'si kaybedilmektedir. Ciddiyeti olan bir hastalıktır' diye konuştu.