(özel Haber) 22 Yaşındaki Milli Atletin Belgeseli Çekildi

Londra’da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyatları’nda 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin’in ardından gümüş madalyanın sahibi olan 22 yaşındaki milli atlet Gamze Bulut’un belgeseli çekildi.

Bulut’un hayatı ile başarı öyküsünün anlatıldığı belgeselin ilk galası ise 27 Ekim’de yapılacak.
Gamze Bulut, Londra'da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyatları'na katılacak Türkiye takımına seçilmiş, yarı finalde hızlı koşulan seride yer alan sporcu, 4:01.18 ile kendi en iyi derecesini geliştirerek serisinde ikinci olmuş ve finalde yer almaya hak kazanmıştı. 1500 metre branşında final yarışına kalmayı başaran en genç sporcu unvanının da sahibi olan Bulut, 4.10.43'lük derecesiyle takım arkadaşı Aslı Çakır Alptekin'in ardından gümüş madalya kazanmıştı. Bu başarının üzerine yönetmen Didem Şahin, 20 yaşında olimpiyatlarda gümüş madalya sahibi olan Eskişehirli genç sporcunun belgeselini çekme kararı aldı ve yaklaşık 1 yıl gibi sürede Bulut’un hayatının ve başarı öyküsünün anlatıldığı projeyi hayata geçirdi.

Milli Atlet Bulut, İHA’ya yaptığı açıklamada, belgeselin çekileceğini duyduğunda çok şaşırdığını ve çok heyecanlandığını söyledi.

Bulut, “O zaman çok büyük bir iş yaptığımın farkına vardım. Beni en çok heyecanlandıran; buralara kolay gelmediğimi, çalışarak, inanarak, isteyerek neler olabileceğini herkese göstermek ve örnek olmaktır. Bu çok güzel bir duygu” dedi.

“GAMZE'NİN KENDİ BAŞARISINDAN ZİYADE ABLASI ASLI’NIN BİRİNCİLİĞİNE SEVİNCİ BENİ BU BELGESELİ EKMEYE YÖNELTTİ”
Belgeselin yönetmeni Didem Şahin ise, belgesel çekme fikrinin nasıl çıktığını anlattı. Şahin, “2012 Londra Olimpiyatlarını yakından takip ediyordum. Avrupa Şampiyonasında 1. ve 2. gelerek Olimpiyat barajını aşan Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut'un yarışını da aslında biraz kendi gündemimden dolayı izledim. Atletizmle yakın ilgili değildim o dönem. Yarış başladığında sıradan bir izleyiciydim, ancak yarışın gidişatı o kadar ilginçti ki bir anda Gamze'nin öne çıkması ve bir süre yarışı götürmesi yüreğimi ağzıma getirdi tabiri caizse. Ardından Aslı’nın atağı ve yarışın son dakikalarında önde giden Aslı'nın arkasından Gamze'nin hemen yanındaki rakibini ekarte ederek 2. olarak yarışı bitirmesi muazzam bir andı. Burada ilginç olan aslında benim Gamze'ye kitlenmiş olmam. Bu beni de düşündüren bir konu oldu çok sonra. Ama geriye dönüp o ana baktığımda Gamze'nin kendi başarısından ziyade ablası Aslı’nın birinciliğine sevinci, coşkusu, mutluluğu, ablasına o içten sarılışı, gözlerindeki o saf çocuğun karnaval coşkusu sanırım beni bu belgeseli ekmeye yöneltti. O ekranlardan sanıyorum Gamze beni çağırdı. Bugün Gamze'yle geçirdiğim onca zamandan, paylaşımdan sonra ne kadar isabetli bir karar verdiğimi görüyorum” diye konuştu.

“BELGESELLE İZLEYİCİDE SPORA KARŞI MERAK VE MOTİVASYON OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ”
Şahin, çekilen belgeselle izleyicide spora karşı merak ve motivasyon oluşturmayı amaçladıklarını da ifade ederek, şöyle devam etti:
“Gamze Bulut Belgeseli ana karakteri Gamze Bulut'un iyi bir atlet olma yolundaki mücadelesini kayıt altına alırken, izleyicisine sporun felsefesini anlama ve kendi hayatında öznel bir ilişki kurmasına aracı olmayı amaçlıyor. Sporun sosyal yaşamda fiziksel ve zihinsel gelişime katkısını örnek bir karakter üzerinden anlatarak izleyicide spora karşı merak ve motivasyon oluşturmak belgeselimizin amaçlarından biri. İçinde yaşadığımız metropoller ve çarpık yapılaşma her alanda olduğu gibi çocuk gelişimini de olumsuz etkiliyor. Koşamayan, ağaçlara tırmanamayan çocuk evde bilgisayar oyunları ile büyüyor, dolayısıyla doğal gelişimini sağlayamıyor. Bu noktada ailelerin bilinçlenmesi gerekiyor. Sporun sadece fiziksel anlamda değil, özgüvenin inşası ve sorumluluk bilincinin gelişmesi noktalarında da önemini bu belgeselde vurgulamayı hedefledik. Ana karakterimizin kadın olmasının ise ayrı bir önemi ve özelliği var. Gamze Bulut mütevazi bir ailenin kızı. Kız çocuklarının okula gönderilmediği, kadına şiddetin bu denli arttığı,“çocuk gelinler”in var edildiği toplumumuzda Bulut ailesinin kızlarına tam destek vermesini ve iyi bir sporcu olarak yetişmesinde daima yanında olmalarını gerçekten örnek alınması ve anlatılması gereken bir hikaye olarak gördüm.”

“BELGESELİN İLK GALASI 27 EKİM PAZARTESİ LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ'NDE GERÇEKLEŞECEK”
“Belgeselimizin galası 27 Ekim Pazartesi Levent Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek” diyen Şahin, şunları da kaydetti:
“Bu ilk gösterimde Gamze de bizimle olacak. Böylece izleyicilerle bir sohbet ortamı da oluşacak, merak ettikleri her şeyi Gamze'ye sorabilecek izleyicilerimiz. Bahsettiğim gibi belgesel öncelikle İstanbul’da gösterilecek. Ancak Gamze'nin büyüdüğü yer Eskişehir ve antrenmanlarını yaptığı Kayseri'de de özel gösterimlerinin olmasını düşünüyoruz.”

Kaynak: İHA