Halter Açıklaması

Görme Engelliler Dünya Halter Şampiyonası, Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Kemer The Maxim Resort Otel'de düzenlenen şampiyonaya 10 ülkeden kadın ve erkeklerde 90 sporcu katılıyor. Şampiyonada Türk milli takımında 8'i erkek, 7'si kadın 15 sporcu mücadele ediyor.
Şampiyonanın ilk gününde podyuma, kadın sporcular çıktı.
Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 12'ncisi düzenlenen şampiyonaya Türkiye'nin erkekler ve kadınlarda tam kadro ile katıldığını söyledi.

Şampiyonada geçmişteki halterde edilen başarıları devam ettirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Çetin, "Yaklaşık bir aydır sporcularımız kamptaydı. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerdir" dedi.

Çetin, halterin paralimpik spor dalları arasında kabul edilmediğini, ödül yönetmeliği nedeniyle de bazı sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Umuyoruz ki Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, halterdeki sorunları giderir. Bir an önce de düzelmesi gerekiyor. Çünkü dünyada ve Türkiye'de haltere ilgi azalıyor. Halterin paralimpik olması için daha önce çalışmalarımız oldu. Buradaki yetkilerle de bu konuyu konuşuyoruz. Türkiye'nin paralimpik konusunda ödül yönetmeliğini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum."
Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Milli Takım Antrenörü Ersin Akyüz de şampiyonada sporcuların yatarak, sırttan ve yerden ağırlık kaldırma kategorilerinde yapıldığını bildirdi.
Şampiyonanın bir bakıma Kore'de düzenlenecek dünya oyunlarının hazırlığı şeklinde olduğunu belirten Akyüz, şampiyonaya kadar milli takımın hazır hale geleceğini söyledi.

Şampiyonada Türkiye'nin çekiştiği 4 ülke bulunduğuna dikkati çeken Akyüz, İran, Rusya ve Ukrayna ile ilk üç için yarıştıklarını kaydetti.

Şampiyonanın ilk gününde kadınlar kategorisinde alınan bazı sonuçlar şöyle:
- 67,5 kilogram
1. Uliana Tsizdyn (Ukrayna)
2. Beyza Karataş (Türkiye)
- 75 kilogram
1. Elena Korotkova (Rusya)
- 82,5 kilogram
1. İrina Demasova (Rusya)
2. Bircan Şimşek (Türkiye)
- 90 kilogram
1. Nadezhda Furletova (Rusya)
2. Mercan Güneş (Türkiye)
- +90 kilogram
1. Aleksandra Mikheeva (Rusya)
2. Nesrin Sözer (Türkiye)
Yarın erkek sporcuların yarışmalarıyla devam edecek şampiyona, 19 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: AA