Dereli Açıklaması

FIFA kokartlı eski hakem ve spor yorumcusu Selçuk Dereli, olaylı Kasımpaşa-Beşiktaş maçı ile ilgili federasyonun aldığı kararı değerlendirdi.

Dereli, "Federasyon, Merkez Hakem Kurulu'na güvenmiyor" dedi.

FIFA kokartlı eski hakemler ve spor yorumcusu Selçuk Dereli, taraftarların yıllardır söylediği 'Bu hakemlerle bu lig bitmez' sözünün, 'Bu Merkez Hakem Kurulu ile bu lig bitmez' şeklinde değiştirileceğini söyledi.

"FEDERASYON, MERKEZ HAKEM KURULU'NA GÜVENMİYOR"
Federasyonun, Merkez Hakem Kurulu'na güvendiğini ifade eden Dereli, şöyle devam etti:
"Hep diyorlardı ya bu hakemlerle bu lig bitmez. Şimdi ise bu Merkez Hakem Kurulu ile bu lig bitmez diyecekler. Federasyon Merkez Hakem Kurulu'na güvenmiyor. Nasıl olacak o zaman. Sen hakemine nasıl inanacaksın. Toplum sana nasıl inanacak. Küme düşme ve şampiyonluk mücadelesi nedeniyle ligin ikinci yarısı çok zor geçecek. Çok ciddi problemler olacak."

"TFF ALDIĞI KARARLA, MHK'Yİ TACA ATMIŞTIR"
Dereli, Kasımpaşa-Beşiktaş maçı için TFF’nin aldığı kararı doğru bulduğunu belirterek, "Mağdur olan bir Beşiktaş takımı var.Başta Zekeriya Alp olmak üzere maç sonrası yapılan açıklamalar gündeme damgasını vurmuştu. Bu açıklamalar çok yanlıştı ve hakemin doğru karar verdiği söylenmişti. TFF aldığı kararla, Merkez Hakem Kurulu’nu ve hakemini taca atmıştır. Bence TFF’nin aldığı doğru karar nedeniyle kutlanması gerekir" dedi.

"MHK BİR AN ÖNCE GÖREVDEN ALINMALI"
Alınan kararın tahkim süreci olduğunu da hatırlatan Dereli, "Olayın tahkim süreci var bunu da beklemek lazım. Ben tahkimin de TFF’nin aldığı karara uyacağını düşünüyorum. Ayrıca maçta Beşiktaş’ın bir tane değil birçok mağduriyeti var. Aslında Fernandes’e yapılan fiziksel saldırı sonrası hakem maçı tatil etmeliydi. Bundan sonra Merkez Hakem Kurulu ve Hakem Barış Şimşek ne karar verecek bunu bilmiyorum. Yıldırım Demirören ve Zekeriya Alp beraber devam edeceklerini söylediler. Maçtan sonra yurt dışından getirilen eğitmen Uilenberg dahi Barış Şimşek’in doğru karar verdiğini söylemişti. Bunlardan sonra bu kişiler nasıl görevinin başında olacak. TFF Başkanı Yıldırım Demirören bir an önce Merkez Hakem Kurulu’nu görevden almalı" diye konuştu.

"BARIŞ ŞİMŞEK HAKEMLİĞİ BIRAKMALIDIR"
Barış Şimşek’in hakem olarak çok yetenekli biri olduğunu kaydeden Dereli açıklamalarına şöyle devam etti:
"Böle bir karar alınmışsa, Barış Şimşek’in yazdığı rapor dışında bir kararı TFF paylaştıysa burada kendisine güvenilmediğini gösterir. Bu nedenle Barış Şimşek’te hakemliği bırakmalıdır. Zekeriya Alp’te bu görevi bırakıyoruz demesi gerekirken göreve devam ediyoruz dedi bence bu kadar koltuğa sarılmaya gerek yok. Merkez Hakem Kurulu başkanısın, kararla ilgili yanlış yorum yapıyorsun, kamuoyunu yanıltıyorsun, TFF söylemlerini yok sayıyor ve sen görevimin başındayım diyorsun. Böyle bir şey olmaz. Bundan sonra Merkez Hakem Kurulu’nun atayacağı hakeme ve Barış Şimşek’in yöneteceği maçlara kimse inanmaz. Hiçbir zaman hakemlerin yanlış yapmasını istemem. Onlar benim arkadaşlarım. Kamuoyunu yanıltmasınlar, doğruyu söylesinler. Son 2-3 yıldır maçların ve hakemlerin hali ortadadır. Bu nedenle Uilenberg’in de bir an önce ülkesine gönderilmesi lazım. Oğuz Sarvan’da bundan sorumludur. İşi ve görevi hakemleri eğitmek olan kişiler öncelikle kuralla kamuoyuna doğru açıklamaları lazım. Hepsi hakemin kural hatası yaptığını biliyor. Ancak kamuoyunu yanıltıyor."

"DONK DİSİPLİN KURULUNA SEVK EDİLMELİ"
Dereli, Kasımpaşa-Beşiktaş maçının tekrarının hakem Barış Şimşek tarafından yönetilemeyeceğini vurgulayarak, "Bazı teknik konuları daha yetkili bir kamuoyunun açıklaması lazım. İnsanların kafasında çok ciddi soru işaretleri var. Donk disiplin kuruluna sevk edilecek mi. Bence Donk disiplin kuruluna sevk edilmeli. Eğer bir maç bir futbolcunun yaptığı sportmenlik dışı eylemle maç iptal ediliyorsa bu futbolcu disiplin kuruluna sevk edilmeli. İhsan Kalkavan bir hafta önce yaptığı açıklamada tekrar olursa saygı duyarız dediği halde, bugün ise biz maça çıkmayız diyor. Tutarlı açıklamalar yapılmalı" diye konuştu.

"GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"
Merkez Hakem Kurulu'nun başında hakemlikten gelen birisinin olması gerektiğini ifade eden Dereli, "Zekeriya Alp bırak bu işi. Hakemlikten gelen bir kişi otursun oraya. Zekeriya Alp eğer hakemlikten gelseydi bu hataları yapmazdı. Geç gelen adalet, adalet değildir. Mağdurlar var. Bu mağduriyetler nasıl giderilecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA